22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Diyarbakır5°C
  • Ankara10°C
  • İzmir17°C
  • Berlin2°C

ÖSYM RANT KAPISI OLDU

Üst üste yaptığı yanlışları 'az ücret've 'bütçesizliğe' bağlayan ÖSYM'nin, farklı kalemlerden toplam 260 milyon lirayı aşan geliri ile 150 milyon lirayı aşan gideri bulunuyor.

ÖSYM rant kapısı oldu

24 Temmuz 2010 Cumartesi 10:46

Üniversiteye gidecek yolun önündeki en büyük engel olan ÖSYM, LYS'de çark etti. Üst üste yaptığı yanlışları 'az ücret've 'bütçesizliğe' bağlayan ÖSYM'nin, farklı kalemlerden toplam 260 milyon lirayı aşan geliri ile 150 milyon lirayı aşan gideri bulunuyor. Üstelik çalışanlar da 2001 yılında getirilen kanunla yaptıkları her sınav için döner sermayeden pay alıyorlar.

Üniversiteye girmek için öğrenim hayatları boyunca ter döken ve son bir sene de dershane yollarını aşındıran öğrencileri hayal kırıklığına uğratan ÖSYM'nin rant kapısı olduğu ortaya çıktı. Bütçesi olmadığı ileri sürülen ÖSYM'nin "Genel Kamu Hizmetleri" başlığında 11 milyon 290 bin 700 TL, "Eğitim Hizmetleri" başlığı altında ise 139 milyon 574 bin 300 TL olmak üzere toplamda 150 milyon 865 bin TL'lik gideri bulunurken, "Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri" başlığı altında 220 milyon 700 bin TL, "Diğer Gelirler" başlığı altında ise 40 milyon TL olmak üzere toplamda 260 milyon 700 bin TL geliri var. 2010 yılının Temmuz ayı sonuna kadar yaklaşık 21 sınav yapan ÖSYM, bu sınavlardan elde ettiği gelirleri 2001 yılında yapılan bir yasal düzenlemeyle Döner Sermayesi'nden topluyor. Böylece çalışanlara döner sermayeden para ödenmesinin önü açıldı.

KÜÇÜK HATALARLA GELEN 'İSTİFA'

"ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'a istifa" çağrılarına ÖSYM'nin üniversiteye yerleştirme kılavuzlarında yaptığı hatalar neden oldu. Önceleri bu hataların 'küçük bir unuktanlık' olarak değerlendirerek, değişiklik yapılacak kadar önemli olmadığını savunan ÖSYM, hemen her gün bir hatanın ortaya çıkması üzerine kılavuzdaki 2 sayfada değişiklik yaptı. Bu değişiklikler öğrencilerin sıralamalarında büyük oynamalara neden olurken, eğitim-bilimciler ÖSYM'nin yaptığı düzeltmeye rağmen kılavuzdaki yanlışların bazılarının hala devam ettiğini belirtti.

SINAVLA DÖNER SERMAYE ÇARKI

Kamu kurumlarının hemen hepsinin sınavlarını hazırlayan ve organize eden ÖSYM, bu sınavlardan elde ettiği gelirlerle döner sermayesini güçlendiriyor. TBMM'den 2001 yılında çıkarılan 4629 Sayılı Kanun ile Döner Sermaye'ye kavuşan ÖSYM, verdiği hizmetleri ücret veya bedel karşılığında yapma hakkı da kazandı. Toplanan ücret veya bedeller, ÖSYM'de oluşturulan Döner Sermaye İşletmesi'nde toplandı.

KASADA 100 MİLYON TL VAR

İlk sermayesi 1 trilyon lira olan ÖSYM, daha sonraki yıllarda elde ettiği gelirlerle parasını muazzam miktarlara ulaştırdı. 2010 bütçesinde ÖSYM'nin gideri 150 milyon 865 bin TL olarak hesaplanırken, gelirleri ise 260 milyon 700 bin TL oldu. Gelir-gider dengesinde ise ÖSYM'nin kasasında yaklaşık 100 milyon TL bulunduğu ortaya çıkıyor. ÖSYM'nin 2001 yılında yapılan düzenlemeyle kazandığı döner sermaye işletmesinden çalışanlara da pay veriliyor.

PAYLARI, KANUNLA GARANTİ ALTINDA

Kanunla garanti altına alınan bu pay, ÖSYM'de çalışan personele ÖSYM Başkanı tarafından personelin kurum çalışmalarına katkısı, sorumluluğu, kadro unvanı ve derecesi gibi kriterlere göre dağıtılıyor. Merkezin çalışanlarının fazla mesai ücretinin döner sermaye gelirlerinden verilmesi de kanunla yasalaştırıldı.

Harçlıkları bin lira

ÖSYM personeli, başkanın görevlendirmesiyle yapılan sınavlara katılıyor. Hemen her hafta sonu bir sınava imza atan ve bazen bakanlıkların yapılmasını istedikleri sınav için zaman bulamayan merkez, sınavlarda görevlendirdiği personeline gittikleri illere göre 600 TL ile bin TL arasında ödeme yapıyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YÖK Başkanlığı'na Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan getirilene kadar üniversitelerden kendisine yakın olan isimleri ve kendi bünyesinde çalışanları sınavlarda görevlendirirken, son yıllarda YÖK personeli de sınavlarda görevlendirilmeye başlandı. ÖSYM, sınavlara giriş ücretinden ve kılavuz satışından da büyük gelir elde ediyor. Sınava giriş ücretleri ÖSYM'nin önerisi ve YÖK'ün onayıyla belirleniyor. Sınavlara giriş ücreti ise 40 TL ile 110 TL arasında değişiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.