29 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır30°C
  • Ankara21°C
  • İzmir24°C
  • Berlin24°C

OBAMA RİYAD’A GİTTİ: İKİ ÜLKE ARASINDA SOĞUK RÜZGARLAR ESİYOR

ABD Başkanı Barack Obama, ABD-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesine katılmak üzere gittiği Riyad’da Suudi Kralı Selman ile ikili görüşme yapacak.

Obama Riyad’a gitti: İki ülke arasında soğuk rüzgarlar esiyor

20 Nisan 2016 Çarşamba 18:11

ABD yönetimi, önemli müttefiki olarak kabul ettiği Suudi Arabistan ile bölgesel bir çok konuda ayrı düşmeleri sebebiyle ikili ilişkilerinde soğuk rüzgarlar esiyor.

Riyad yönetimi İran ile nükleer anlaşma sonrası bölgedeki İran’ın nüfuzunun artmasından endişe ediyor. Suudi Arabistan Suriye’den sonra Yemen’de de karşı cephelerde olduğu İran ile ABD yakınlaşmasından oldukça rahatsız. Suudi Arabistan, Beşar Esad’ın bir an önce düşürülmesini isterken, Washington önceliğin IŞİD ile mücadele olduğunu belirtiyor, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden daha etkin destek istiyor. 

Son olarak ABD kongresinden, Suudi Arabistan’ın 11 Eylül olaylarında rolü olduğunu vurgulayan ve yargı yolunu açacak olan yasa tasarısının gündeme gelmesi gerilimi tırmandırdı.

Suudi Arabistan’ın eğer kongre yasayı geçirirse elindeki 750 milyar dolar değerindeki FED tahvilleri ve bonoları satma ve dünyadaki dolar fiyatını düşürme tehdidinde bulunmuştu. Beyaz Saray ise Obama’nın tasarıyı reddedeceğini açıklamıştı. 

Obama’nın Kral Selman ile görüşmesinde tüm bu konuların masada olması bekleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.