04 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara9°C
  • İzmir15°C
  • Berlin14°C

KÜRT TARİHİ'NDE ÖZERKLİK TARTIŞMASI

Kürt Tarihi'nin yeni sayısında, Yunanistan arşivlerinde yapılan çalışmalarla birlikte elde edilen belgeler yer alıyor.

Kürt Tarihi'nde özerklik tartışması

21 Nisan 2013 Pazar 15:04

İki aylık düşünce dergisi Kürt Tarihi, 'Yunan Belgelerinde Kürtlere Özerklik' dosyasıyla çıktı. Güncel konuları tarihsel biçimde değerlendiren Kürt Tarihi'nin yeni sayısında, Yunanistan arşivlerinde yapılan çalışmalarla birlikte elde edilen belgeler yer alıyor.

Dergide, CHP'nin Kürt sorununa olan yaklaşımı da derinliğine irdelenerek önemli tartışmaları gündeme getiriyor. Güçlü bir yazar kadrosuyla hazırlanan derginin yeni sayısında Kürt sorununa ilişkin önemli tezleriyle bilinen İsmail Beşikçi'yle yapılan söyleşinin yanısıra Mehmet Baylak, Kadri Yıldırım gibi birçok yazar da bulunuyor. Dergide, dosya dışında iki önemli yazı da bulunuyor. Modern Dönem Kürt Tarihi yazımının en önemli bir kaç kaleminden olan Rohat Alakom, yazısında Rewandûz Mîri'nin hikayesini anlatıyor.

Kürtlere Özerklik

44915Murat Issı'nın Yunanistan Dışişleri Bakanlığı diplomatik ve askeri arşivi (YDIA) kayıtlarından elde ettiği belgelere derginin yeni sayısında kapsamlı yer veriliyor. Dergide yayımlanan belgeler, Kürtler'in Ankara Hükümeti'ne telgrafla sundukları talepleri ile birlikte, Kürdistan özerkliği başlığı altında Yunanistan Büyükelçisi Efstathiadis imzasıyla yazılıp protokol halinde Yunanistan Dışişleri Bakanlığına yollanmasını konu alıyor. Çarpıcı konulara değinilen belgelerde, 'Kürdistan Genel Valisi, Ankara Hükümeti önerisi üzerine Millet Meclisi'nce atanacağını, vali yardımcısının ise Kürt Temsilciler Meclisi'nce seçilerek her ikisinin görev süresinin de 5 yıl olarak belirlenebileceği ifade ediliyor. Öte yandan belgelerde mevcut özerkliğin devamını ya da istenilirse Kürt halkının bağımsızlığını karar altına alacak bir referandumun da gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Dergide Mesut Yeğen'in, araştırmacı-yazar ve sosyolog İsmail Beşikçi'yle yaptığı söyleşiye de yer veriliyor. Söyleşide Beşikçi'nin, CHP'nin Kürt sorununa olan yaklaşımından, Anadolu Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri'nin durumuna ve 1924 Anayasası'nın ilanından sonraki süreç ile birlikte Dêrsim Soykırımı'nın boyutlarını kapsamlı bir şekilde irdeliyor. Söyleşide, 'Cumhuriyet tarihi boyunca tektipleştirme vardır' diyen Beşikçi, o dönem Cumhuriyet Halk Fırkası'nın Kürdistan'da gerçekleştirdiği asimilasyon sürecine değiniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.