19 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara20°C
  • İzmir21°C
  • Berlin7°C

KÜRTLER NEDEN ABDULMEHDİ'Yİ DESTEKLEDİ?

Kürtlerin Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’yi Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesi ve Kerkük ile diğer Kürdistani bölgelerle ilgili sorunların çözümü şartıyla desteklediği bildiriliyor.

Kürtler neden Abdulmehdi'yi destekledi?

11 Kasım 2018 Pazar 11:49

Kdp.info’ya konuşan Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDK) Listesi Parlamenteri Dr. Muhammed Şakir, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesiyle ilgili sorunların adil bir şekilde çözülmesi gerektiği şeklindeki açıklamasını olumlu bulduklarını belirtti.

PDK’li Muhammed Şakir, “Biz Kürtler Adil Abdulmehdi’nin kabinesine şartlı olarak destek verdik. Bu şartlar, Kürtlerin taleplerinin hükümet programına alınması ve anayasanın 140’ıncı maddesinin uygulanmasıdır” ifadelerini kullandı.

Adil Abdulmehdi’yi “ılımlı bir insan ve Kürt dostu” olarak tanımlayan Muhammed Şakir, şunları kaydetti:

“Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesinin uygulanması ve bununla ilgili sorunların çözümü için Irak Başbakanı’yla bir araya geleceğiz. Şimdiye kadar sergilediği tavır olumlu. Bu konuda daha büyük bir ciddiyetle 140’ncı maddenin uygulanmasını istiyoruz.”

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi geçtiğimiz hafta Bağdat’ta düzenlediği haftalık basın toplantısında Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesiyle ilgili sorunların yanı sıra Kürdistan’ın bütçe sorunun adil bir şekilde çözülmesi gerektiğini söylemişti.

Adil Abdulmehdi, “140’ıncı madde ve Irak bütçesinden Kürdistan Bölgesi’nin payı konularını önemseyerek ciddi diyalog yürütüyoruz. Bu konularla ilgili şuan son kararı veremem” ifadelerini kullanmıştı.

Irak Parlamentosu’nun yanı sıra Irak hükümeti ve ilgili tarafların bu konuları görüştüğünü belirten Abdulmehdi, Irak Parlamentosu’nda bütçeyle ilgili bir komisyon oluşturduklarını kaydetmişti.

Irak bütçesinin adil bir şekilde Kürdistan ve Irak’ın tüm illerine dağıtılması gerektiğinin altını çizen Abdulmehdi, bütçe komisyonunun gerekli görüşmeleri gerçekleştirdiğini ifade etmişti.

Önceki dönemlerde Irak hükümetleri tarafından Irak Anayasası’nın 140’ncı maddenin uygulanmasıyla ilgili herhangi bir adım atılmamıştı.

Öte yandan, Nuri Maliki ve Haydar Abadi hükümetleri döneminde 4 yıl boyunca Irak bütçesinden Kürdistan’a pay verilmemiş, 2017 yılında da yüzde 17 olan Kürdistan bütçesi yüzde 12.68’e indirilmişti. 

140'ıncı maddede neler var?  

Irak Anayasası'nın 140’ncı maddesi şunları içeriyor:

1- Kerkük'ten ve tartışmalı (Kürdistani) bölgelerden sürülen, göçzede ve sığınmacıların tekrar eski yerlerine döndürülmesi,
2- Bu bölgeye dışarıdan getirilenlerin daha önce yaşadıkları yerlere gönderilmesi,
3- Kerkük'ten ayrılan idari bölgelerin yeniden buraya bağlanması, 
4- Nüfus sayımı,
5- Bu bölgelerin idari yapısının belirlenmesi için referandum yapılması.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.