22 Kasım 2024
  • İstanbul11°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara14°C
  • İzmir18°C
  • Berlin2°C

NÛBİHAR’DAN İFTAR YEMEĞİ

Yaklaşık 20 yıldır yayınını Kürtçe olarak sürdüren Nûbihar dergisi, Ramazan ayı münasebetiyle 25 Ağustos günü okurları ve dostlarına iftar yemeği verdi.

Nûbihar’dan İftar Yemeği

26 Ağustos 2011 Cuma 00:52

Yaklaşık 20 yıldır yayınını Kürtçe olarak sürdüren Nûbihar dergisi, Ramazan ayı münasebetiyle 25 Ağustos günü okurları ve dostlarına iftar yemeği verdi. İstanbul Fatih’te bulunan Asmalı Edesa Kebap Salonunda verilen iftar yemeğine, aralarında Diyarbakır milletvekili Altan Tan, Ak Parti eski milletvekili Abdurrahman Kurt, araştırmacı yazar Prof. İhsan Süreyya Sırma, yazar Osman Tunç, yazar Fehim Işık, Zekeriya Özbek, Prof. Said Özervarlı, Dr. Ömer Uluçay, yazar Müfit Yüksel, gazeteci Mehmet Poyraz, DGD Platformu başkanı A. Hakim Daş, Av. Hüseyin Işık, Dr. Gıyasettin Ekici, Dr. Şerafettin Ekici, yazar Ayhan Tek, Dr. İsmail Başaran , Şair İbrahim Hail Baran, Bitlis dernekleri başkanı Orhan Yalçın, yazar Şükrü Aslan, yazar Yavuz Delal ile yazar Hüseyin Okçu’nun da bulunduğu çok sayıda akademisyen, siyasetçi, gazeteci, yazar ve araştırmacı ile Nûbihar okurunun katıldığı yemek, iftardan hemen önce Nûbihar dergisi adına Süleyman Çevik tarafından yapılan konuşmayla başladı.

31166

Çevik yaptığı açılış konuşmasında Nûbihar’ın tarihçesine kısaca değinerek çalışmalarını anlattı. Nûbihar yayınları olarak şimdiye kadar 115 sayı tümüyle Kürtçe dergi çıkardıklarını söyleyen Çevik, bu dergilerin sayfa hacminin kitapla orantılandığında 10 bin sayfayı aştığına dikkat çekti. Bir o kadar da Kürtçe kitap çıkardıklarını, ayrıca yayınevi bünyesinde Türkçe kitaplarda yayınladıklarını söyleyen Çevik, yayıncılığa başladıkları günden beri kendilerine yön veren iki temel ilkeleye de dikkat çekti. Kürt dindarı olmaları münasebetiyle, hem Kürtlere dönük, hem de Müslümanlara dönük iki temel yaklaşımların olduğunu söyleyen Çevik, Birinci ilkemiz Kürt olmamızla yakından ilintilidir. Her ne kadar Müslüman hassasiyete sahip olsak da Kürtlerin tümü arasında yakın ilişki ve diyalogdan yanayız. Bu nedenle barışçıl diyaloga ve Kürtler arası ilişkinin sağlıklı bir zemine oturmasına özel önem atfediyoruz. Kürt siyasi çevrelerinden diğer sivil toplum kurumlarına kadar tüm Kürtlerle aynı mesafedeyiz. İkinci hassasiyetimiz ise Müslüman inancımızla yakından ilintilidir. Bu anlamıyla Kürt Müslümanlarının sesi olmaya çalışıyoruz. Başkaları inancımıza hakaret etmediği ve saygı gösterdiği sürece onlarla yakın ilişki içinde de oluruz. Ancak şu da bilinmeli ki bizim hassasiyetimiz, inancımızdır,” dedi. Konuşmasının sonunda birçok değerli eseri yayınevi bünyesinde yayınladıklarına dikkat çeken Çevik, Kürt klasiklerinden dini içerikli kitaplara kadar birçok kitabı Kürtçeye kazandırdıklarını söyledi. Çevik, Kürtçe yayıncılığı ısrarla sürdüreceklerine de dikkat çekti.

31165

İftar yemeğinden sonra akşam namazını müteakiben Asmalı Edesa Kebap salonunda katılımcıların tümünün iştirakiyle bir sohbet toplantısı da yapıldı. Geç saatlere kadar süren sohbette Altan Tan, son yaşanan gelişmeleri samimi bir biçimde dillendirdi. Sohbete, katılımcılar da iştirak ederek görüşlerini açıkladılar. Katılımcıların önemli bir bölümünün farklı görüşlerde olmalarına rağmen verimli bir ortamda sürdürülen sohbette, esas dikkat çeken noktalardan biri ise son süreçte yaşanan çatışmalar nedeniyle görülen burukluktu. Her konuşanın çatışmaların riskine atıfta bulunduğu ve sorunun çözülmesi için siyasi aktörlere ve sivil toplum kurumlarına önemli görevler düştüğünü ifade ettiği yemek, sohbetin akabinde son buldu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.