22 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Berlin1°C

NÛBİHAR AKADEMÎ’NİN 2. SAYISI ÇIKTI!

Kürdoloji sahasında Türkiye’de yayınlanan ilk hakemli akademik dergi özelliğini taşıyan Nûbihar Akademî'nin 2. sayısı çıktı.

Nûbihar Akademî’nin 2. sayısı çıktı!

17 Şubat 2015 Salı 22:43

2014 yılında yayın hayatına başlayan ve Kürdoloji sahasında Türkiye’de yayınlanan ilk hakemli akademik dergi özelliğini taşıyan Nûbihar Akademî 2. ve yeni sayısıyla tekrar okuyanlarının karşısına çıkmanın heyecanını yaşıyor.

Nûbihar Akademî dergisi bu sayısında, Kurdoloji çalışmalarının en önemli başvuru kaynaklarından biri olan Şerefname'nin 1860 yılında V. Véliaminof Zernof tarafından Saint Petersburg'da yapılan Farsça edisyonunun ayrıntılı bir indeksini ek olarak okurlarına ücretsiz bir şekilde sunuyor. Şerefname konusunda değerli çalışmaları bulunan, derginin bu sayısında yine Şerefname ile ilgili bir makalesi yer alan değerli araştırmacı Mustafa Dehqan tarafından titiz ve yorucu bir çalışma sonucu hazırlanan indeks; şahıs, yer ve eser isimlerine göre hazırlanmış olup, Şerefname'nin Farsça edisyonunu kullanmak isteyenlerin işini büyük oranda kolaylaştıracaktır.

Türkiye’de Kürtçe yayıncılık yapmanın, yayınlanan eserlerin okuyucu bulma zorlukları ortada iken, çok daha dar bir alana hitap eden, muhataplarının daha çok sınırlı sayıdaki akademisyenlerden oluşmasının artı dezavantajlarıyla yayın hayatına devam eden derginin sayı editörü Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Hayrullah Acar, “Nûbihar Akademî dergisinin ilk sayısının, akademisyen, araştırmacı ve Kürt dili sevdalıları arasında güzel ve olumlu karşılanmasının heyecanını yaşıyoruz. Zor bir işe kalkıştığımızın farkındayız. Çünkü bir işi başlatmak kadar o işi kesintisiz bir şekilde devam ettirmek de çok önemlidir. Bu nedenle ilk sayı bir ilk olmanın verdiği gururu yaşatırken, ikinci sayı bu varlığın devamının bir göstergesi olma noktasında önemini korumaktadır.” dedi.

54879

Böyle bir derginin devam ettirilmesinin neden önemli olduğunu Dr. Acar şöyle yanıtladı: “Nûbihar Akademî, Kürt düşünce hayatı ve kültürünün sınırlı sayıdaki akademik seslerinden biridir. Aynı zamanda kürtlerle ilgili uzun zamandan beri devam edegelen bir mücadelenin son dönemlerde kazandığı ivmenin edebi, felsefi, sosyolojik, psikolojik, siyasi, dilbilimsel ve eğitimsel, kısacası interdisipliner bir aynasıdır.”

Dr. Hayrullah Acar, Nûbihar Akademî dergisinin 3. Sayısının hazırlıklarının devam ettiğini, 2015 yılı baharında yayımlanmak üzere akademisyen ve araştırmacılardan bilimsel makalelerini beklediklerini sözlerine ekledi.

Nûbihar Akademi bu sayısında da birbirinden önemli çalışmaları okurlarıyla buluşturmaya devam etmektedir.

Derginin 2. sayısında da Kürt dili, kültürü, tarihi ve edebiyatı gibi temel kültürel alanlarla ilgili dördü İngilizce ikisi Kurmanci olmak üzere ufuk açıcı 6 akademik çalışma yer almaktadır.

Süleyman Kasap, "A Classroom Research on Whether Using L1 or L2 in L3 Acquisition" makalesiyle, üçüncü bir dili, birinci dil olan anadili ile değil de ikinci bir dil üzerinden öğrenmenin zorluklarını ele almaktadır. Örneklem olarak, İngilizceyi anadilleri olan Kürtçe yerine Türkçe ile öğrenen öğrencilerin öğrenme sürecinde yaşadıkları sorunları ve alınan sonuçları uygulamalı bir araştırma üzerinden ortaya koyarak, anadilde eğitim ve öğrenimin bu alandaki önemini ortaya koymaktadır.

