18 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara15°C
  • İzmir17°C
  • Berlin3°C

PDK: DİĞER PARTİLER OLMADAN DA HÜKÜMETİ KURABİLİRİZ

PDK'li yetkilileri, YNK, Goran ve Komel olmaksızın Kürdistan Parlamentosu’nda 50+1 çoğunluğu elde edeceklerini bu nedenle 21 kürsü ile YNK’nin önemli koltuklar üzerine hak iddia edemeyeceğini söylüyor.

PDK: Diğer partiler olmadan da hükümeti kurabiliriz

31 Ekim 2018 Çarşamba 12:47

Yeni kurulacak hükümette bakanlık dağılımı konusunda BasNews’e değerlendirmelerde bulunan PDK Yönetim Kurulu üyesi Nûrî Heme Elî, "PDK, seçimlerde büyük bir başarı elde ederek Kürdistan Parlamentosu’nda en büyük çoğunluğu elde etti. Komel, Goran ve YNK olmaksızın bugün Parlamento’da 50+1 çoğunluğu elde ederek Kürdistan Bölgesi’nin yeni hükümetini kuracak gücümüz vardır” dedi.

“YNK 21 kürsü ile önemli makamları talep etmeye hakkı yoktur” diyen PDK’li Nûrî Heme Elî, “Herkes boyuna göre elbise giymelidir. Kürdistan Bölgesi’nin içerisinde bulunduğu siyasi durumdan ötürü YNK’ye iktidarda yer verilebilir. Ancak YNK, haddini aşar ve daha yüksek makamlara göz dikerse o zaman durum değişir” ifadelerini kullandı.  

PDK’nin birlik sağlanması için birçok kez ılımlı bir siyaset yürüttüğüne dikkat çeken PDK’li Nûrî Heme Elî, “Ancak birçok parti bizim ılımlı siyasetimizi suistimal etti. Bu partileri uyarıyoruz. Önceki dönemde olduğu gibi hükümette yer alıp daha sonra hükümeti yarı yolda bırakmasınlar” dedi.

Kürdistan Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’na göre 111 kürsülük Kürdistan Parlamentosu’nda sandelye dağılımı şu şekilde: Kürdistan Demokratik Partisi (PDK) 45, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) 21, Goran (Değişim) 12, Yeni Nesil 8, Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komel), Islah cephesi (Yekgirtû-Bizotnewa) 5, Serdem (Çağdaş) listesi 1, Özgürlük (Azadî) listesi 1 sandalye kazandı. 11 azınlık kotasına göre 5 Türkmen, 5 Hristiyan ve 1 Ermeni vekil seçildi.

2014 tarihinde yapılan seçimlerde ise sandalye dağılımı şu şekildeydi: PDK 38, Goran 24, YNK 18, Yekgirtû 10, Komel 6, Sosyalis Parti 1, Aras 1 azınlıklar ise 11 (Türkmenler 5, Asuriler 5, Ermeniler 1) milletvekili çıkarmıştı.

Geçtiğimiz yıl Başbakan Yardımcılığı YNK’den Qubat Talabani’ye verilmiş, hükümetteki bakanlıklar 5 PDK, 5 YNK, 3 Goran Hareketi ve 1 Yekgirtû’ya verilmişti. PDK bu yıl Başbakanlık yardımcılığını YNK’ye vermek istemiyor.

Öte yandan Yekgirtû ve Yeni Nesil yeni kabinede yer almayacağını açıklarken, PDK'nin yeni hükümeti kurmak için YNK, Goran ve Komel ile bir dizi görüşme gerçekleştirdiği bildirildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.