25 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara23°C
  • İzmir19°C
  • Berlin3°C

NATO ZİRVESİ’NDE GERİLİM BEKLENİYOR

NATO'nun 29 lideri, 11-12 Temmuz'da Brüksel'de ittifakın geleceğine ilişkin önemli kararlar almak için zirvede bir araya gelecek.

NATO Zirvesi’nde gerilim bekleniyor

10 Temmuz 2018 Salı 15:52

NATO üyesi ülkelerin 29 lideri, 11-12 Temmuz'da Brüksel'de ittifakın gelecekte daha modern ve tehditlere karşı daha hızlı cevap verebilen bir yapıya dönüşmesi için birçok karara imza atılacak Brüksel Zirvesi'ne katılacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başkanlığında gerçekleşecek zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek. Stoltenberg, görev süresi kapsamında üçüncü kez NATO Zirvesi'ne başkanlık yapacak.

NATO liderleri, geçen yıl Mayıs ayında "NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı" için bir araya gelirken, bu sefer NATO'nun geleneksel olarak her iki yılda bir düzenlediği NATO Zirvesi için toplanacak. Bu çerçevede, yakın dönemde Avrupa Birliği-ABD arasında ilişkilerin özellikle ticaret alanında gerilmesi, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması, İran ve iklim anlaşmalarından tek taraflı olarak çekilmesi ve G7 toplantısının ardından oluşan gergin ortamın yarattığı belirsizliğin, NATO Zirvesi'ne de yansımalarının olması bekleniyor.

Zirvede görüşmeler altı ana başlık altında gerçekleşecek. "Caydırıcılık ve Savunmayı Güçlendirme", "Terörle Mücadele ve İstikrarı Yayma", "AB ile İş Birliğini Güçlendirme", "NATO'yu Modernleştirme", "Daha Adil Sorumluluk Paylaşımı", "Ortak Değerler ve Transatlantik Birlik" şeklinde ortaya çıkan ana başlıklar altında, NATO liderleri ittifakın geleceğine ilişkin önemli kararlar alacak. 

TRUMP LİDERLERİ MEKTUPLA UYARDI

G7 Zirvesi’nde yaşanan gerilimin gölgesinde yapılacak NATO Zirvesi’nde asıl olarak ABD’nin üye ülkelere dayattığı askeri harcamaların yüzde 2 artırılmasının damgasını vurması bekleniyor. Trump, zirve öncesinde bu kriteri yerine getirmeyen ülkelere bir mektup yazarak en kısa zamanda yerine getirmesini istedi. Mektubun gittiği ülkeler arasında Almanya da bulunuyor.

Almanya şu anda toplam bütçesinin yüzde 1’ininden biraz fazlasını (36 milyar avro) savunma harcamalarına ayırmış durumda. Ülke içindeki yoğun tepkilerden ötürü hükümet askeri harcamaların artırılmasını kısmen ağırdan alıyor. Bu nedenle zirvede Trump’un Almanya Başbakanı Angela Merkel’i hedefe koyabileceği ifade ediliyor.

Ayrıca Almanya ve Fransa’nın NATO’dan ayrı bir askeri birlik kurmak için yaptığı anlaşma da ABD’nin hedefinde. Yine Belçika, Norveç ve Kanada’nın de hedefteki ülkeler arasında yer alacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.