30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara12°C
  • İzmir13°C
  • Berlin12°C

LE MONDE DİPLOMATİQUE KÜRTÇE ÇIKTI

Gazetenin ilk sayısı Avrupa'nın tüm ülkelerinde Kurmanci, Kürdistan Bölgesi’nde de soranca olarak satışa sunuldu.

Le Monde Diplomatique Kürtçe çıktı

13 Kasım 2009 Cuma 11:43

Uluslararası ünlü Le Monde Diplomatique gazetesi, Kürtçe yayınına başladı. Gazetenin ilk sayısı Avrupa'nın tüm ülkelerinde Kurmanci, Kürdistan Bölgesi’nde de soranca olarak satışa sunuldu.

Gazetenin dün yayınlanan ilk sayısında editör Faysal Dağlı, Nazand Begikhani, Dr. Nebi Kesen, Şaro Brahim, Doğan Akhanlı, Serge Halimi ve Prof. Lazarov'un yazılarının yanı sıra Fransızca'dan çeviriler yer aldı.

Le Monde Diplomatique Kurdi'nin Genel Editörlük’ünü Faysal Dağlı yürütüyor. Soranca bölümünden Nazand Begikhani'nin sorumlu olduğu gazetenin Yayın Danışmanığı’nı ise Ako Muhammed ve Berivan Aymaz yapıyor. Gazetedeki yazıların bir bölümü gazetenin kendi kadroları tarafından hazırlanırken, diğer bölümü ise Fransızca'dan çevriliyor.

Le Monde Diplomatique Kurdi, merkezi Erbil bulunan ve Avrupa'da da yayınlanan haftalık Rudaw gazetesi bünyesinde çıkıyor. Gazeteye internet üzerinden www.lemondediplo-kurdi.com adresinden de ulaşılabiliyor.

46 ülke 26 dil ve 2,5 milyon tiraj

Le Monde Diplomatique Kurdi'nin yayın hayatına başlaması nedeniyle bir acıklama yapan gazetenin Genel Editörü Faysal Dağlı, Le Mond'un 46 ülke de 26 dilde yayın yaptığını ve tirajının 2 buçuk milyon civarında olduğunu belirterek "Bugün uluslararası alanda etkin bir yayından söz edildiğinde şüphesiz akla ilk gelen Le Monde Diplomtique'tir" dedi.

Dağlı, Le Monde Diplomatique Kurdi ile Kürtler’in ilk kez uluslararası medyaya giriş yaptığını belirtti.

Fransa'da okurların "Le Diplo" olarak adlandırdıkları Le Monde Diplomatique, yayınlarında daha çok dünya siyaseti hakkında olay ve analizlerin yanı sıra kültürel konulara ağırlık veriyor.

AKnews

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.