22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara17°C
  • İzmir21°C
  • Berlin3°C

MISIR'DA DEVRİM...

Ömer Süleyman'ın 20 saniyelik konuşması Mübarek sayfasını kapattı. Milyonlar kutlamayı Tahrir Meydanı'nda yaptı.

Mısır'da devrim...

12 Şubat 2011 Cumartesi 11:30

Mısır’da gösterilerin 18’inci gününde Tahrir Meydanı’nındaki rejim karşıtlarının istediği oldu: 30 yıldır Devlet Başkanı olan Hüsnü Mübarek istifa etti. Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman’ın 20 saniyelik “Ülkemizin geçirdiği bu zor zamanlarda Hüsnü Mübarek başkanlık görevini bırakmaya karar verdi. Resmi görevlerini Silahlı Kuvvetler Konseyi’ne bıraktı” açıklamasıyla Tahrir Meydanı’ndan sevinç çığlıkları yükseldi.

25139

Mısır ordusu, Mübarek’in istifasından sonra yetkileri ele almasına karşın bir meşru hükümetin yerine geçemeyeceğini, yeni yönetimin kurulması için halkın istekleri doğrultusunda yapılacak düzenlemeler konusunda daha sonra bir açıklama yapılacağını belirtti. Mısır’ın en büyük muhalif grubu Müslüman Kardeşler’in eski parlamento grubu lideri Muhammed el Katatni, “Mısır halkını ve şehitleri selamlıyorum. Devrimin en önemli hedefine ulaşıldı” dedi ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi tarafından atılacak sonraki adımı beklediklerini ifade etti. Twitter’da sabah saatlerinde “Tüm ulus sokakta, ordunun da bize katılmasını umuyoruz” mesajları geçen muhalefetin önde gelen ismi Muhammed El Baradey istifayı “Hayatımın en güzel günü, ülke artık özgür” diyerek değerlendirdi. Mübarek’in istifası Arap ve Körfez ülkelerinde de sevinç gösterilerine yol açtı.

25140

Milyonlar sokaktaydı Aslında dün sabah yaşananlar nedeniyle istifanın geleceğini tahmin etmek zor değildi. Zira başta Kahire’deki Tahrir Meydanı olmak üzere İskenderiye, Süveyş ve diğer kentlerde milyonlar görevi bırakmamakta direnen Mübarek’in gitmesi için sokaklardaydı. Mübarek’in önceki gece yetkilerinin büyük kısmını yardımcısı Ömer Süleyman’a devrettiğini ve anayasa değişikliği yapacağını açıklamasını yeterli bulmayan göstericiler hükümet binalarını, devlet başkanlığı sarayını ve devlet televizyonunu kuşattı.

Asker de meydana indi Öte yandan, Mübarek’in 30 yıllık iktidarına karşı gösteriler sürerken, silahlı kuvvetlerden orta kademede 15 subay silahlarını orduya teslim ettiklerini açıklayarak meydana indi.

DEVRİME GİDEN 18 GÜN

25 Ocak: Tunus’ta Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinden 10 gün sonra Mısır’da da rejim karşıtı sokak gösterileri başladı.

26 Ocak: Gösteri yasağına rağmen birçok kentte binlerce kişi toplandı. Polis göz yaşartıcı gaz kullandı.

27 Ocak: Gösteriler Tahrir Meydanı’nda yoğunlaştı. İsmailiye ve Süveyş kentlerinde çatışmalar çıktı.

28 Ocak: Cuma namazı sonrası çıkan olaylarda 62 kişi öldü. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Mübarek istihbarat şefi Ömer Süleyman’ı başkan yardımcılığına atadı.

29 Ocak: Sokağa çıkma yasağına rağmen onbinlerce kişi Kahire sokaklarını doldurdu.

30 Ocak: Savaş uçakları Tahrir’deki kalabalığın üzerinden uçtu.

31 Ocak: Mübarek yeni kabinesini açıkladı. Ordu halkın isteklerini ‘meşru’ olduğunu belirterek göstericilere ateş açmayacağını duyurdu.

1 Şubat: Gösterilere katılanların sayısı 1 milyonu geçti. Mübarek eylüldeki başkanlık seçimlerinde tekrar aday olmayacağını duyurdu.

2 Şubat: Tahrir’de Mübarek yanlıları ve göstericiler arasında taşlı,sopalı kavgalar yaşandı.

3 Şubat: Binlerce gösteri meydan yatıp kalkmaya başladı. Resmi rakamlara göre son iki günde en az 11 kişi ölürken 915 kişi yaralandı.

4 Şubat: Onbinlerce gösterici ‘Gidiş Cuması’ eylemlerinde Mübarek’in istifasını istedi.

5 Şubat: İktidardaki Ulusal Demokratik Parti’nin yönetimi istifa etti.

6 Şubat: Süleyman, Müslüman Kardeşler dahil muhalif gruplarla görüşmelere başladı.

7 Şubat: Muhalifler görüşmelerde verilen tavizlerin yeterli olmadığını duyurdular. Göstericiler Tahrir Meydanı’nın girişini kapattılar.

8 Şubat: 25 Ocak’tan bu yana Kahire’deki en geniş katılımlı gösteriler gerçekleşti. Anayasa değişiklikleri için bir komite kuruldu.

9 Şubat: 1000 kişi parlamentoya doğru yürüyüşe geçti. Mısır’ın güneyindeki Yeni Vadi bölgesinde çıkan olaylarda en az 5 kişi öldü. Mübarek yönetimi ‘kaos durumunda ordunun devreye gireceği’ tehdidini savurdu.

10 Şubat: Mübarek istifa etmedi ama yetkilerinin büyük bir kısmını Ömer Süleyman’a devretti. Tahrir’de göstericiler tepki gösterirken ABD Başkanı Obama Mübarek ‘yeterince ileri gitmediğini’ söyledi.

11 Şubat: 1 milyonu aşkın Mısırlı ülkenin dört bir yanında gösterilere devam etti. Ömer Süleyman’ın Mübarek’in istifa ettiğini açıklamasıyla Tahrir Meydanı’nda kutlamalar başladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.