23 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara16°C
  • İzmir13°C
  • Berlin3°C

KÜRT PARTİLERİNDEN SEÇİM İTTİFAKI

Diyarbakır’da bir araya gelen 5 Kürt partisi, 'Kürdistan Seçim İttifakı' kurdu. Seçim ittifakını kuran partiler taleplerini kabul eden siyasi partiler ile hareket edeceklerini açıkladı.

Kürt partilerinden seçim ittifakı

02 Mayıs 2018 Çarşamba 16:17

Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T), Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), AZADİ İnisiyatifi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Diyarbakır’da bir araya gelerek 'Kürdistan Seçim İttifakı' kurdu. İttifak içinde olan siyasi parti yetkilileri Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde (GGC) basın toplantısı düzenleyerek kararlarını açıkladılar.

“KÜRT KİMLİĞİ VE KENDİNİ YÖNETME HAKKI TANINMALI”

Kürtçe ve Türkçe dillerindeki açıklamanın Türkçesini PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik basına açıkladı. Kararda imzası bulunan siyasi partiler ve hareketlerin 24 Haziran’da ortak hareket edeceğini söyleyen Özçelik, "Kürdistan Seçim İttifakı'nın taleplerini kabul eden en geniş kesimlerle ittifak kurmaya hazır olduklarını" söyledi.

6702-363.jpg

Özçelik, taleplerini şu şekilde sıraladı:

* Kürtlerin millet olarak varlığını, kendi ülkesinde kendini yönetme hakkını kabul etmek, milli sembol ve değerlerine saygı duymak. Kürtçenin tüm lehçeleriyle her aşamada eğitim dili ve Türkçe’nin yanı sıra resmi dil olmasını kabul etmek. Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm yasaklara karşı olmak. Etnik azınlık, din ve mezheplerin milli ve inanç temelli haklarını kabul etmek. Pozitif ayrımcılık temelinde kadın haklarını savunmak.

* Savaşa, askeri operasyonlara, OHAL’e karşı çıkarak, Kürt-Kürdistan sorununun barışçıl çözümü için tüm tarafları muhatap olarak alındığı bir diyalog sürecinden yana olmak. Siyasi tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılmasından yana olmak. Siyasi partiler ve seçim yasasının, katılımcılığı ve demokratik işleyişi temel alan bir biçimde olmasını benimsemek.

* Başta Kürtler olmak üzere, tüm halkların etnik, milli şahsiyetlerini yok sayan, rencide eden 'Milletvekilliği Yemininin tüm halkların ve kesimlerin varlığını ve iradelerini yansıtacak bir şekilde yeniden düzenlenmesini savunmak.

 “AVRUPA YEREL YÖNETİMLER ÖZERKLİK ŞARTI KABUL EDİLMELİ”

*Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere koyduğu tüm çekincelerin kaldırılmasını, sözleşmelerden doğan hakların hayata geçirilmesini benimsemek. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın olduğu gibi, çekince koymadan kabul edilmesini ve uygulanmasını; Yerel yönetimlerin, mali özerklik dahil katılımcı, demokratik ve eşitlikçi bir anlayışla idare edilmesini, toplumun mağdur kesimlerine pozitif ayrımcılık uygulanmasını benimsemek.

*Seçimlere dair siyasal prensiplerimizin yaşama geçirilmesi ve yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması için siyasal, demokratik, sivil yol ve yöntemlerle mücadele etmeyi benimsemek.

Özçelik, İttifakın mutabık kaldığı bu siyasal prensipleri kabul eden en geniş siyasal ve toplumsal kesimlerle birlikte hareket edeceklerini söyledi. (artı gercek)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.