LE FİGARO: ANKARA BARIŞ İÇİN HANGİ SOMUT UZLAŞIYA HAZIR?
Le Figaro, Ankara her ne kadar Öcalan ile açık bir şekilde görüşmeleri üstlense de barışa karşılık hangi somut uzlaşılara hazır...
07 Ocak 2013 Pazartesi 10:29
Fransız Le Figaro gazetesi Türkiye’de “İslamcı-muhafazakar hükümetin” Abdullah Öcalan ile doğrudan görüşmelere başladığını belirtirken, Ankara her ne kadar Öcalan ile açık bir şekilde görüşmeleri üstlense de “barışa karşılık hangi somut uzlaşılara hazır olduğunu” sordu.
“Ankara PKK ile diyaloga açılıyor” başlığı ile yayınlanan Laure Marchand imzalı yazıda, “İslamcı-muhafazakar” hükümetin tutuklu Abdullah Öcalan ile doğrudan görüşmelere başladığını belirtti.
“Ankara taktik değiştirdi ve 30 yıldır süren bir çatışmaya son vermek için Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile görüşmeyi artık kendinden esirgemiyor” diyen Marchand, son günlerce yaşanan gelişmelere yer verdi.
Gazete, şu değerlendirmelerde bulundu: “İmralı’daki doğrudan görüşmeler 1999’dan beri cezaevinde olan Abdullah Öcalan’ın isyancıların silahsızlandırılmasına ilişkin tüm süreçlerde kaçınılmaz olduğunu doğruluyor. Rehberlerinin tutukluluk koşullarının düzeltilmesini talep eden 1700 Kürt tutuklu tarafından 68 gün yürütülen açlık grevini Kasım ayında durdurarak bir kez daha otoritesini gösterdi. Tecrit altına alınan ‘Apo’ sadece ailesi ve avukatları ile görüşme hakkına sahip. Avukatların da bir buçuk yıldan beridir Ada’ya girişleri koster bozuk bahanesiyle engelleniyor. “
3 Aralık Perşembe günü Kürt vekiller Ahmet Türk ile Ayla Akat’ın İmralı’ya giderek Öcalan ile görüştüğünü hatırlatan gazete, Ahmet Türk’ün basına yansıyan “Bu kez gerçekten umutluyum” şeklindeki sözüne yer verdi.
Aşırı sağ (MHP) dışında bu inisiyatifin siyasi sınıf ve medya tarafından iyi karşılandığını yazan gazete, ancak barışı elde etme olasılığı üzerine ihtiyatın hakim olduğuna işaret etti.
Suriye savaşı ve Ortadoğu’daki gerilimlerin gölgesinde, bu son aylarda on yıldan beridir en yoğun çatışmalarının yaşandığına dikkat çeken Uluslar arası Kriz Grubu’na dayanarak Haziran 2011 ile Kasım 2012 arasında 900’e yakın kişinin çatışmalarda hayatını kaybettiğini belirtti.
Radikal gazetesi yazarı Cengiz Çandar’ın da hükümetin “çözüm için gerekli olan” hükümetin “kapasitesi ve siyasi cesareti”ni sorguladığını ifade eden Le Figaro, şöyle noktaladı: “ Bir numaralı halk düşmanı ile açık pazarlığı üstlenmesi bir ilerlemeyi teşkil etse de, Ankara barışa karşılık hangi somut uzlaşmalara hazır? PKK, diğer şeyler arasında, ülkenin güneydoğusunda Kürt çoğunluklu bölge için siyasi bir otonomi istiyor. Bu ultra-merkezi Türk devleti için bir resiftir. Ülkenin 15 milyonluk Kürtleri için son yıllarda kültürel haklar verildi. Ama 2009 yılından bu yana militanlara yönelik baskı yoğunlaştı. Binlerce kişi ‘terörist bir örgüt üyesi’ suçlamasıyla cezaevlerinde. Geçen hafta, 40 muhalife yönelik 17 yıla varan çok ağır ilk mahkumiyet kararı verildi.”
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.