29 Mart 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara14°C
  • İzmir14°C
  • Berlin8°C

MERKEL’İN PARTİSİ YEREL SEÇİMLERDE ZAFER İLAN ETTİ

Almanya’nın en yoğun nüfüsa sahip, 5 milyondan fazla göçmenin yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti yerel seçimlerini Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU açık farkla kazandı.

Merkel’in partisi yerel seçimlerde zafer ilan etti

14 Eylül 2020 Pazartesi 12:27

Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’daki (NRW) yerel seçimleri, iktidarın büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) aldı. Kuzey Ren-Vestfalya’da iktidarda olan CDU, geçici resmi sonuçlara göre yerel seçimleri açık farkla kazandı.

18 milyon nüfuslu eyalette 16 yaşından büyük yaklaşık 14 milyon seçmen belediye meclisi ve ilçe konseyi üyeleri ile belediye başkanlarını belirlemek için sandığa çağrıldı. Yaklaşık 5 milyon göçmenin yaşadığı eyalette belediyelere bağlı göç ve uyum meclisleri seçimleri de yapıldı.

SOSYAL DEMOKRATLAR İKİNCİ OLDU

Resmi olmayan sonuçlara göre CDU eyalet çapında oyların yüzde 34,3’ünü aldı. 2014 yerel seçimlerinde CDU yüzde 3,2 oranında fazla oy almıştı. Seçimi ikinci sırada tamamlayan parti ise Yeşiller oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre Yeşiller eyalet genelinde yüzde 20 oranında oy aldı. Yeşiller oy oranını 6 yıl önceki seçimlere kıyasla yüzde 8,3 oranında artırdı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise bir önceki yerel seçimlere göre yüzde 7,1 oy kaybıyla üçüncü olarak tamamladığı seçimlerde yüzde 24,3 oranında oy alabildi. Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5,6, sağ-popülist parti Almanya için Alternnatif (AfD) ise yüzde 5 oy aldı. Aşırı sağcı söylemlerle öne çıkan AfD geçtiğimiz yerel seçimlerde oyların yüzde 2,5’ini almıştı.

KÖLN’DE BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİŞMLERİ iKİNCİ TURA KALDI

Eyalet başkenti Düsseldorf’da CDU’nun adayı Stephan Keller belediye başkanlığına seçilirken, yaklaşık bir milyon nüfuslu Köln’de CDU ve Yeşiller’in desteklediği bağımsız aday Henriette Reker ikinci tura kaldı. 27 Eylül'de Kölnlüler büyükşehir belediye başkanlığı seçimleri için tekrar sandığa gidecek. Bu kez bağımsız aday Henriette Reker ve Sosyal Demokrat Parti başkan adayı Andreas Kossiki yarışacak.

Seçim sonuçları, Aralık ayında yapılacak kurultayda CDU genel başkanlığına aday olduğunu açıklayan Eyalet Başbakanı Armin Laschet’in elini güçlendirdi. Laschet’in, gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde CDU’nun başbakan adayı olması bekleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.