28 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır25°C
  • Ankara18°C
  • İzmir17°C
  • Berlin13°C

'KÜRTLER BAĞDAT İLE ÇATIŞMAK İSTEMİYORLAR'

Federal Kürdistan petrolünün Bağdat’ın onayı olmadan Türkiye’ye sevkiyatına ilişkin atılan imzalar çeşitli sorunlar doğurdu.

'Kürtler Bağdat ile çatışmak istemiyorlar'

05 Aralık 2013 Perşembe 21:47

Federal Kürdistan petrolünün Bağdat’ın onayı olmadan Türkiye’ye sevkiyatına ilişkin anlaşmanın imzalanması, çeşitli sorunlar doğurdu. Birçok uzman, böyle önemli bir konunun merkez hükümetle görüşülmesi gerektiğini düşünüyor. Türkiye hükümeti, Irak Kürdistanı’ndan Türkiye’ye petrol sevkiyatı konusunda Ankara-Bağdat-Erbil üçlü istişarelerin yapılmasını teklif etti. Kürtlerin bu müzakerelerdeki tutumu ne olacak? Bağdat ile diyaloga hazırlar mı?

Federal Kürdistanı parlamentosu milletvekili İzzat Sabr, Rusya’nın Sesi radyosuna demecinde şunu söyledi:

“Kürdistan bölgesel hükümeti tarafından yürütülen petrol politikasının, Irak merkezi hükümetine onaylatılması gerektiğini düşünüyorum. Bu boyutlardaki ekonomik sözleşmeler aceleye gelmemeli. Petrol sorununu politik soruna dönüştürme hakkımız yok. Petrol gelirleri, bütçenin başlıca bileşeni ve Irak halkının yaşamını iyileştirmeye yönlendirilebilecek milyarlarca dolar demek. Petrol ihracatı sayesinde değişik sosyal projeler hayata geçirilebilir. Bu nedenle bölgesel yönetim, bu sorunu merkez hükümetle kapsamlı bir şekilde görüşmeli. Halkımız, yeni sarsıntılar değil, istikrarı bekliyor.

Elbette anlaşmamız gerek, Bağdat’a gitmemiz ve sorunu erken aşamada çözmemiz gerek. Elbette bu yolda pek çok “fakat” var. Başlıca sorun, Kürtlerin karşı çıktığı ve önerdikleri tek bir değişikliğin yapılmadığı bugünkü metniyle yeni petrol ve doğalgaz kanunudur. Bu sorun, mutabakata varılıncaya kadar sürecek. Konsensüse varmak için, sonuçsuz bir süreç değil, somut kararların alındığı yapıcı tartışmalar yapılmalı.

Federal Kürdistan hükümeti ve Türkiye arasında sözleşme yapılabilir mi? Elbette, merkezin onayı ile. Bu, tüm Irak’ın yararına olacak. Önemli olan, bu sözleşmeler etrafındaki durumun tamamen şeffaf olması. Ancak sözleşmelerin akıbeti Bağdat’ta belirlenecek. Bağdat ile Erbil arasında sorun olmamalı. Bu sorun ortadan kaldırılmalı. Bölge halkı bunu bekliyor.” (Rusyanın Sesi)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.