MERKEL'İN ZAFERİ YABANCI BASINDA
Almanya'da Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratların zaferiyle sonuçlanan dünkü seçimler gerek Alman basınında gerekse de yabancı basında...
28 Eylül 2009 Pazartesi 11:30
Almanya'da Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratların zaferiyle sonuçlanan dünkü seçimler gerek Alman basınında gerekse de yabancı basında geniş yer buldu. İngiliz The Times gazetesi, "Almanya'nın yeni hükümet yapısı karşısında en büyük kaybeden Türkiye olacak" yorumunda bulundu.
ALMAN MEDYASI:
Frankfurter Allgemeine Zeitung:
"Başbakan Angela Merkel'in ikinci hükümeti, karşısında bu ülkede şimdiye dek görülmemiş boyutta sol bir cephe bulacak. Peki bu muhalefet gücü, muhafazakar Hırstiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokratlar'dan oluşan büyük koalisyonun kabuk bağlamış hatalarıyla birlikte Merkel'in gerçek iç yüzünü ortaya çıkarabilecek mi? Yeni koalisyon ortağı Hür Demokratlar, reform amacı güden bir Merkel'in yolunu tıkamayacaktır. Ve böylece Hrıstiyan Demokrat Birlik'in lideri, istediği gibi bir başbakan olabilecek."
Die Tageszeitung:
"Sis perdesinin kalkmasıyla gelecek 4 yılın nasıl olacağı gün ışığına çıkıyor: Sosyal eşitlik azalacak, yüksek kazanç sahiplerinin vergi yükü hafifleyecek ve bunun için gereken kaynaklar Katma Değer Vergisi ile yaratılacak. Hür Demokratlar işte bunun için seçildi ve Merkel'e baskı yapacaklar. Merkel 2005 yılında ilk kez başbakan olduğunda aralıksız birkaç dönem iktidarda kalmanın hayalini kuruyordu. Bunun için Merkel'in eline en büyük fırsat geçti, çünkü Sosyal Demokratlar canlı ve kendine güvenen bir ana muhalefet oluşturamayacak. "
Stuttgarter Nachrichten:
"Hırıstiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar'dan kurtuldu. Ancak Başbakan Angela Merkel'i geçen dönemden çok daha büyük sorunlar bekliyor. Artık Merkel sadece arabulucu olmanın ötesinde bir şeyler yapabileceğini göstermek zorunda. Seçim sonuçları ve ekonomik kriz nedeniyle uzlaşma arayışları için yeterince zaman yok. "
Westdeutsche Allgemeine Zeitung:
"Hırıstiyan Birlik Partileri ile Hür Demokratlar arasındaki koalisyonun işi zor olacak. Sosyal Demokratlar, büyük koalisyonun ortağı olarak yaptığı gibi kendini frenlemeyecek ve gerekli gördüğünde saldıracak. Böylece Sosyal Demokratlar özlerine dönecekler ve kendileriyle barışık olacaklar. Başbakan Angela Merkel'in yanında ise sendikaları da yumuşatacak bir koalisyon ortağı olmayacak. Bu arada sokağın da baskısı artacak. "
İNGİLİZ MEDYASI
Guardian:
"Dün gecenin en büyük galibi, yüzde 15 oy alarak tarihindeki en iyi seçim sonucunu elde eden Hür Demokratlar oldu. Bu sonuç Merkel'in Hür Demokratlar ile koalisyona gidip, biraz daha sağa kaymasına olanak tanıyacak. Böylece Almanya'nın ulusal çıkarlarını daha kuvvetli bir şekilde savunabilecek. AB açısından bunun anlamı, İrlandalılar'ın Cuma günkü referandumda 'doğru' oyu kullanması durumunda Lisbon reform anlaşmasını yürürlüğe sokmak olacak.
