07 Mayıs 2024
  • İstanbul21°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara21°C
  • İzmir25°C
  • Berlin16°C

KÜRTÇE YAYINDA SINIR KALKIYOR

RTÜK tarafından hazırlanan yeni kanun tasarısı ile, özel TV’lere de sınırsız Kürtçe ve diğer dillerde yayın hakkı getiriliyor.

Kürtçe yayında sınır kalkıyor

09 Kasım 2009 Pazartesi 11:19

Yasa tasarısı ile özel TV’lere de sınırsız Kürtçe ve diğer dillerde yayın hakkı getiriliyor.

RTÜK tarafından hazırlanarak hükümetin görüşüne sunulan yeni kanun tasarı taslağı ile, özel TV’lere de sınırsız Kürtçe ve diğer dillerde yayın hakkı getiriliyor. Tasarı taslağına 6. Madde olarak konulan hükümde ‘’ Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde de yayın yapılabilir’’ denildi.

Mevcut RTÜK kanunda ise ‘’Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de yayın yapılabilir’’ deniliyor. Böylelikle yeni yasada ‘’Günlük yaşamda geleneksel olarak kullanılan’’ sınırlaması kaldırılarak tüm dil ve lehçelere izin veriliyor.

SINIRLAMALAR DA KALDIRILACAK

Mevcut yasa gereği RTÜK tarafından çıkarılan bugünkü yönetmelik, geleneksel farklı dil ve lehçelerdeki yayın için sınırlamalar getiriyor. Halen, farklı dil ve lehçelerde sadece yetişkinler için haber, müzik ve geleneksel kültürün tanıtımına yönelik yayın yapılabiliyor. Bu dil ve lehçelerin öğretilmesine yönelik yayına izin verilmiyor.

RADYODA 60, TV'DE 45 DAKİKA

Ayrıca radyolara günde 60 dakika, TV’lere de günde 45 dakika sınırlaması bulunuyor. Bu yayınlarda Türkçe alt yazı veya anında Türkçe tercüme zorunluluğu da bulunuyor. Yayın kuruluşları farklı dil ve lehçelerde yaptıkları yayın süresince, stüdyo düzeni, mevcut logo, ses efekti ve tanıtıcı ses işaretleri dışında simgelere yer veremiyor. Yeni, yasa çıktıktan sonra RTÜK bu yönetmeliği de yeniden düzenleyecek ve sınırlamaları daha esnek hale getirecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.