MHP: ANADİLDE EĞİTİME OLANAK TANINIRSA HAKİMİYET PAYLAŞIMI YAŞANIR
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, geçen hafta uzlaşamadığı “eğitim hakkı” başlığını tartışmayı sürdürdü.
04 Eylül 2013 Çarşamba 20:39
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda eğitim öğretim maddesi ele alındı. BDP, komisyonda bu maddenin anlaşmalı hükümler içinde yer almaması halinde masadan kalkacağını ifade etti. Maddenin görüşmelerine devam edilmesi kararlaştırılan toplantıda tutanaksız görüşme de yapıldı. AKP, önceki hafta değişmez maddeler içinde yer alan 3. madde hükmündeki “Türk devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bütündür” maddesi önerisini değiştirmek istediğini bildirdi.
BDP: OLMAZSA OLMAZ
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, geçen hafta uzlaşamadığı “eğitim hakkı” başlığını tartışmayı sürdürdü. Edinilen bilgiye göre bugün gerçekleştirilen toplantının başında MHP’li Oktay Öztürk , eğitim ile ilgili maddede uzlaşılamadığını ve uzlaşma umudunun da olmadığını belirterek bu maddenin gündemden düşürülmesini istedi.
Tutanaksız yapılan görüşmelerde MHP’li Faruk Bal, “Eğitim dili sadece eğitimle ilgili değil. Hükümranlık hakkıyla ilgili. TC devletini kuranlar başlangıçta bunu belirledi. Hakimiyet millete ait. Millet de başlangıçta Türkçe’ye karar verdi. Eğer başka dillerde eğitime olanak tanınırsa hakimiyet paylaşma noktasına gidilir. Ayrışma farklılaşma yaşanabilir” dedi. Bal, BDP’nin anadilde eğitim talebinin bölücülük olacağını ileri sürdü.
Bunun üzerine BDP’li Sırrı Süreyya Önder, maddenin Türkiye’de Kürt sorununun çözümü ve demokratikleşme açısından önemli olduğunu ve mutlaka görüşülerek, bir ortak noktada buluşulması gerektiğini anlattı. Önder, anadilde eğitim ile ilgili değişik ülkelerin anayasalarında yapılan düzenlemelerin Türkçe’sinin yer aldığı bir dosyayı da komisyon üyeleri ve danışmanlara sundu. Daha sonra komisyon üyeleri bir süre tutanağa kapalı olarak görüşmeyi sürdürerek “anadilde eğitim ile ilgili” ne yapılabileceğini tartıştı.
Görüşme sırasında BDP’li Önder, “Öyle bir madde yapmalıyız ki, birinci fıkrası Türkçe’nin herkes tarafından öğrenilmesini hak ve görev olarak tanımlanmalı, ikinci fıkrasında ise anadil ile ilgili güvence verilmeli. Hepimiz birer adım atmalıyız ve ortak noktada buluşmalıyız. Bunu yaparsak ilk üç maddede de kolay uzlaşılabilir” dedi.
Komisyon üyeleri, hafta başına kadar (Pazartesi) parti içinde yapacağı değerlendirmelerde anadil ve anadilde eğitim ile ilgili çözüm arayacak. Hafta başında komisyon aynı gündemle yeniden toplanacak. Toplantıda BDP’li Sırrı Süreya Önder, “Bu madde bizim için önemli. Olmazsa olmazımız. Bu madde olmazsa masada kalmanın anlamı yok” çıkışında bulundu. Ancak diğer partilerin maddenin müzakeresinin süreceği yönündeki beyanları üzerine aynı madde üzerinde görüşmelerin sürmesi kararlaştırıldı.
AKP’DE ÇATLAK
AKP’li üye Ahmet İyimaya’nın, geçen hafta yeni Anayasanın üçüncü maddesinde CHP ve MHP ‘ye destek vererek, “Devletin dili Türkçe’dir” ifadesi üzerine uzlaşmasının ardından, parti içinde yaşanan rahatsızlık ve tartışmalar Komisyon toplantısına da yansıdı. İyimaya öğleden sonra katıldığı toplantıda söz alarak, üçüncü maddenin yeşil yazıldığı toplantıda kişisel görüşünü dile getirdiğini belirterek, partisinin taslağında yer alan “Devletin resmi dili Türkçe’dir” ifadesine geri döndüklerini söyledi. Bunun üzerine AKP’li Mehmet Ali Şahin, eskiye dönülüp, kırmızı yazılması yerine üçüncü maddenin daha sonra yeniden tartışılmasını önerdi. Şahin, tutanağa geçen “devletin dili Türkçe’dir” ifadesini kabul etmediklerini belirtti Bunun üzerine madde yeniden kırmızıya döndü.
Komisyon, diğer konuları görüşmek üzere yarın da toplantısını sürdürecek.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.