22 Kasım 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara13°C
  • İzmir20°C
  • Berlin3°C

MAVİ MARMARA'YLA İLGİLİ ARA RAPOR BAN'A SUNULDU

Mavi Marmara saldırısını soruşturan BM Soruşturma Komisyonu'nun ara raporunu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sunduğunu söyledi.

Mavi Marmara'yla ilgili ara rapor Ban'a sunuldu

16 Eylül 2010 Perşembe 11:32

BM Sözcüsü Martin Nesirky, Mavi Marmara saldırısını soruşturan BM Soruşturma Komisyonu'nun ara raporunu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sunduğunu, ancak raporu genel sekreterin henüz okumadığını söyledi.

Sözcü Nesirky, konuyla ilgili sorular üzerine yaptığı açıklamada, panel üyelerinin 2-3 Eylül'de New York'ta ikinci kez toplandığını ve yapıcı görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Nesirky, raporun son derece teknik ve ara bir rapor olduğunu, çalışmaların devam ettiğini, genel sekreterin konuyu yakından takip ettiğini, bu yüzden de ara rapor istediğini belirtti.

Genel Sekreter Ban'ın bu konuda kamuoyuna özel açıklama yapmasının beklenmediğini ifade eden Nesirky, bugün BM Sözcülüğü'nden konuyla ilgili yeni açıklama yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Ban Ki-mun, geçen ay, başkanlığını Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Geoffrey Palmer'ın, başkan yardımcılığını Kolombiya'nın eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin yaptığı, İsrail'den Joseph Ciechanove ve Türkiye'den emekli büyükelçi Özdem Sanberk'in yer aldığı soruşturma komisyonunu kurmuştu.

Türkiye, soruşturma komisyonuna kendi raporunu bu ayın başında sunmuştu.

Soruşturma Komisyonu'nun "nihai raporunu" Genel Sekreter Ban'a gelecek yılın şubat ayında sunması ancak gerektiği takdirde komisyonun yeni bir ara rapor hazırlaması ihtimali bulunduğu belirtiliyor.

"Ban komisyonun çalışmasından memnun"

Bu arada BM Sözcülüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Soruşturma Komisyonu'nun bu ilk raporunun büyük ölçüde usule yönelik olduğu belirtildi.

Açıklamada, Komisyonun 10-11 Ağustos ve 2-3 Eylül tarihlerinde yaptığı toplantılara dayanan ilk raporda Komisyonun, elindeki işleri nasıl tanımladığı ve oybirliğiyle kabul ettiği çalışma yöntemleri hakkında Genel Sekretere bilgi sunduğu kaydedildi.

"Komisyon, çalışmalarını olumlu bir havada ve işbirliği içinde yürüttüğünü belirtmektedir" denilen açıklamada, bu durumdan Genel Sekreterin memnun olduğu bildirildi.

Açıklamada, Komisyon üyelerinin, oy birliğiyle aldığı karara göre, Türkiye ve İsrail'in ulusal soruşturma raporlarını alacakları, gözden geçirecekleri ve iki taraftan daha fazla bilgi, açıklama ya da görüşme istemeleri durumunda, bunu talep edebilecekleri bildirildi. Komisyonunun olaydan etkilenen diğer ülkelerden de bilgi istemeyi gerekli görmesi durumunda bunu diplomatik kanallarla yapabileceği bildirildi.

Komisyonun bu şekilde edindiği bilgiler ışığında, olayın verilerini, koşullarını inceleyip tespit edeceği ve bu tür olayların gelecekte yaşanmasını önlemek için tavsiyelerde bulunacağı kaydedildi.

Bu kapsamda "Genel Sekreterin, Soruşturma Komisyonunun, Mavi Marmara olayı sırasında ifade edilen uluslararası endişelere yanıt verecek araçlara sahip olduğunu belirtmesinden de cesaret aldığı" vurgulandı.

Açıklamada, "Komisyonun Mavi Marmara olayının özüne yönelik değerlendirmesini sabırsızlıkla bekleyen Genel Sekreter, Soruşturma Komisyonu'nun tam olarak çalışmaya başlamasından ve son derece önemli sorumlularını yerine getirmeye odaklanmasından memnundur" denildi.

Genel Sekreter Ban geçtiğimiz ay, başkanlığını Yeni Zellanda'nın eski Başbakanı Geoffrey Palmer'ın, başkan yardımcılığını Kolombiya'nın eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin yaptığı, İsrail'den Joseph Ciechanove ve Türkiye'den de emekli büyükelçi Özdem Sanberk'in yer aldığı soruşturma komisyonunu kurmuştu.

Türkiye, soruşturma komisyonuna kendi raporunu bu ay başında sunmuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.