22 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Berlin2°C

OFİS HASTALIKLARINA DİKKAT!

Uzman Dr. Saadet Birgül Aydıner, son 20 yılda iş yaşamında bilgisayar kullanımının hızla artmasının, sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyledi.

Ofis hastalıklarına dikkat!

31 Mart 2010 Çarşamba 13:44

 Ofis hastalıklarından korunmak istiyorsanız, tedbirinizi alın.

 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Saadet Birgül Aydıner, son 20 yılda iş yaşamında bilgisayar kullanımının hızla artmasının, sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyledi.

 Uzm. Dr. Saadet Birgül Aydıner, "Bu hastalıklar yol açtığı sakatlıklar sonucunda iş verimliliğini ve iş memnuniyetini azaltarak, yüksek tedavi harcamaları, tazminat ödemeleri ve iş günü kaybına neden olarak çalışanı, iş vereni ve ekonomiyi olumsuz etkiler." dedi. Aydıner, işe bağlı ortaya çıkan kas iskelet sistemi rahatsızlıkların başında 'Kas incinmesi ve zorlanması, bel ve boyun zorlanmaları, fıtıkları, sinir kökü sıkışmaları, osteoartrit (kireçlenme), omurgada eğrilikler, boyun düzleşmeleri, el bileğinde ve dirsekte sinir sıkışmaları (karpal tünel sendromu), el bileği, dirsek ve omuzda yumuşak doku zedelenmeleri ve göz rahatsızlıkları, başağrıları'nın geldiğini dile getirdi. Belirtilerin erken fark edilip doktora başvurulursa tedavide başarı şansının oldukça iyi olduğunu anlatan Dr. Saadet Birgül Aydıner, tedavide akut yakınmaları gidermek için çeşitli ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri (sıcak uygulamalar, ultrason, TENS, masaj) ve destek cihaz kullanımları önerildiğini vurguladı.

KORUNMAK İÇİN İŞTE İPUÇLARI

Birgül Aydıner, ofis hastalıklarından korunmak için şu tavsiyelerde bulundu: "Hastalıklardan korunmak için ofiste aynı pozisyonda uzun süre kalmayın, klavye kullanırken en az biçimde güç sarf edin. Uzanmalar sırasında zorlayıcı hareketlerden kaçının, dirsek, ön kol ve bileklerin sert yüzeylerle temasında kaçının. Gözlerinizi bir süre kapatarak, uzaklara dalarak ve sürekli kırparak dinlendirin, gün boyunca belli aralıklarla ayağa kalkın. Her yarım saatte bir 30-60 saniyelik germe egzersizleri yapın, sandalyenin bel kavisini destekleyecek şekilde olmasına dikkat edin. Bedensel olarak çalışıldığında cisimleri taşırken belin dik pozisyonda olmasına dikkat edin, yük bedene yakın ve simetrik olarak paylaştırıldıktan sonra taşınmalıdır.".

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.