22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara14°C
  • İzmir17°C
  • Berlin-1°C

'KÜRT SAYFALARINA FACEBOOK SANSÜRÜNÜ HÜKÜMET İSTİYOR'

Medya Eleştirmeni Ragıp Duran, "Bu sansürün Türk devleti tarafından talep edilip, Facebook tarafından uygulandığını farz edebiliriz. Çünkü...

'Kürt sayfalarına Facebook sansürünü hükümet istiyor'

01 Kasım 2013 Cuma 11:59

Son zamanlarda Kürt ve muhalif sayfalarına yaptığı sansürlerle gündeme oturan sosyal paylaşım sitesi Facebook, bu sayfalara dönük engellemelerine devam ediyor. Dünyada 1 milyardan fazla, Türkiye'de ise 30 milyonu aşan kullanıcıya sahip Facebook'un Türkiye'de Gezi direnişiyle beraber arttırdığı sansür uygulamalarından son olarak Özgür Gündem gazetesi, Ötekilerin Postası ve BDP İstanbul İl Örgütü'nün hesapları kapatıldı. Facebook Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Politika Direktörü Richard Allan, "Uluslararası terör listesindeki örgütlerin övülmesi kurallarına aykırı" bulduklarını ifade ederek, sayfaları "PKK'ye dair içerikler nedeniyle" kapattıklarını söyledi.

Özgür Gündem'in üç hesabı da kapatıldı

Özgür Gündem gazetesi Editörü Bayram Balcı, Özgür Gündem gazetesine yönelik saldırıların geçmişte olduğu gibi şimdi de devam ettiğine dikkat çekerek, "İnternet sayfamıza sık sık siber saldırı gerçekleştiriliyor. Haberlerimizin okura ulaşması engelleniyor. Facebook sayfamız defalarca kapatıldı. Facebook bunu da Dışişleri Bakanlığı'nın talepleri doğrultusunda kapattıklarını söyledi. Sansür ve baskı bizim üzerimizde devam etmiyorsa sosyal medyada sansür ve baskılar sürüyor. Fakat teknikten arkadaşlarımız bu saldırılara rağmen okurlarımıza hizmet etmeye devam ediyor" dedi.

Özgür Gündem'in Facebook sayfasında yayınladıkları haberlerin sürekli sansüre uğradığını belirten Özgür Gündem gazetesi Bilgi İşlem Servisi'nden Ferhat Gürgen ise, şimdiye kadar "Özgür Gündem", "Özgür Gündem gazetesi" ve "Yeni Özgür Gündem" adıyla açtıkları üç Facebook hesabının kaldırıldığını söyledi. Gürgen, son Facebook hesaplarının yayından kaldırılma gerekçesi olarak ise gazetenin 18 Ekim 2013 tarihli manşetinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafını yayınlaması olduğunu ifade etti. Gürgen, "Birkaç yıldır Kürt sorunu üzerine yayın yapan sayfalar sürekli Facebook'un sansür politikasıyla karşılaşıyor. Sansüre ilişkin tepki oluştu ve sonra birtakım olumlu adımlar oldu; ancak Facebook şimdi yeniden sansüre başladı" dedi.

'Haberlerimiz çıkar çevrelerine dokunduğu için kapatıldık'

Facebook'un sansür politikasına maruz kalan sayfalar arasında bulunan Ötekilerin Postası'ndan Fırat Yumuşak ise, haber aktarımı olarak kullandıkları Facebook'ta takipçi sayılarının fazlalaşması ve haberlerinin birçok çıkar çevrelerine dokunması sebebiyle sansüre uğradıklarını söyledi. Sansürden önce de sayfanın sürekli spamlandığına veya şikayet edilerek baskılara maruz kaldığını kaydeden Yumuşak, "Sayfanın belli yönetici hesapları var. Bunlar, Facebook'ta hesabı bulunan kişiler tarafından şikayet ediliyor ve belli bir şikayet sayısına ulaştığında hesaplar geçici olarak engelleniyor veya tamamen kaldırılıyor" dedi. Facebook'un engellemeleriyle mücadele etmek için sürekli kullanıcı adını değiştirdiğine işaret eden Yumuşak, "Yaptığımız tüm çalışmalara rağmen baskı sona ermedi ve daha sonra direkt Facebook yönetiminden baskı gelmeye başladı. Sayfa yine engellemelere maruz kaldı ve 138 bin takipçi sayısıyla pornografik içerik gibi elle tutulacak herhangi bir tarafı olmayan bir nedenle sayfamız kapatıldı. Bununla ilgili Facebook'a direkt olarak kapatmanın nedenini sorduk; fakat herhangi bir açıklama gelmedi. Daha sonra mail ve mektuplarımızı sıklaştırdıkça ardından Facebook yönetiminden Richard Ellen bir hata yaptıklarını bildirdi. Ancak sayfamızı kapatmaya devam ettiler" diye belirtti. Sansür ve engellemelerle Facebook'un şeffaf ve demokratik bir ortam olmaktan çıktığını dile getiren Yumuşak, "Facebook'un sansürlerine rağmen haber yapmaya devam edeceğiz" dedi.

'Kürt sayfalarının kapatılmasını Türk hükümeti istiyor'

Medya Eleştirmeni ve Gazeteci Ragıp Duran ise, elektronik ortamın dev şirketlerinin çoğu zaman faaliyet gösterdikleri ülkelerin siyasi iktidarlarının yönlendirmesi ile kullanıcıların içeriğini sansür ettiklerini söyledi. Duran, "Facebook'un sansürü, ayrımcılık veya şiddet propagandası içermeyen yayınlara yönelik bir sansür. Kürt siyasi hareketleri ya da medyası konusunda Facebook'un ya da ABD hükümetinin olumsuz bir önyargısı olmadığını varsayarsak, bu sansürün Türk devleti tarafından talep edilip Facebook tarafından uygulandığını farz edebiliriz. Çünkü Türk devleti kendi egemenlik alanlarında Kürt medyasın hakiki ve elektronik ortamlarda benzeri sansür uygulamalarını eskiden beri zaten gerçekleştiriyor" dedi. Duran, sanal ortamın kapitalist şirketlerinin kâr odaklı çalıştıkları için siyasi iktidarlar tarafından zorluk çıkarma tehdidi ile kolayca dize getirebildiklerine dikkat çekerek, "Bu tür şirketlerin temel hak ve hukuk ilkelerine saygı göstermesi için, kullanıcıların önce teşhir, sonra yasal yollardan hak arama, bunlar sonuç vermez ise kitlesel boykot eylemlerine başvurması etkili sonuçlar doğurabilir. Elektronik medya teknolojisinin bazı incelikleri, Facebook gibi sansürcü kurumları sıkıntıya sokabilir" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.