30 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara25°C
  • İzmir27°C
  • Berlin29°C

ÖTENAZİ GÖZALTISI!

Okmeydanı Hastanesi'nde yatan bir genç kızın ailesi, genç kızın hayatını bağlı sürdürdüğü solunum cihazının fişini çektikleri iddiasıyla gözaltına alındı.

Ötenazi gözaltısı!

30 Ekim 2009 Cuma 21:48

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan bir genç kızın ailesi, genç kızın hayatını bağlı sürdürdüğü solunum cihazının fişini çektikleri iddiasıyla gözaltına alındı. Ölen hastanın yakınları ise hastaneyi suçladı.
Bir dönem Avrupa'da sıkça haber konusu olan ve tıbbi yönünün yanısıra ahlaki yönü de bulunan ötenazi uygulamasının İstanbul'da da gerçekleştiği iddia edildi. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan bir genç kızın ailesi, genç kızın hayatını bağlı sürdürdüğü solunum cihazının fişini çektikleri iddiasıyla gözaltına alındı.

Meryem Topçu isimli 22 yaşındaki lösemi hastası genç kız, tedavisinin sürdürülmesi için Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanede gerekli müdahaleleleri yapılan gencin dururumu ağırlaşınca yoğun bakıma alındı. Yoğun bakımın ardından iddialara göre genç kızın kalbi durdu. Doktorların yeniden hastaya müdahalesinin ardından hasta yakınları ile doktorlar arasında tartışma çıktı. Hastalarını alıp evlerine götürmek isteyen hasta yakınları ile tartışan doktorlar hastaneye polisi çağırdı. İddiaya göre solunum cihazına bağlı yaşam mücadelesi veren Meryem Topçu'nun bağlı olduğu yaşam ünitesinin fişi bir hasta yakını tarafından çekildi. Bunun üzerine hastaneye gelen Cinayet Masası Büro Amirliği ekipleri çok sayıda hasta yakınını savcının talimatıyla gözaltına aldı.

İlk tespitlerin ardından ifadeleri alınmak üzere 1'i erkek 9 kişi Asayiş Büro Amirliği'ne götürüldü. Olayla ilgili polisin çok yönlü soruşturma yürüttüğü belirtildi. Yaşam destek ünitesinin fişinin tartışma sırasında kaza ile mi yoksa kasıtlı olarak mı çekildiğinin tespit edilmeye çalışıldığı öğrenildi. Meryem Topçu'nun tedavi gördüğü Dahiliye servisinde görevli doktorların da soruşturma kapsamında Asayiş Büro'da ifadelerinin alınacağı belirtildi. Topçu'nun evli ve bir çocuk annesi olduğu öğrenildi.

'Ötenazi' iddiasında hastaneye suçlama

Öte yandan hayatını kaybeden Meryem Topçu'nun yakınları hastane görevlileri ve doktorları suçladı. Kendilerinin dışarı çıkarılmasının ardından, solunum borusunun çekildiğini iddia eden Topçu'nun yakınları gözaltına alınanların hiç bir suçunun olmadığını iddia etti.

Yaklaşık 1,5 yıldır yakalandığı kan kanseri ile mücadele eden 22 yaşındaki 1 çocuk annesi Meryem Topçu'nun durumu kötüleşince 1 hafta önce Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Genç kadının yakınlarının iddiasına göre, bir süre önce yaşam destek ünitesine bağlanan kadının doktorları bugün öğle saatlerinde "Hastanız öldü" haberini verdi. Bu haberden 20 dakika sonra ise ölmediği bilgisini alan yakınları hastaneye koştu. Koridorda yaşanan arbede üzerine Topçu'nun bütün yakınları dışarı çıkarıldı. Kısa bir süre sonra da hastaneye Cumhuriyet savcısı ve polis ekipleri geldi.

Polis Meryem Topçu'nun eşi İzzet Topçu'yu, annesi Şükran İsi ve babası Emin İsi ile akrabaları Gülçin İsi, Hatice İsi, Necla İsi, Zehra İsi, Sıdıka İsi ve Zübeyde Topçu'yu gözaltına aldı. Neden gözaltına alındıklarını öğrenmek isteyen Meryem Topçu'nun yakınları, genç kadının yaşam destek ünitesine bağlı bulunduğu solunum borusunun çekildiği bilgisine ulaştı. Gözaltına alınanlar ifadeleri alınmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Ayrıca hastanede çalışan 7 doktor da akşam saatlerinde Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirildi.

Konuyla ilgili hastanenin, "Yakınları hastanın solunum borusunu çekti." iddialarını yalanlayan Meryem Topçu'nun amcası Halit İsi, "Biz uzun süredir onun tedavi olması için uğraşıyoruz. Bize daha önce doktorlar, Meryem'in yaşama şansının olmadığını, fişinin çekilip çekilmemesini sordu. Biz doktorların bu isteğini reddettik. Babası 'Kızımız son nefesine kadar burada kalacak' dedi. Neden şimdi onun ölümünü isteyelim." diye konuştu.

Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirilen Meryem Topçu'nun yakınları ile doktorların sorgusu sürüyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.