14 Mayıs 2024
  • İstanbul10°C
  • Diyarbakır12°C
  • Ankara6°C
  • İzmir15°C
  • Berlin14°C

ÖNDER: MÜZAKERE TASLAĞI 4 ANA BAŞLIKTAN OLUŞUYOR

HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, katıldığı Med Nuçe televizyonunda görşme ile ilgili açıklamalar yaptı.

Önder: Müzakere Taslağı 4 ana başlıktan oluşuyor

30 Kasım 2014 Pazar 12:52

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaklaşık 4 saat görüşme gerçekleştiren HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, katıldığı Med Nuçe televizyonundan gazeteci Pınar Katurman'ın programında Müzakere Taslağı'nın 4 ana başlıktan oluştuğunu, bunun da yöntem, meselenin tarih ve felsefi yönü, temel gündem maddeleri ve eylem planı olduğunu kaydetti.

Dün İmrali Adası'nda PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaklaşık 4 saatlik bir görüşme gerçekleştiren HDP heyetine ilk kez DTK Eş Başkanı Hatip Dicle de eşlik etti. HDP heyetinden Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, görüşmeye ilişkin yazılı açıklamanın ardından Med Nuçe televizyonunda Gazeteci Pınar Katurman'ın programına telefon ile bağlanarak görüşmeye dair detayları paylaştı. Önder, görüşmenin 20 yıldan sonra ilk kez Hatip Dicle'yi gören Öcalan'ın DTK Eş Başkanı Dicle'nin hal hatırını sormasından sonra başladığını ve yaklaşık 4 saat sürdüğünü belirtti. Yazılı açıklamada yer alan hususları bir kez daha Med Nuçe izleyicilerine anlatan Önder, Müzakere Taslağı hakkındaki bir soruya, "Özellikle yarınki medya röportajlarımızda ayrıntılı şeyler söyleyeceğim; ama bir miktar paylaşabilirim. Öncelikle bu taslak 4 ana başlıktan oluşuyor" dedi.

'Öcalan'ın vazgeçilmezi Yöntem'

Öcalan'ın tüm meselelerde vazgeçilmez bilimsel bir tarzının olduğunu ve bunun da "yöntem" olduğunu kaydeden Önder, şöyle devam etti: "Yöntem olgusu 9 maddeden oluşuyor. Yarın bir kısmını paylaşacağız. Geri kalan kısmını da Kandil ve devlet görüşmelerinden sonra paylaşacağız." Önder bu bölümün ruhunun sürecin demokratik siyasetten yola çıkarak diğer tüm hususların buna bağlı olarak ele alınma zorunluluğu ve bunun yanında yasal temelin netlik kazanması, temel kavram ve kurulların doğru tanımlanması olduğunu kaydetti. Önder eylemsizlik sürecinin belgeli hale getirilmesi, varılan mutabakatların imzayla kayıt altına alınmasının önemine de değinerek, "Buna sağlam bir zemin inşası diyebiliriz" dedi.

İkinci başlık olarak meselenin tarihselliği ve felsefesi olduğunun altını çizen Önder, "Yöntem meselesinden sonra Sayın Öcalan meseleyi tarihselliği ve felsefesiyle ele alıyor. Kendisi bunu giriş olarak nitelendiriyordu" diye konuştu. Görüşme sürerken kendisinin program taslağını kayda geçirdiğini söyleyen Önder, bu denli nitelikli ve Türkiye'deki bütün üniversiteleri utandıracak nitelikteki bu programın yoğun emek sonucunda hazırlandığını ifade etti. Önder, sekreterya meselesiyle süreci sürekli bulandıranların da şaşıracağını belirterek, bu bölümün 11 maddeden oluştuğunu ve başlıkları yarın paylaşacaklarını kaydetti.

Önder şöyle devam etti:

"Üçüncü ana başlık ise temel gündem maddeleri yaklaşık 40 temel soru belirleme ve önermeyi içermekte. Bu bölümü okuduğumuzda da 'Sayın Öcalan, Kürt Özgürlük hareketi kandırılıyor' gibi safsatalar çöpe atılacak. İleride bütün dünya halkları için bir demokratikleşme programı nasıl olmalıdır meselesinde bir başucu kaynağı olacak yetkinlikte. Dördüncüsü de Eylem Planı olarak Sayın Öcalan tarafından düzenlenmiş. Bu da 6 maddede çerçevelenmiş durumda. Bu bölümün en önemli özelliği tarih. Yürüteceğimiz gerek KCK gerek devlet ve hükümet görüşmeleriyle Sayın Öcalan'ın eşsiz emekle ortaya çıkardığı çalışmanın tümünü kamuoyuyla paylaşacağız."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.