30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara13°C
  • İzmir14°C
  • Berlin11°C

NYT: TÜRKİYE, ABD'NİN DELİ GÖMLEĞİNDEN KURTULDU

New York Times'ta yer alan analizde Türkiye'nin ABD ve AB'nin kendilerini rahatsız eden ittifaklarında kurtulduğunu yazdı.

NYT: Türkiye, ABD'nin deli gömleğinden kurtuldu

29 Kasım 2009 Pazar 12:08

New York Times'da yayınlanan "Türkiye'nin değişen diplomasisi" Alastair Crooke imzalı yazıda Türkiye'nin AB ve ABD'den bağımsız güç haline geldiği, Türkiye'nin oluşturduğu dengeye batılıların alışması gerektiği savında bulunuldu.

Crooke ABD ve Avrupa, İsrail-Filistin, Afganistan ve İran için çözüm yolları geliştirmekte zorlanırken, bölgedeki varsayımlarını kurdukları stratejik temel büyük bir hızla değişmeye başladığını yazdı. Yazara göre en önemlisi, Türkiye'nin ABD ile olan sıkı deli gömleği ittifakından silkindiği, AB üyeliği konusuna ilgisiz hale geldiği ve artık dikkatini Asya ve Ortadoğu'daki Osmanlı komşularına çevirdiği emareleri oldu

Yazar Türkiye'nin politikalarının Gazze'ye verilen destekten, İran'a ve AB'ye giriş sürecinin sinir bozucu düğümüne kadar ABD ve AB'nin politikalarına duyulan rahatsızlık ve düş kırıklığını yansıttığını söyledi.

Crooke Türkiye'nin süreci iyi yönettiği takdirde , Sovyetler Birliği'nin yıkılması ve ABD işgalinin ardından Irak'ta Sünni egemenliğinin sona ermesiyle bölgede üstün güç haline gelen İran'ın ardından Türkiye güç dengelerinde stratejik bir öneme sahip olabileceğini söyledi.

Türkiye'nin Irak, İran ve Suriye ile imzalanan anlaşmalar çerçevesinde ortak bir ekonomik çıkarı yansıttığını belirten yazar, Ortadoğu devletlerinin "kuzey ittifakı", Nabucco projesinin tamamlanmasıyla orta Avrupa'nın en büyük doğal gaz tedarikçisi olmayı planlandığı yorumunda bulundu.. .

'Batı yeni dengeye alışmalı'

Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ahmedinecad'ın seçimlerinin geçerliliğini kabul etmekle kalmadı, İran'ın bağımsız bir ülke olarak uranyum zenginleştirme hakkına sahip olduğunu da savunduğunu belirten yazar, Batılı liderlerin tersine, İran'ın gidişatı hakkında fazla endişelenmiş görünmediğini yazdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.