30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara15°C
  • İzmir14°C
  • Berlin13°C

'PDK VE YNK ÖNEMLİ KONULARDA ANLAŞTI'

Federal Kürdistan’ın iki büyük partisi PDK ve YNK, hükümet ve Parlamento’nun yeniden işlevsel kılınması için prensipte anlaşmaya varıyor. YNK’nin bu süreçte tüm gücüyle PDK’nin yanında olacağı belirtiliyor.

'PDK ve YNK önemli konularda anlaştı'

05 Ocak 2016 Salı 11:48

2015 yılının son günlerinde Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDK) hükümet ve Parlamento’nun yeniden düzenlenmesine ilişkin bir toplantı gerçekleştirdiği ve iki partinin ortak bir hükümet kurma konusunda anlaştıkları bildiriliyor.

Toplantıda bulunan ve adının açıklanmasını istemeyen bir kaynağın haftalık BasNews Soranî gazetesine verdiği bilgilere göre, toplantıda birçok konuda prensipte anlaşmaya varıldı ve sadece birkaç alt görevlendirmelerin ayrıntılarında görüşmeler devam ediyor.

Kürdistan İslami Birlik(Yekgirtû) Partisi’nin hükümette yer almaması konusunun gündeme geldiği, daha önce hükümette yer almayacağını açıklayan İslami Toplum Partisi’nin (Komela) YNK  ve PDK ile yapılan görüşmeden sonra hükümette yer almayı kabul ettiği belirtiliyor.

Söz konusu kaynağın aktardığına göre, YNK ve PDK birçok konuda anlaşmaya vardı, ancak daha önce Goran Milletvekili Yûsif Mihemed’in üstlendiği Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkanlığı konusunda bir anlaşma sağlanamadı.

Edinilen bilgiye göre Parlamento Başkanlığı, YNK’ye verilecek ama bu konu hala bir karara bağlanmış değil.

Öte yandan YNK’nin, yeni kurulacak hükümette birkaç bakanlığın Goran Hareketi’ne verilmesi ve  bu şekilde Goran’ın sürece dahil edilmesi yönünde çaba gösterdiği belirtiliyor.

YNK’den kopanların kurduğu Goran Hareketi’nin tekrar YNK’ye katılmak istediği medyada yer alan haberler arasında. Ancak YNK’nin, parti olarak Goran ile birleşmeyi kabul etmediği ancak Goran’dan kopacak birey veya grupları bünyesine dahil etmek istediği belirtiliyor. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.