KUZEY AFRİKA VE ORTADOĞU'DA SON DURUM NE?
Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerini saran siyasi ve sosyal ayaklanma dalgası, bu ülkelerin otoriter rejimlerince sertçe bastırılmaya çalışılıyor.
24 Şubat 2011 Perşembe 12:32
Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerini saran siyasi ve sosyal ayaklanma dalgası, bu ülkelerin otoriter rejimlerine bağlı güvenlik güçleri tarafından sertçe bastırılmaya çalışılıyor. Bölgenin bazı ülkelerinde durum şöyle:
Libya
Kuzey Afrika ülkelerinden Libya'da, 42 yıldır iktidarı elinde bulunduran Muammer Kaddafi'nin, devam eden gösteriler ve yer yer askerlerin de göstericilere katılması sonucu, Libya'nın doğusundaki çok sayıda bölgenin kontrolünü kaybettiği belirtiliyor.
Yönetimde kalmaya kararlı olduğunu ve gerekirse ayaklanmayı "kanda boğacağını" söyleyen Kaddafi, her ne pahasına olursa olsun ülkenin kontrolünü yeniden ele alacağını vurguluyor.
Kaddafi'ye bağlı askeri birliklerin ve paralı askerlerin halka karşı giriştiği katliamı kınayan ve Kaddafi'yi "insanlığa karşı suç işlemekle" ve "soykırım" ile suçlayan uluslararası toplum ise, şiddetin bir an önce durmasını istiyor.
15 Şubat tarihinden bu yana meydana gelen şiddet olaylarında, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'na (FIDH) göre, 15 Şubattan bu yana meydana gelen şiddet olaylarında en az 640 kişi hayatını kaybetti. Kaddafi'nin eski bir protokol yetkilisine göre ise, binden fazla kişi yaşamını yitirdi.
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, ülkenin doğusunda El Kaide'nin eski bir Guantanamo tutsağının idaresinde İslami emirlik kurduğunu belirtirken, terör örgütü El Kaide'nin Mağrib kolu, Libya'daki protestocuları desteklediğini duyurdu.
Libya Dışişleri Bakan yardımcısı Halid Kaym da, ülkeye yasadışı yollardan girmiş olan yabancı gazetecilerin, yasadışı konumda bulundukları yönünde uyarıda bulundu.
Ayaklanmalar sonucu, binlerce kişinin komşu ülkeler Tunus ve Mısır'a kaçtığı bildiriliyor.
Tunus
Kızılay yetkilileri, toplam 5 bin 700'den fazla Libyalının ve Tunuslunun, Libya'dan Tunus'a kaçtığını belirtiler ve Tunus'un, Libya'dan gelecek yoğun bir göç tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıda bulundular.
Mısır
Libya'da meydana gelen şiddet olaylarından kaçan yaklaşık 15 bin kişinin kısa süre önce halk isyanının yaşandığı Mısır'ın Sallum sınır kapısından bu ülkeye giriş yaptığı bildiriliyor.
Mısırlı yetkililer ayrıca, Libyalı makamlardan Libya'da yaşayan Mısır vatandaşlarını ülkeye geri getirmek amacıyla 37 uçak seferi düzenleme izni aldığı belirtiliyor. Kahire'ye göre, yaklaşık bir buçuk milyon Mısırlı Libya'da çalışıyor.
Mısır'ın başkenti Kahire'de, yeniden işe alınmayı talep eden polislerin İçişleri Bakanlığına ait bir binayı ateşe verdikleri ama yangının, Kahire'de güvenliği sağlamakla görevli olan askerler tarafından hemen söndürüldüğü ifade ediliyor.
Cezayir
Cezayir de, iktidar olağanüstü halin çok yakında kalkacağını, ülkenin ekonomik durumunu düzeltmeye, istihdamı sağlamaya ve konut sorununu çözmeye yönelik önlemlerin alınacağını duyurdu.
İktidar Cumartesi günü başkent Cezayir'de planlanan muhalefetin yürüyüşünü ise yasaklandığını açıkladı.
Fas
Fas'ta, dernekler ve genç Faslılar, başkent Rabat'ta "acil siyasi taleplerin bildirilmesi amacıyla yapılan halk seferberliğinin devam edeceğini" duyurdular ama düzenlenecek olan olası yeni gösteriler için tarih belirtmediler.
Yemen
Körfez ülkelerinden Yemen'de, başkent Sana'da iktidar yanlılarının, iktidar karşıtı göstericilerin bir oturma eylemine müdahalesi iki göstericinin ölümüne yol açtı.
Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in iktidarı terk etmesini isteyen binlerce gösterici başkent Sana'yı işgal etmiş durumda. İktidar partisi Genel Halk Kongresi (CPG), düzenlemeyi öngördüğü bir karşı gösteriyi süresiz ertelediğini açıkladı ve CPG'nin on milletvekili, ülkedeki gösterilerde baskı ve güç kullanılmasını protesto için partilerinden istifa etti.
Hastane kaynakları, gösterilerin başladığı 13 Şubattan bu yana, toplam 16 kişinin hayatını yitirdiğini belirtti.
Bahreyn
Diğer körfez ülkesi Bahreyn'de de, başkent Manama'nın merkezinde düzenli olarak toplanan protestocular, iktidarın gerekli reformları yapmasını bekliyor. Bahreyn'de, 14 Şubattan bu yana meydana gelen gösterilerde 7 protestocu hayatını kaybetti.
Irak
Irak'ın kuzeyi Halepçe'de, iki Kürt partisinin militanları arasında bir haftadır meydana gelen çatışmalarda biri polis memuru olmak üzere, 5 kişinin öldüğü 10 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. (Zaman)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.