LEYLA ZANA'NIN EVİNE BASKIN!
Milletvekili Leyla Zana'nın Ankara'da bulunan ev ve ofisinde KCK soruşturması kapsamında polis arama yapıyor.
13 Ocak 2012 Cuma 09:37
GÜNCELLENDİ Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın evinde yapılan arama sona erdi.
Sabahın erken saatlerinde polisin kapıyı kırarak arama yaptığı Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Milletvekili Leyla Zana'nın Ankara Çankaya'daki evinde arama 3 saatin ardından sona erdi. Aramada Leyla Zana'nın TBMM tarafından verilen bilgisayarı ile kişisel evraklarına el kondu.
KCK soruşturması kapsamında polis tarafından ev ve ofisinde arama yapılan Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, son olarak Frankfurt’ta yaptığı açıklamaları ile tartışma yaratmıştı. Zana 9 ocak tarihinde, hükümetin politikalarına destek veren bazı basın organlarında tartışılan "tek taraflı ateşkes ilan etme" olasılığı konusunda, "Artık silahlı mücadele bir noktaya geldi. Ben silahların bırakılmasını asla tartışmıyorum. O Kürtlerin sigortasıdır. Bu sorun var olduğu müddetçe o silahlar Kürtlerin güvencesidir" demişti.
"KÜRDÜN SİGORTASI SİLAH"
Leyla Zana, Kürtlerin sigortasının silah' olduğunu belirterek, "Ben tek taraflı hiçbir şeyin anlamlı olacağını düşünmüyorum. Her şeyin mutlak surette bir tarafı vardır. Günümüz koşullarında demokratik eylemlilikler vardır. Çok radikal bir şekilde demokratik eylemliliklerin yaygınlaştırılması lazım. Silahlı mücadele şu anda herkesi taraf ediyor. Artık silahlı mücadele bir noktaya geldi. Ben silahların bırakılmasını asla tartışmıyorum. O Kürtlerin sigortasıdır. Bu sorun var olduğu müddetçe o silahlar Kürtlerin güvencesidir. Çünkü biz geçmiş süreçleri de görmüş insanlarız. 80'li yılları yaşamış insanlarız. Karşılıklı bir güvensizlik var. Bu güvensizliğin giderilmesi için belirli adımların atılması lazım. En büyük adımın devlet tarafından atılması gerektiği kanısındayım. Çünkü haksızlığı uğrayan Kürtler, haksızlığı da yapan devlettir. Kürtlere bir statü verilmeden, yasal bir güvence sağlanmadan, Kürtlerin silah bırakmasını tartışmamak gerekir. Ama silahların susturulması taraftarıyım. Çünkü artık gençlerin kanı akmamalı. Dialog süreci başladığı zaman yarın arkamıza döndüğümüzde gerçekten de gençler için hepimiz üzüleceğiz ve yaralanacağız" ifadelerini kullanmıştı.
BAŞBAKAN ERDOĞAN: O ZAMAN SEN DE DAĞA ÇIK!
Zana'nın bu sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, "Kandil'deki terörist başı bir şey söylüyor, bunlar Ankara'dan papağan gibi onu tekrar ediyor. Kimi 'özerklik yetmez' diyor, kimi 'silahsız olmaz' diyor. Ne diyor, 'silah güvencemizdir' diyor. Yargıya haber veriyor. Siz demek ki milletvekili elbisesini bunun için, bu ifadeleri kullanmak için giydiniz öyle mi? 'Güvencemiz silahtır...' O zaman bu çatının altına niye geldin? Burası demokratik parlamenter sistem, silahlı bir parlamenter sistem yoktur. O zaman buraya niye geldiniz? o zaman sen de dağa çık” diye konuşmuştu.
LEYLA ZANA KİMDİR
Leyla Zana, 3 Mayıs 1961 tarihinde Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde doğdu. Zana, 14 yaşında iken bölgenin büyük ailelerinden birinin oğlu olan Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana ile evlendi ve Diyarbakır'a yerleşti. 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında tutuklanarak cezaevine giren Mehdi Zana Diyarbakır, Aydın, Afyon ve Akşehir cezaevlerinde 14 yıl kalırken, bu yıllar Leyla Zana için okuma yazmayı da öğrendiği bir eğitim süreci oldu.
1991 genel seçimlerinde, Sosyaldemokrat Halkçı Parti listesinden Diyarbakır milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 6 Kasım 1991'de, TBMM 19. Yasama Dönemi için yapılan yemin töreninde, başında sarı-yeşil-kırmızı renkte bir bantla, Türkçe başladığı yemini Kürtçe olarak (Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum) cümlesiyle tamamlaması nedeniyle meclis salonunda tepkiyle karşılaştı. 3 Mart 1994'te, ABD'de yaptığı bir konuşma yüzünden, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak'la beraber milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırıldı. Ertesi gün dokunulmazlıkları kaldırılmış olan diğer 5 milletvekiliyle birlikte gözaltına alındı.
17 Mart 1994'te, grup arkadaşları Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildi. 8 Aralık 1994'te yasadışı örgüt üyeliği suçundan mahkûm olarak 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hapishaneden yazdığı mektuplar önce bir gazetede yayımlandı, daha sonra kitap haline getirildi. Hapishane yılları boyunca uluslararası barış kuruluşlarının ve insan hakları derneklerinin ilgisi ve desteğiyle karşılaştı. Zana, 8 Haziran 2004'te Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nden serbest bırakıldı. Leyla Zana, 17 yıl sonra 12 Haziran 2011 seçimleri ile Diyarbakır milletvekili olarak yeniden Meclis'e girdi.
Zana'nın aldığı ödüller şöyle:
1995 yılında Sakharov ödülüne layık görülen Zana, ödülünü 2004 yılında Avrupa Parlamentosunda aldı.
1994 Rafto Ödülü (Profesör Thorolf Rafto)
1995 Bruno-Kreisky-Preis
1995 Aachener Friedenspreis Ödülü
14 Aralık 2004 tarihinde Paris Belediye Başkanı Bertrand DELANOË tarafından ağırlanan Zana Paris Şehri Gümüş Madalyasını aldı.
Zana ayrıca Fransa`da Paris, İsviçre`de Cenevre şehirleri tarafından Onursal Vatandaş seçildi. (Radikal)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.