22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara17°C
  • İzmir21°C
  • Berlin2°C

MUHALİFLİĞİN GÖZÜ KÖROLSUN!

Demokratik açılıma "Kürtçe eğitim ülkeyi böler" diye karşı çıkan Baykal, 20 yıl önce hazırladığı kanun teklifiyle yakalandı...

Muhalifliğin Gözü Körolsun!

31 Ağustos 2009 Pazartesi 09:43

Kürtçe eğitim

YIL 1989 BARIŞ GETİRİR / YIL 2009 ÜLKEYİ BÖLER

Devlet projesi olarak başlatılan ve Kürt sorununu çözmeyi de amaçlayan ‘Demokratik Açılım’a “Kürtçe eğitim ülkeyi böler” diye karşı çıkan CHP lideri Deniz Baykal, “20 yıl önce “anadilde eğitimi” öngören bir kanun teklifi hazırladığı ortaya çıktı.

Baykal, SHP milletvekili olduğu dönemde verdiği teklifte “Anadilde eğitim hakkı toplumsal barışın sağlanmasına katkı sağlayacaktır” vurgusu yapıyor. Bugün ‘Demokratik Açılım’ın Türkiye’yi böleceğini savunan Baykal yine SHP döneminde hazırladığı “Doğu ve Güneydoğu sorunlarına Bakış ve Çözüm Önerileri” raporunda, Kürt sorununun çözümü için Anayasa’dan başlayarak, bütün ilgili yasal düzenlemelerin, demokratik hukuk ilkelerine uygun hale getirilmesi, anadil yasağının kaldırılmasını ve koruculuk sisteminin sona erdirilmesini önermişti.

HALKA BASKI HAKLI GÖSTERİLEMEZ

“Terör örgütünün silahlı mücadelesi ileri sürülerek, halka yapılan baskı haklı gösterilemez” denen raporda, şu ifadeler dikkat çekiyor:

Anadil yasağıyla her türlü yasal düzenleme yürürlükten kaldırılacak, yurttaşların ana dillerinde serbestçe konuşabilmeleri, yazabilmeleri, öğretebilmeleri, bu dillerde değişik kültür etkinliğinde bulunmaları güvence altına alınacaktır.

Anadil yasağının kalkması ile anadillerin yurttaşların yaşamında özgürce kullanılması ve bu dillerde yayın yapılması olanağı sağlanmış olacaktır.

BARIŞ VE HUZURA KATKI SAĞLAR 

Varolan anadillerin, kendi gramerine uygun bir çerçevede öğretilmesine ve öğrenilmesine, bu dilde basılı yayın çıkarılmasına, bu dillerin sosyal yaşamın değişik süreç≠lerinde kullanılmasına yasak konulamaz.

Değişik dillerin konuşulması, sosyal yaşamda kullanılması, bu amaçlarla bilim≠sel İnceleme ve araştırmaların yapılması, şimdiye kadar yaşanan gerginlikleri ortadan kaldıracak, toplumsal barış ve huzurun sağlanmasına önemli katkılar getirecektir.

Kürt Enstitüsü önermişti

Baykal’ın Kürt sorununun çözümü için önerdiği kanun teklifi şöyle:

MADDE 4. - a) Resmi eğitim ve Öğretim kurumlarında eğitim dili olarak Türkçe kullanılır. Türkçe dışında, eğitim ve öğretimi yapılacak yabancı diller, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenir. Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır.

b) Türkçe dışındaki dillerin öğretilmesi amacı İle özel eğitim kurumları kurulabilir.

c) Üniversiteler bünyesinde, dünya üzerinde var olan dillerin, değişik kültürlerin araştırılmasına, özelliklerinin bulunup çıkarılmasına, bilimsel çalışmalarda bulunulmasına dönük amaçlarla değişik enstitüler, ilgili üniversite yönetim kurulu kararı ile kurulabilinir.

MADDE 5. - Türkiye Devleti vatandaşları yukarıdaki maddelere aykırı olmamak üzere, Türkçe’den başka dil ve lehçelerde konuşabilir, yazabilir ve kanunda gösterilen esaslar içerisinde öğretebilir ve öğrenebilir. Bu dilleri yurttaşlar, sosyal yaşamlarındaki etkinliklerde kullanabilirler.

‘Türkiye devleti’ vurgusu

Baykal’ın hazırladığı raporda, ‘Türk Devleti’ yerine ‘Türkiye Devleti’ ifadesinin kullanılması dikkat çekti. Kanun teklifinin ikinci maddesinde, “Türkiye Devletinin resmi dili Türkçedir” deniyor. ‘Türk insanı’ yerine ‘Türkiye insanı’ ifadesi dikkat çeken raporda, “Türkiye, insanların dil, etnik köken, gelenek, kültür farklılaşmasını toplumun bütünlüğü içinde ortaya kaymalarından korkmamalıdır. Devletin, bu farklılaşmalan yasaklar koyarak, engellemesi de, özendirmesi de yanlıştır/Asimilasyona, varolan bir etnik yapıyı inkara dönük yaklaşımlarla bu sorunun çözülemeyeceği artık anlaşılmalıdır” deniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.