19 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara17°C
  • İzmir18°C
  • Berlin8°C

MURAT YETKİN: ŞAKASI YOK, BU BİR SAVAŞ...

Gazeteci yazar Murat Yetkin, Türkiye'nin 'kısa süre içinde gerçekleşeceği söylenilen Suriye'ye harekâtını değerlendirdi.

Murat Yetkin: Şakası yok, bu bir savaş...

09 Ekim 2019 Çarşamba 11:07

Erdoğan, Trump’tan istediğini aldı, tezkere geçti, asker Suriye’ye giriyor

Meclis’in hükümete yurt dışına asker gönderme onayını uzatmasıyla Suriye topraklarının Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan sınır boyundaki PKK kontrolündeki bölgeye yönelik askeri harekâtın önünde engel kalmadı. Barış Pınarı adı verilen harekât yıllardır sözü edilen Güvenli Bölge kurulmasını amaçlıyor.

Şakası yok, bu bir savaş: PKK’ya karşı ama Suriye topraklarında yürütülecek. PKK’nın elinde tuttuğu IŞİD militanlarını serbest bırakmasıyla, Türkiye’yi de etkisine alacak yeni güvenlik tehditleri ortaya çıkması ihtimali var.
Öte yandan, Atatürk’ün yurt savunması dışında savaşın cinayet olduğu sözünü unutmadan söylemek lazım ki, PKK’nın son beş yıldır ABD’nin Suriye’de adeta paralı askeri rolünde yaptıklarına herhangi bir Türk hükümetinin seyirci kalması düşünülemezdi.

Savaş Suriye topraklarında ama iç savaşla harap olmuş Suriye yönetiminin zaten bölge üzerinde kontrolü yok. Suriye’nin destekçisi Rusya’nın ise, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına saygı duyacağı teminatı ile sınır güvenliği çerçevesinde “anlayış gösteriyor”.

Ama şaka değil, bu ciddi bir durum, önceki Cerablus ve Afrin harekatlarından hem askeri, hem siyasi yönden daha riskli, daha farklı.

Devamı için....

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.