13 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır23°C
  • Ankara19°C
  • İzmir25°C
  • Berlin25°C

NURİ EL MALİKİ: IRAK’IN ‘YALNIZ’ BAŞBAKANI

Maliki özellikle son dönemde Sünniler ve Kürtlerle büyük görüş ayrılıkları yaşıyor. Muhalefetteki Şii partilerden bazıları da onun politikalarına karşı çıkıyor.

Nuri el Maliki: Irak’ın ‘yalnız’ Başbakanı

01 Mayıs 2014 Perşembe 05:02

Soğuk Savaş‘ın bitiminden bu yana çatışma ve krizlerin son bulmadığı Irak’ta siyaset de zorlu süreçten geçiyor. Farklı etnik grupları içinde barındıran ülkede iktidara gelen siyasilerin herkesi kapsayıcı politikalar üretememesi bölünmeyi daha da derinleştiriyor. Son iki dönemdir başbakanlık koltuğuna oturan Nuri el Maliki de Şii merkezinde politikalar üretmekle eleştiriliyor.

Maliki özellikle son dönemde Sünniler ve Kürtlerle büyük görüş ayrılıkları yaşıyor. Muhalefetteki Şii partilerden bazıları da ona karşı çıkıyor.

Ülkede mezhep temelli savaşın çıkmasından endişe ediliyor. Hemen her gün şiddet olaylarına sahne olan Irak topraklarında halkın en büyük arzusu güvenliğin sağlanıp normal hayata dönülmesi. Şii Başbakan Maliki geçtiğimiz yıl sonunda ve bu yıl başlarında artarak devam eden çatışmalarda önemli aktörlerden biri olarak ortaya çıktı. Sünni aşiretler, ordu ve diğer aşırı gruplar arasında Anbar eyaletinde şiddetli çatışmalar yaşandı.

Hayatının bir bölümünü İran’da geçiren Maliki, Saddam Hüseyin’in devrilmesi ve Amerikan işgali sonrası ülkeye dönüp siyasete girdi. 2006 yılında başbakanlık koltuğuna oturdu. 2010’da yapılan seçimler öncesinde iktidarını kaybetmek istemeyen Maliki diğer küçük oluşumları İslami Dava Partisi öncülüğünde birleştirerek Kanun Devleti Koalisyonu’nu kurdu. İkinci kez seçildikten sonra hükumeti oluşturması zor oldu. Genel seçimlerden ancak yedi ay sonra sonra koalisyon hükumeti kurabildi.

Son iki seçimde Maliki’ye destek veren Şii din adamı Muktada es Sadr, şubat ayında siyasetten çekildiğini duyurdu. O da süreç sonunda Maliki’yi ‘diktatör’ olarak nitelendirmeye başladı: “Siyaset, diktatör ve tiranlara çalınan paraların üzerine oturması, boyunları kesmesi ve şehirleri bombalaması için adaletsizlik, pervasızlık ve ihlaller yapmasına izin veren bir kapıya dönüştü.”

Ülkede Maliki’ye yöneltilen eleştiriler arasında, yolsuzluk, ekonomi politikalarındaki başarısızlık, altyapı, hizmet ve sağlık alanlarında yetersizlik, işsizlik, mezhepler arasında ayrışmanın körüklenmesi gibi konular bulunuyor. (euronews)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.