22 Kasım 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara13°C
  • İzmir20°C
  • Berlin3°C

MAVİ MARMARA'YI ENGELLEMEYİZ!

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ikinci hazırlığını yapan Mavi Marmara filosu için “Telkinde bulunabiliriz ama tümden önüne geçemeyiz” dedi.

Mavi Marmara'yı engellemeyiz!

23 Mayıs 2011 Pazartesi 10:21

12 Haziran seçimlerinin en ilginç kampanyalarından birini şüphesiz Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu yürütüyor. Davutoğlu’nun seçim çalışmalarının bir gününü yerinde izledim. Sabah saat 09.00’da başlayan mesaimiz akşam 23.00’e kadar sürdü. Daha önce akademisyen, danışman ve bakan olarak gördüğümüz Davutoğlu siyasete de çabuk ısınmış. Bir yandan Suriye’den Libya’ya dünya gündemini meşgul eden konularla ilgilenirken, öbür taraftan da yeni giydiği siyasetçi gömleği ile Konya köylerinde dolaşan Davutoğlu, gündeme ilişkin sorularımızı yanıtladı.

ŞARTLARIMIZ BELLİ

Mavi Marmara krizinin yıl dönümü kapıda. İsrail özür dilemedi. Bir yandan yeni bir filo hazırlıkları var.Öbür yandan Amerika ‘yeni filo çıkmasın’ diyor. Yeni bir krizmi geliyor?

Türkiye’nin İsrail’den beklentisi çok açıktır.Özür ve tazminat. Vatandaşlarımıza verilen zarar konusunda bu iki adımatılmaksızın Türkiye-İsrail ilişkilerinin herhangi bir şekilde denkleme oturması mümkün değildir. İsrail’in hukuk ihlali insan hakları ihlali açıktır. ‘Uluslararası sularda böyle bir saldırı İsrail değil de başka bir ülke tarafından yapılsaydı tavrınız ne olurdu’ diye Batılı diplomatlara hep soruyorum. Eğer tavrınız bu olmayacaktıysa İsrail’in farkı ne? Bu aynı zamanda Ortadoğu barış süreci açısından da önemli. İsrail’in eşit statüde görülmesi lazım. İkinci filo konusuna gelince; bu bir kere geçen sene olduğu gibi bu yıl da bir sivil toplum faaliyeti. Sadece Türk değil başka ülke vatandaşları da var. Biz telkinde bulunabiliriz vatandaşlarımızın güvenliği için. Ama nihayetinde bir sivil toplum kuruluşunun faaliyetinin önüne tümden geçmenin mümkün olmadığını demokratik ülkelerin de takdir etmesi lazım. Ayrıca bu sene için yeni bir durumvar.Onu da göze almak lazım. Filistin barışı sağlandı. İsrail’in Gazze ablukasına temeli Filistin bölünmesiydi. Şimdi Filistin de birleşik bir otorite var. Yardım konvoyunu çıkaran sebep Gazze ablukası.

Güvenlik riski var

- Suriye nereye gidiyor?

Obama’nın açıklamaları da tatmin etmedi. Maalesef! Suriye’de reform sürecinin çok daha önce başlaması, kesin adımlarla yürümesi, halkın reformların gerçekleşeceğine dair bir inancın yerleşmesi gerektiğini düşünüyorduk. Bunu defaatle de paylaştık. Ama Suriye yönetimi bir iki adım dışında daha çok güvenliği sağlama derdine düştü. Reformları hemen uygulamaya başlamalı, halkında buna inanması lazım.Halk beklentilerin gerçekleşmesine paralel olarak gösterilere son verir. Maalesef reformlar istediğimiz hızda ve zamanlamayla gerçekleşemedi. Bunun doğurduğu bir güvenlik riski var. Bu da gerilimi tırmandırıyor. Biz elimizden gelen gayreti göstermeye devam ediyoruz.

ÇOK ÇABA SARF ETTİK...

Kötümser senaryo nedir?

Olabilecek tüm riskleri göz önüne alıyoruz.Özellikle mülteciler, göç konusunda. Fakat kötümser senaryoların olmamasına çalışıyoruz.Önemli olan hastalığı ortaya çıkmadan önlemeye çalışmak.

Libya’da işler giderek karışıyor.

Libya’da bu tablonun ortaya çıkmaması için çok çaba sarf ettik. Maalesef hatalar sonucu bölünmüş bir tablo ortaya çıktı. Kaddafi’nin halka yönelik şiddete başvurması daha sonra bu çerçevede nerdeyse ülkenin ikili bir otoriteye dönüşmesi ciddi bir sıkıntı doğurdu. Libya’nın tıkanıklıktan kurtulması, ikili statüden çıkması lazım. Yakın dönemde tekrar Bingazi’ye bir heyet gönderdik. Önümüzdeki dönemde taraflarla temaslarımız yoğunlaşacak.

"ÜSLUP ÇOK SERTLEŞTi"

Siyasette üslup çok sertleşti. Kasetler var, Kılıçdaroğlu’nun vaatleri var. Genel siyasi tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Siyaset ahlak ve erdemanlamında örnek olma niteliği taşır. Kasetler ve bu tür şeyler üzerindenmücadele yürütülmesini doğru bulmam. ‘İnsanların ayıplarını örtmede gece gibi ol’ diyen Mevlana’nın diyarındayız şu anda. Öbür tarafta Sayın Kılıçdaroğlu’nun da ortada bir delil olmaksızın sürekli ithamlarla, kontrol etmeden her bilgiyimeydanlarda konuşurak bir söylembelirlemesi siyaset açısından sıhhatli değil. İnsanlar vizyon üzerinden konuşsalar siyasetimiz seviye kazanırdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.