16 Nisan 2024
  • İstanbul22°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara22°C
  • İzmir23°C
  • Berlin6°C

MESUD BARZANİ, ROJAVA'YLA İLGİLİ ENDİŞELERİNİ LAVROV'A İLETTİ

Başkan Mesud Barzani, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmede Başkan Barzani, Rojava'yla ilgili endişelerini Lavrov'a iletti.

Mesud Barzani, Rojava'yla ilgili endişelerini Lavrov'a iletti

08 Ekim 2019 Salı 09:13

Başkent Hewler’de gerçekleşen görüşmeye Rusya Dışişleri Bakan yardımcısı Mihail Mogdanov’un yanı sıra Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani ve KDP Politbüro Üyesi ve Irak Eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de katıldı.

Barzani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre görüşmede, son siyasi gelişmelerin yanı sıra Hewler-Bağdat hattındaki sorunlar ile Suriye meselesi ele alındı.

Görüşmede, Kürdistan halkı ile Rusya halkı arasındaki tarihi ilişkilere değinen Lavrov, Mela Mustafa Barzani başta olmak üzere Barzani ailesinin Kürtlerle Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesindeki rolüne vurgu yaptı.

Bölgede yaşanan sorunların çözümü için Mesud Barzani’nin tarihi rolüne işaret eden Lavrov, Kürdistan Bölgesi ile ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerini geliştirmek istediklerini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Bağdat-Hewler ilişkilerinin ilerlemesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "DAİŞ'in yenilgisinin ardından Bağdat ile Hewler arasındaki diyalog ve iş birliği sorunların çözümüne ve ekonomik kalkınmaya katkı sağladı" ifadelerini kullandı.

Mesud Barzani de Bağdat-Hewler ilişkilerinin olumlu yönde ilerlediğini ifade ederek, sorunların çözümü yönünde iyi adımlar atıldığını, ilişkilerin iyileştirilmesinin bölgenin istikrarını da beraberinde getirdiğini kaydetti.

Rusya ile Kürdistan arasındaki tarihi ilişkilere değinen Barzani, ikili ilişkilerin sağlam temellere dayandığını ve söz konusu ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye ve Rojava’da yaşanan gelişmelere de değinen Barzani, Suriye Kürtlerinin geleceğinden duyduğu endişeyi Lavrov’a ileterek, Rusya’nın Suriye Kürtlerinin acılarının büyümesine neden olacak herhangi bir gelişme karşısında Rusya’nın rolünü oynaması gerektiğini dile getirdi.

Akşam saatlerinde Hewler’e gelen Lavrov, Başbakan Mesrur Barzani tarafından karşılanmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.