18 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara23°C
  • İzmir23°C
  • Berlin10°C

PENCE: ATEŞKESTE ANLAŞTIK, TÜRKİYE HAREKATI DURDURACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence görüşmesinde ateşkes kararı alındı. Suriye operasyonuna 120 saat ara verilmesi ve YPG'nin çekilmesiyle operasyonun tamamlanması bekleniyor.

Pence: Ateşkeste anlaştık, Türkiye harekatı durduracak

17 Ekim 2019 Perşembe 20:52

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayında Suriye operasyonuna ilişkin ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüştü. Saat 14.30'da başlaması planlanan ancak daha sonra 15.00'e ertelenen görüşme, 15.42'de başladı. Erdoğan'ın Pence ile görüşmesi, yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Erdoğan ile Pence'in ardından heyetlerarası görüşmelere geçildi. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Twitter'dan mesaj paylaşan ABD Başkanı Donald Trump, Erdoğan'a teşekkür ederek, "Türkiye'den güzel haberler var, milyonlarca hayat kurtarılacak" dedi. Trump'ın paylaşımının hemen ardından ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

"Türk tarafı, Barış Pınarı Harekatını durduracak ve 120 saat içerisinde YPG güvenli bölgeden çıkacak" dedi. Pence, TSK'nin de tüm harekatlarını durduracağını ifade etti. Pence'in açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

"Barış Pınarı operasyonuna 120 saat boyunca ara verilecek. Suriye’nin kuzeyinden çekilmeleri için temas halindeyiz. YPG güvenli alandan çekilecektir. Türkiye'nin 20 millik alandan çekilmesini sağlayacak.

Kobani halkına bir harekat yapılmayacak. ABD ve Türkiye ortak bir şekilde güvenli bölgenin güvenli geleceği olması için birlikte çalışmaya söz verdi.

Bugünkü anlaşmaya ek olarak Türkiye ve ABD Kuzey doğu Suriye'de IŞİD'in faaliyetlerini durdurmaya karar verdi. Tutuklama tesislerine dair bir anlaşma ve daha önce IŞİD'in kontrolündeki bölgelere dair anlaşmalar var. Ayrıca kırılgan insan hakları ve dini ve etnik toplulukların haklarının korunması noktasında karar alındı.

ABD, YPG'nin Güvenli Bölge'den çekilmesini sağlayacak. Bu olay tamamlandıktan sonra Türkiye bölgeden çekileceği konusunda anlaşmıştır. ABD Türkiye ile birlikte çalışacak. Barış ve istikrarın sağlanması için birlikte çalışacağız.

Anlaşmada ateşkesin sağlayacağı bir kuralda ABD'nin Türkiye'ye yaptırım yapmayacak ve bulunan yaptırımlar geri çekilecektir. Amerika, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonlarına karşıdır. Trump da bunu net bir şekilde ifade etmiştir. Trump'ın sözlerinde dürüstlük bunu da yansıtıyor. İki ülke şimdi bu konuda çalışma yapacak."

Görüşmelerde yer alan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise "Tüm dünyadaki liderlerde bunu dile getiriyor. Bu ateşkes ile daha güvenli bir ortam ortaya çıkaracaktır" dedi.

Daha sonra soruları yanıtlayan Pence, "Bu anlaşmaya baktığınızda Türkiye ve ABD'nin bu etkilenen bölgede korunmaya dair hükümleri var. Türkiye ile olan tahahüddümüz içinde YPG üyeleri ile çalışacağımız hususu var. 120 saat içinde geri çekilme gerçekleşecek. Geri çekilme noktasında aşağı yukarı sınırın 120 mil güneyi. Türkiye bu noktada ateşkes uygulayacak ve düzenli çekilmenin sağlanması gerçekleşecek."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.