22 Kasım 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara16°C
  • İzmir20°C
  • Berlin3°C

MİTHAT SANCAR: KÜRT SORUNU ANCAK DİYALOGLA ÇÖZÜLÜR

Başbakan Erdoğan, İmralı ile görüşülebileceğini söylerken, önceki gün katıldığı televizyon programında da “BDP ile görüşmem” dedi.

Mithat Sancar: Kürt sorunu ancak diyalogla çözülür

29 Eylül 2012 Cumartesi 11:55

Başbakanın açıklamalarını değerlendiren Prof. Dr. Mithat Sancar, Başbakanın BDP ile görüşmeme durumunu “çelişki” olarak niteledi. Sancar, Kürt sorununun diyalog ve müzakereden başka yol ve yöntemlerle çözülemeyeceğine de vurgu yaptı.

Prof. Dr. Mithat Sancar, Başbakanın Oslo sürecinin yeniden başlayacağını söylemesini olumlu ve önemli bir açıklama olarak yorumladı. Kürt sorununun çözümünde müzakere ve diyalogdan başka yolun olmadığına vurgu yapan Sancar, Başbakanın partisinin kongresinde bu görüşme durumunu daha net bir şekilde ifade edeceği için kongredeki konuşmanın beklenmesini istedi. 

ÇELİŞKİLİ BİR DURUM 

Başbakanın İmralı ile görüşeceğini söyleyip BDP ile görüşmeyeceğini söylemesini bir çelişki olarak değerlendiren Sancar, BDP ile görüşülmesi gerektiğini belirtti. Bunun için parlamentoya önemli görevler düştüğünü dile getiren Sancar, BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının da daha büyük bir kaos yaratacağına vurgu yaptı. Krizin daha da derinleşeceğine işaret eden Sancar, müzakere ve diyalog sürecinin başlatılması gerektiğini yineledi.

Diyalog ve müzakere sürecinin daha şeffaf bir şekilde yapılması gerektiğini anlatan Sancar, bunun da isminin barış konseyi ya da başka bir isimle oluşan heyet tarafından yapılan görüşmelerin olabildiğince kayıt altına alınarak yapılabileceğini ifade etti. Müzakere ve diyalog sürecinin daha sağlıklı olabilmesi için çatışmaların yaşanmaması gerektiğini belirten Sancar, PKK’nin silahları susturmasını, devletin ise resmi ya da fiili olarak askeri operasyonlar yapmamasıyla bu sürecin yaşanabileceğini ifade etti. 

BEKLENTİ YARATMAK DOĞRU DEĞİL 

Hükümetin barış umudu yaratarak toplumu bir beklentiye sokup sonrasında devamını getirmemesinin ciddi sıkıntı yaratacağına dikkat çeken Sancar, “Hükümet tabii barış umudu gerçekleştirirse tarih olur. Tarihe adını yazdırır. Ama bunu yaratmazsa önceki süreçten daha ağır bir süreç olur. Toplum içinde kutuplaşmalara neden olur. Faturası da önceki dönemlere göre daha ağır olur ” dedi. Sancar, parlamento dışında aydın, yazar ve akademisyenlerin de barışın gerçekleşmesi konusunda üzerlerine düşenleri yapması gerektiğini ifade etti. (Şerif Karataş - Evrensel)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.