OLAYDA KASIT YOKMUŞ: ROBOSKÎ... ROBOSKÎ... ROBOSKÎ...
Uludere Alt Komisyonu, Roboskî katliamına ilişkin raporunda, saldırının kasten yapıldığına dair delil olmadığını iddia edildi.
23 Mart 2013 Cumartesi 14:39
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Uludere Alt Komisyonu'nun, Türk savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen Roboskî Katliamı'na ilişkin yaklaşık 15 aydır sürdürdüğü çalışmalar sonucunda hazırlanan rapor açıklandı.
Daha önce AKP'li Komisyon Başkanı'nın yaptığı açıklamalarda "Mahkeme olmadıklarını" sık sık söylemelerine rağmen, raporda katliamın faillerine hiç yer vermediği gibi olayın kasten yapılmadığı hükmüne varması ise dikkat çekti. Eleştirilere ve tepkilere rağmen defalarca açıklanması ertelenen ve en son büyük bir hayal kırıklığı ile açıklanan raporda, kaçakçı grubun içerisinde örgüt elemanlarının bulunduğu bilgisinin olduğu iddia edildi.
Katliama gerekçe
Katliam saldırının TSK tarafından sınır dışı harekata izin veren 2011 tarihli Meclis kanunu ile gerçekleştirildiği belirtilen raporda, harekat öncesindeki bir aylık süreçte Haftanin bölgesindeki örgüt hareketliliğinin olduğu ve bu konuda istihbarat bilgilerinin verildiği iddia edilerek, olası saldırı beklentisi katliama gerekçe olarak gösterildi.
Keşfin detayları
Raporda, hava harekatında keşif/gözetlemenin TSK'nin “Gözcü” isimli insansız hava aracı (İHA) tarafından yapıldığı kaydedilerek, İHA'nın 15:59:38'de Batman'dan kalkış yaptığı, Çukurca'ya yakın Güney Kürdistan sınırında 17.20'de ilk hareketli cisim görüntüsünü aldığı belirtilerek, saat 00:50'ye kadar 7 saat 40 dakika gözetleme yapıldığı ifade edildi.
Tespit için zaman vardı
“İHA tarafından ilk aracın 17.20'de, insan ve hayvanlardan oluşan grubun 18.23'te tespit edildiği ve ilk bombanın 21.39'da atıldığı bilinmektedir'' denilen raporda, görüntülerin tanımlamasının yapılabilmesi için yeterli zamanın bulunduğuna dikkat çekilerek, ''Bölgenin coğrafi koşulları ile birlikte grubun bombalandığı alan olan bekleme noktasının en yakın askeri üs bölgesine ve yerleşim yerine yaklaşık 4-5 kilometre uzakta olduğu hesaba katıldığında, grubun örgüt mensupları olup olmadığı hususunu teyit etmek için yeterli zaman olduğu halde bu imkanın iyi değerlendirilemediği kanaatine ulaşılmıştır'' denildi.
Bombalama engellenmedi
Gülyazı Muhtar vekilinin ikinci bombanın atılmasından sonra Gülyazı Jandarma Karakol Komutanı'nı telefonla arayarak, bombaladıkları grubun çocukları olduğunu ve harekatın durdurulmasını istediği belirtilen raporda, astsubay olan karakol komutanının hava harekatına ilişkin herhangi bir yetkisinin olmadığı ve 69 saniye içinde son bombanın atılmasını engelleyemeyeceğinin anlaşıldığına yer verildi.
Raporda, İHA görüntülerden insan ve hayvan ayrımının net olarak yapılabildiği, ancak sadece görüntülerden bir insanın silahlı örgüt mensubu ya da bir sivil olduğu tespitinin yapılmasının mümkün olmadığı önü sürüldü.
Delil bulunamadı!
Raporda, olayın kasten yapıldığına yönelik herhangi bir delil elde edilemediği iddia edilerek, "Tüm Türkiye'yi derinden üzen ve sarsan bu olayla ilgili yapılan araştırma ve incelemelerde; olayın kasten yapıldığına yönelik olarak herhangi bir delil elde edilemediği görüş ve kanaatine varılmıştır" denildi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.