20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır25°C
  • Ankara16°C
  • İzmir19°C
  • Berlin8°C

MESRUR BARZANİ: MÜNİH’TE ÇOK VERİMLİ GÖRÜŞMELER YAPTIK

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, 56’ncı Münih Güvenlik Konferansı’na katılan ülke yöneticileriyle çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Mesrur Barzani: Münih’te çok verimli görüşmeler yaptık

16 Şubat 2020 Pazar 15:31

56’ncı Münih Güvenlik Konferansı dolayısıyla Almanya’da bulunan Başbakan Mesrur Barzani, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Enerji Bakanı’yla gerçekleştirdiği görüşmede, Kürdistan’ın enerji sektörünü masaya yatırdıklarını kaydeden Başbakan, ABD Enerji Bakanı’nın Kürdistan Bölgesi’nin enerji alanına daha çok yatırım yapılmasını istediğini belirtti.

Münih’teki güvenlik konferansına katılan ülkelerin Kürdistan Bölgesi ve Irak’la iyi ilişkileri bulunduğunu söyleyen Başbakan, Kürdistan Bölgesi’nin özelliklerinin söz konusu ülkeler tarafından göz önünde bulundurulduğunu dile getirdi.

Görüşmelerde Ortadoğu’daki güvenlik sorununun da masaya yatırıldığını kaydeden Başbakan, Kürdistan Bölgesi’nin, bölgenin güvenliğine yönelik görüşlerinin önemsendiğinin altını çizdi.

YENİ IRAK HÜKÜMETİ

Irak’taki yeni kabinenin kurulmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Başbakan, hükümeti kurmakla görevlendirilen Allavi’nin kabine listesinin henüz bilinmediğini, Kürdistan Bölgesi için önemli olanın da federal bölge olarak Irak Anayasası’ndaki haklarının göz önünde bulundurulması olduğunu belirterek, “Kürdistan Bölgesi’nin haklarına saygı gösterilmeli ve yeni kabinedeki Kürdistan Bölgesi temsilcileri bu çerçevede seçilmeli” dedi.

SURİYE KÜRTLERİNİN HAKLARI

Öte yandan Başbakan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği görüşmede, Suriye’deki Kürtlerin haklarının verilmesi için Moskova’nın rolünü oynamasını istediğini bildirerek, “Biz, DAİŞ’in bölgedeki en önemli tehlike olduğunu biliyoruz. Örgütlenme sürecinde olan DAİŞ’e karşı tüm tarafların, özellikle de ABD ve Koalisyon güçlerinin desteği gerekiyor. DAİŞ, bölge ve dünya güvenliği için tehdit teşkil ediyor. Tüm aşamalarda koordinasyonumuzu artırmalıyız” ifadelerini kullandı.

İRAN’LA İLİŞKİLER

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’le görüşmesinin içeriğine de değinen Başbakan, “Biz İran’la komşuyuz. Bölgede genel olarak durumun kötüleşmesiyle ilgili ortak endişelerimiz var. Bölgede karşılıklı saygı çerçevesinde ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladık” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.