Mustafa Dehqan, “Literary Citations in the Sharaf-nāma” adlı makalesiyle, Şerefxan’ın ünlü eseri Şerefname’de alıntı yapılan kaynakçalar üzerine yaptığı çalışma, dönemin Kürdistan coğrafyasındaki kültürel zenginlik ve ilmi ilgiye ışık tutması açısından önemli olduğu kadar, kaynakça ve alıntılama noktasında da Şerefname'nin özgünlüğünü ortaya koymada kayda değer bir araştırma örneği sunmaktadır.

Khaled Khayati, alan araştırması özelliğini de haiz olan “Diasporic Narratives of Serhedî Kurds in France – Memory of Homeland, Refugee-hood and Social Exclusion” adlı çalışmasında Fransa'daki mülteci Serhad Kürtlerinin Kürdistan’da yaşadıkları mağduriyet, travma ve acıların adeta bilinçaltına dönüşerek yaşamlarını nasıl etkilediğini ve nasıl diaspora mağduriyeti anlatılarının önemli bir örneği haline geldiğini ele almakla özgün bir sosyolojik araştırma örneğini ortaya koymaktadır.

Rahman Dağ'ın 19. Yy'da Osmanlı Reformlarına karşı Kürtlerin tepkilerini ele alan “Ottoman Reforms and Kurdish Reactions in the19th Century" adlı çalışması, 19. Yy'da Abdurrahman Paşa isyanından (1808) Şeyh Ubeydullah Nehri isyanına (1880) kadar bir dizi başkaldırının ulusal birer başkaldırıdan çok, Kürt beyliklerinin 16. yy'dan beri süregelen kısmi otonom yapılarına karşı Bab-ı Ali'nin merkezî otoriteyi tahkim eden reformları karşısında birer başkaldırı olarak değerlendirmekte, bu yönüyle kürt siyasal tarihine önemli bir katkı sunmaktadır.

Dilin kimlik oluşumuna etkisi ve dilsel kimliğin oluşumunu ele alan İbrahim Bor, "Ziman û Kesayetî: Kesayetiya Ziman" adlı çalışmasında, bir halkın karakterinin dile nasıl yansıdığı ve dilin de bir halkın dünyaya bakışı ve ruhunu nasıl şekillendirdiğini ele aldığı makalesinde, Humboldt, Herder, Chomsky gibi düşünürlerin görüşlerinden hareketle konuyla ilgili teorik bir çerçeve sunmaktadır.

Ebdulselam Necmeddîn Ebdullah, Diyar Ebdulkerîm Se’îd ve Selwa Ferîq Salih'in "Şîrovekirin û Saloxdana Zimaniya Şaşiyên Rênivîsê (Li Def Fêrxwazên Qonaxa Çarê Bineret)" adlı makalesi daha çok ilkokul dördüncü sınıflar düzeyindeki öğrencilerin dili kullanmada yaptıkları gramatik ve sözlük hatalarını yazma, konuşma ve dinleme açısından ele alarak, dili eğitimde doğru kullanmanın önemine dikkat çekmektedir.

Derginin son bölümünde “Dokumantek/Bir Belge” Çend Dokument Ji Serdema Mîr Evdalê Botî” başlığı altında Yusuf Baluken üç önemli belgeyi bilim dünyasına sunuyor. Bu belgeler; Kürdistan’da XV.yy’da hüküm sürmüş Cizre Beyi Mir Evdal döneminden kalma Evdaliye Medresesi’nin inşa kitabesi, Mem û Zîn’in mezar taşları ve Mîr Evdal tarafından Cizre ve Siirt’te bastırılmış üç tane sikke ve bunlar hakkındaki açıklayıcı malumatlardan oluşmaktadır.

www.nubiharakademi.com web adresinden derginin birinci sayısında yayınlanan makalelerin tam metnine ulaşılabildiği gibi, [email protected] e-mail adresine de üçüncü sayı için makale gönderilebilir.

NÛBIHAR AKADEMÎ
Büyük Reşit Paşa Cad. Yumni İş Merkezi No:22/29,
Vezneciler-Fatih/İstanbul
Tel&Faks: 02125190009 

MARDİN ÇALIŞMA OFİSİ:
13 Mart Mah. Çağdaş Sok. Dört Mevsim Apartmanı
İletişim Matbaası Üstü, No:3-4,
Yenişehir/Mardin
Tel&Faks: 0 482 2129259

www.nubiharakademi.com

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.