Mali kriz cephesinde ise, Merkel Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen, ihracata verdiği önemi azaltıp iç tüketimi arttırma baskısına daha rahat direnebilecek. Ekonomiyi canlandırma paketlerini küçültüp, büyüyen kamu harcamalarını dizginleyerek, krizden daha hızlı çıkış yollarına yönelebilecek. Ancak bu tercihler Londra ve Washington ile arasındaki sürtüşmeyi arttıracaktır. Angela Merkel'in yeniden seçilmesinde, mali kriz döneminde güvenilir bir lider olduğu algısını yaratması önemli rol oynadı. Ancak seçimden sonra bu algı ciddi bir sınavdan geçecek"
"Türkiye kaybedecek"
The Times:
"Merkel'in Hür Demokratlar ile kurması beklenen merkez sağ koalisyonu hem iç hem de dış politikada olumlu gelişmeleri beraberinde getirecek. Merkel artık Sosyal Demokratlar ile kurduğu büyük koalisyona son verip, daha kararlı planları olan, ideolojik açıdan daha uyumlu ve Almanya'nın ihtiyacı olan reformları gerçekleştirme şansı olan bir hükümet kurabilir. Bu sonuç, hem Almanya açısından hem de Avrupa açısından iyi bir sonuçtur.
Kazandığı zafer, Merkel'in Avrupa'daki ve Atlantik ittifakı içindeki otoritesini da arttıracaktır. Bunun, temkinli tarzını ve uzlaşı ile hükümet etme tercihini değiştirmesi beklenmemeli. Ancak kuracağı koalisyonun parlamentodaki çoğunluğu, Almanya'nın resesyondan kararlı bir şekilde çıkışıyla birleştiğinde, görüşleri Berlin'in iki kilit müttefiki olan Paris ve Washington'da daha fazla kabul görecektir.
Almanya'nın yeni hükümet yapısı karşısında en büyük kaybeden Türkiye olacak. Alman Sosyal Demokratlar 11 yıldır, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesinin en büyük savunucusu oldu. Önce Yeşiller ile kurdukları ittifakla, son dönemde de Hıristiyan Demokratlar ile kurdukları büyük koalisyonla. Ancak Sosyal Demokratlar artık muhalefette ve Paris ile Berlin'de, Ankara'nın üyeliğine şüpheyle yaklaşan hükümetler var. "
Financial Times:
"Hıristiyan Demokratlar ile Hür Demokratların kuracağı bir koalisyonda, dış politikada çok fazla bir değişiklik olmayacak. Hür Demokratların lideri Guido Westerwelle, büyük bir ihtimalle dışişleri bakanlığı görevini Sosyal Demokratların lideri Frank-Walter Steinmeier'den devralacak. Ancak dış politikada büyük bir değişiklik beklenmemeli. Öncelikle iki parti de, Atlantik ötesi ile ilişkilerin önemine yürekten inanıyor.
Hür Demokratlar, Afganistan'daki Alman askerlerinin çekilmesi konusunda kesin bir tarih belirlemeye daha az meyilli olsa da. Westerwelle Rusya ile ilişkiler konusunda daha sert bir tutum benimseyebilir. Frank-Walter Steinmeier daha pragmatik bir tutum sergiliyor ve insan hakları, komşularıyla ilişkileri gibi konularda Moskova'ya yönelik eleştirilerini fazla yüksek perdeden dile getirmemeye özen gösteriyordu. "
Independent:
"Sosyal Demokratlar kötü bir sonuç elde etmiş olsalar da, ikinci parti konumlarını sürdürüyorlar. Diğer partiler ile birlikte solun toplam oyu da yüzde 46. Yani galip gelen sağ bloktan sadece iki puan gerideler. Dolayısıyla Almanya, 4 sene önce olduğu gibi ve birçok modern demokraside görüldüğü gibi bölünmüş durumda. Dolayısıyla yeni hükümet yasal düzenlemeleri parlamentodan geçirmekte zorlanmayabilir, ama kamuoyunu ikna etmesi o kadar kolay olmayacaktır. "
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.