22 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Berlin2°C

MİLLETVEKİLLİĞİ KULİSLERİ ERKEN BAŞLADI.

Ankara'da kulislere başlarken, belediye başkanlığından sıkılan isimler de nabız yoklamaya başlayınca Erdoğan duruma el koydu.

Milletvekilliği kulisleri erken başladı.

09 Kasım 2010 Salı 17:35

22 Temmuz 2007 seçimlerinde liste dışı kalan eski milletvekilleri yeniden seçilmek için Ankara'da kulislere başlarken, belediye başkanlığından sıkılan isimler de nabız yoklamaya başlayınca Erdoğan duruma el koydu. İl başkanlarının ardından belediye başkanlarına da milletvekili adaylığı için "genel merkez onayı" şartı getirildi.

Belediye başkanlığında ilk dönemini tamamlamayanlara adaylık yasaklanırken, iki, üç veya daha fazla dönem belediye başkanlığı yapanlar, milletvekili adayı olmak için önce genel merkez yöneticilerinin onayını almak zorunda kalacak. Belediye başkan adayı olmak isteyenler, durumu yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi'ye bildirecek. Tanrıverdi, listeyi AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan'a sunacak. Erdoğan, o ilden sorumlu bakanların görüşünü alarak, uygun bulunması durumunda belediye başkanlarına Ankara vizesi verecek.

İL BAŞKANLARININ HEPSİ ADAY OLMAK İSTİYOR

Milletvekili olmak isteyen belediye başkanlarına ayrıca "başladığı projeleri tamamlama" şartı da getirilirdi. Başbakan Erdoğan, önceki gün il başkanları toplantısında il başkanlarına, "Aday olmak için kendi başınıza karar vermeyin. Genel merkezle istişare ettikten sonra adım atın. Biz teşkilatlarımızı iyi tanıyoruz" mesajı vermişti. Genel merkez yönetimi, milletvekili adayı yapılacak il başkanı sayısının 30'u geçmemesini istiyor. Belediye başkanlarında da seçim bölgesinde sevilen, belediyesinde yapılabilecek hizmetleri yapmış kişilerden gösterilecek aday sayısının da toplam AK Partili belediye başkanı sayısının yüzde 25'ini geçmemesi öngörülüyor.

"ALO BEN TAYYİP ERDOĞAN"

AK Parti, önceki gün 12 Haziran 2011'de yapılması planlanan genel seçimler için startı verirken, il başkanlarına, "Her sandık için 9 müşahit belirleyip, genel merkeze bildirin" talımatı verildi. AK Parti, bir sandıkta oy kullanacak olan seçmenleri, 3'ü ana kademe, 3'ü gençlik, 3'ü de kadın kollarından 9 müşahite adeta zimmetliyor. Bu sandıkta oy kullanacak olan genç seçmenlerle gençler, kadın seçmenlerle kadınlar seçim öncesinde en az 3 kez irtibat kurup, hükümet icraatlarını anlatarak oy istiyor. AK Parti'nin "adam adama markaj" taktiği 2004 yerel seçimlerinden bu yana uygulanıyor.

İlçelerle belirlenen müşahit listesi illerde toplanıp Genel Merkez'e gönderiliyor. Başbakan Erdoğan, zaman zaman listeden rasgele isimleri arayarak, listeyi kontrol ediyor. Başbakan Erdoğan, 2007 ve 2009 seçimlerinde bazı illerde rasgele müşahitleri arayarak, "Alo ben Tayyip Erdoğan, sen hangi sandıkta görevli olduğunu biliyor musun?. Senin görevli olduğun sandıkta kaç kişi oy kullanacak?" şeklinde sorular sormuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.