KÜRTLER TARİHİNİ ÖĞRENİYOR!
Geniş bir entellektüel ismin bir yıldır üzerinde çalıştığı Kürt Tarihi Dergisi yayın hayatına başladı.
05 Haziran 2012 Salı 08:40
Dergi “Kürtler tarihleriyle, tarih Kürtlerle buluşuyor” sloganıyla çıktı. (
Genel koordinatörlüğünü Veysel Güneş'in yaptığı Kürt Tarihi Dergisi hakkında Prof. Dr. Mesut Yeğen'in verdiği detay bilgi şöyle ...
Kürtçe Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil, Kürt meselesi de Cumhuriyetin en önemli meselesi. Lâkin, Kürtlere, Kürdistan’a ve Kürt meselesine dair Türkçe bilgi ne çok geniş, ne çok derin. İnkar, asimilasyon ve tenkilden oluşan Cumhuriyet siyasetinin bu durumun esas sebebi olduğu muhakkak. Cumhuriyetin asimilasyon siyasetine eşlik eden baskıcı uygulamalar ve yasakçı mevzuat, Kürt dili, edebiyatı, kültürü ve tarihine dair Türkçe bilginin neredeyse yok seviyesinde kalmasına sebep oldu.
Kürt meselesinin son yıllardaki seyri mezkur hâli ağır ağır değiştiriyor. Kürt meselesine, Kürt tarihine, Kürdistan’a dair Türkçe bilgi her geçen gün genişliyor. Zor koşullara, türlü imkansızlıklara karşın, az sayıda çevre, dergi ve yayınevi Kürtlere ve Kürdistan’a dair bilgiyi çoğaltmaya, derinleştirmeye çalışıyor.
Kürt Tarihi dergisi Kürtlere ve Kürdistan’a dair bilgiyi çoğaltma ve derinleştirme serüvenine popüler bir tarih dergisi olarak katılmayı hedefliyor. Kürtlere ve Kürdistan’a dair Türkçe bilgiyi yaygınlaştırabilecek yeni bir mecra oluşturmak istiyoruz.
Kürt Tarihi, Kürt tarihinin uzak ya da yakın dönemlerine, önemli ya da sıradan olaylarına dair, milliyetçi hamasetten olduğu kadar akademik elitizmden de uzak, kısa ve kolay okunur yazılara yer verecek. Siyasi tarih kadar sosyal ve kültürel tarihi de dert edinecek çalışmalara ev sahipliği edecek Kürt Tarihi. Kürtler ve Kürdistan’la uzaktan yakından ilgili her vaka, figür, süreçle ilgili yazı dergide yer bulabilecek. İki aylık periyodlarla yayımlanacak dergi ağırlıkla Türkçe yazılardan oluşacak, ancak Kürtçe yazılara da yer vermek istiyoruz. Dergide yayımlanacak yazılar için hazırladığımız rehber www.kurttarihi.org adresinde yer alacak.
Yayın Kurulu
Berat Açıl (İstanbul Şehir Üniversitesi), Ahmet Hamdi Akkaya (Universiteit Gent), Ahmet Serdar Aktürk (University of Arkansas), Kaya Akyıldız (Binghampton University), Rohat Alakom, Seda Altuğ (Universiteit Utrecht), Ruşen Arslan, Sabri Ateş (Southern Methodist University), Bilgin Ayata (Freie Universitat Berlin), Delal Aydın (Binghampton University), Yavuz Aykan (EHESS), Dardjene Bajalan (Oxford University), Mehmet Bayrak, Nazan Bedirhanoğlu (AÜSBF), İsmail Beşikçi, Naif Bezwan (King’s Collge), Bülent Bilmez (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Hamit Bozarslan (EHESS), Martin van Bruinessen (Universiteit Utrecht), Celîlê Celîl (Viyana Kürdoloji Enstitüsü), Süleyman Çevik, Rahman Dağ (University of Exeter), Fuat Dündar, Tarık Ziya Ekinci, Dara Elhüseyni, Azat Zana Gündoğan (Binghampton University), Nilay-Özok Gündoğan, Veysel Güneş, Joost Jongerden (Wageningen University), Emine Rezzan Karaman (UCLA), Ahmet Kardam, Hans-Lukas Kieser (Universitat Zurich), Janet Klein (University of Akron), Naci Kutlay, Abdurrahim Özmen (Dicle Üniversitesi), Hakan Özoğlu (University of Central Florida), Hişyar Özsoy (University of Michigan), Kamal Soleimani (Columbia University), Serap Ruken Şengül (University of Texas), Jordi Tejel (The Graduate Institute, Geneva), Selim Temo (Artuklu Üniversitesi), Uğur Ümit Üngör (Universiteit Utrecht), Abbas Vali (Boğaziçi Üniversitesi), Nicole Watts (San Francisco State University), Clemence Scalbert-Yücel (University of Exeter), Müfit Yüksel, Welat Zeydanlıoğlu (University of Uppsala).
Kaynak: ilkehaber.com
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.