29 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır25°C
  • Ankara20°C
  • İzmir21°C
  • Berlin21°C

'KÜRTLER' NİÇİN 'İÇERDEN' KONUŞMUYOR?

Kürt sorunu gerçekten barışçıl, siyasi bir çözüm rotasına girmiş olsa, 'Kürtler'in eleştirel sesi, yüksek çıkar. Radikal yazarı Cengiz Çandar yazdı.

'Kürtler' niçin 'içerden' konuşmuyor?

10 Eylül 2011 Cumartesi 10:23

Kürt sorunu gerçekten barışçıl, siyasi bir çözüm rotasına girmiş olsa, 'Kürtler'in eleştirel sesi, yüksek çıkar.

PKK’nın temmuz ortasından itibaren şiddeti tırmandırmasıyla birlikte, Kürtlere ve bu arada BDP’ye yönelik çağrılar artmaya başladı.

BDP’ye alışageldik ve bilinen çağrı (ya da davet) yapılıyor; “terörü kına”, “PKK’ya karşı tavır al, eleştir”... Spesifik PKK eylemlerini, örneğin Tunceli’de bir polis ile eşinin hayatını kaybettikleri, düpedüz cinayet kategorisine giren eylemi, herhangi bir genellemeye başvurmadan kınaması isteniyor.

Bu tür çağrı ve davet, genel olarak “Kürtlere” de yapılıyor. “İçerden konuşmaları” isteniyor.Bu çağrı ve davetleri yapanlar, kendilerince “ahlaken üst konumda” oldukları duygusundan hareket ediyorlar. “Bakın, biz, bizim ‘derin devlet’i, askeri nasıl eleştirdik; siz de aynısını sizinkine yapmalısınız” demeye getiriyorlar. “Eleştiri”, “özeleştiri” veya “iç muhasebe” gibi birbirinin aynı olmayan kavramlar, eş anlamlı olarak kullanılmaya başlanıyor ve “Kürtlere” yönelik olmanın da ötesine geçerek, Mavi Marmara için de önerilir oluyor.

Devamı

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.