29 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara20°C
  • İzmir22°C
  • Berlin12°C

MESUD BARZANİ: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ZORLA YAPILMAMALI

Başkan Mesud Barzani, Irak’ta düzenlenen gösteriler ve siyasete etkisiyle ilgili yaptığı açıklamada, sorunların sebebinin anayasanın uygulanmaması olduğunu vurguladı.

Mesud Barzani: Anayasa değişikliği zorla yapılmamalı

02 Kasım 2019 Cumartesi 16:02

Mesud Barzani Irak’ta yaşanan durumla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Irak’ta şu an yaşananların geride kalan 15 yılda yapılan yanlışların sonucu olduğunu belirten Barzani, anayasanın uygulanmamasının bu sonuçları doğurduğunu ifade etti.

Mesud Barzani’nin açıklaması şu şekilde:

“Irak’taki siyasi durum, rahatsızlık ve vatandaşların düzenlediği gösterilerden ve meydana çıkan durumdan dolayı çok endişeliyiz. Şu an yaşananların bugünün değil, geride kalan 15 yılda yapılan hataların sonucu olduğunu düşünüyoruz. Halk çok acılar çekti ve taleplerinin, rahatsızlıklarının olması haklarıdır. Bu yüzden halkın taleplerine kulak verilmeli. Şiddet ve kan dökmeyle sorunlar çözülmez.

Bununla birlikte Irak’ın en büyük sorunlarından biri anayasanın uygulanmamasıdır. Eğer anayasa olduğu gibi uygulansaydı, geçmişte ortaya çıkan ve hala devam eden birçok sorun bugün olmayacaktı. Öte yandan şu anki durumun sebebi seçim yasasıdır ve sorunların sebebinin ortadan kalkması için seçim yasasında bütün bileşenlerin gerçekçi talepleri doğrultusunda adil bir şekilde değişime gidilmelidir.

Anayasa değişikliği de dayatma ya da zorla yapılmamalı, aynı zamanda anayasa değişikliği demokrasi, Kürt milletinin ve diğer bileşenlerin haklarından geri adım atılmasına yol açmamalı. Şüphesiz demokrasi sistemi Irak halkının çıkarınadır, diktatörlük değil. Bütün bu değişiklik de yasal ve anayasal mekanizma çerçevesinde olmalıdır.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.