KÜRT PARTİLERİ BİRLEŞMEYE NASIL BAKIYOR? (3)
Kürt ve Kürdistan siyasetini renklendiren parti, parti girişimi ve çevrelere Kürtlerin birlikteliğine ilişkin 3 soru sorduk.
01 Haziran 2014 Pazar 12:32
(Hazırlayan: A. Alxasî)
Yıllardır çalışmalarını çeşitli biçimlerde sürdüren, Kürt ve Kürdistan siyasetini renklendiren parti, parti girişimi ve çevrelere Kürt kamuoyunda oluşan aşağıdaki 3 soruyu yönelttik. Deyim yerindeyse bir Kürt "Çatı Partisi“nin olabilirliğini, yani her zaman Kürtlerin gündeminde olan "Birlik Sorunu“nu sorduk. Bugün Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) ve Platforma Demokratên Kurd (PDK)'nin yanıtlarını yayınlıyoruz.
1- Siz, parti, parti girişimi ve çevrelerle birlikte "yeni bir parti“ çatısı altında birleşmeyi düşünürmüsünüz?
2- Bu anlamda bu güne kadar herhangi bir çalışmanız oldu mu?
3- Böyle bir teklif dışınızdaki çevrelerden gelirse yaklaşımınız nasıl olur?
Özgürlük ve Sosyalizm Partisi-ÖSP:
1- Biz ÖSP olarak Kürdistan’da her biri kendi alanında net çizgilerle belirmenmiş siyasal-ideolojik kimliklere sahip partilerden yanayız. Liberal, sosyal demokrat, İslami, komünist ve devrimci demokrat kimliklere sahip ayrı ayrı partilerden yanayız. Bütün bu farklı hatta karşıt kimliklerin bir parti çatısı altında toplanmasını parti olarak doğru bulmuyoruz. Ulusal özgürlük meselesinin çözümlenmemiş olduğu gerçeğini gözönünde bulundurarak söylüyorum. Partilerimiz ayrı, meclisimiz, cephemiz tek olmalı.
Diyoruz ki Kürdistanlı liberal, milliyetçi muhafazakar, sosyal demokrat ve komünistler ayrı ayrı kendi partilerini kursunlar, sonra bunlar bir cephe ya da başka bir ad altında çatı örgütünde ortak hareket ederler. Biz komünistler liberal, milliyetçi muhafazakar, siyasal İslam gibi kimliklere sahip kadrolarla aynı partide siyaset yapamayız yapmayız ama aynı ulusal demokratik, meclis ya da kongrede çalışabiliriz. Farklı ideolojik-felesefi duruşları olan kadrolar aynı partide siyaset yapamazlar yapmaya kalkarlarsa biri diğerini baskılar bozar ya da ikisinin de genetik yapısı bozulur görüşündeyiz ki yaşanan pratikde bu görüşümüzü kanıtlıyor. Kısacası farklı siyasal ve ideolojik kimliklere sahip partilerle bir partide değil ama cephe gibi bir yapılanmada ortaklaşabiliriz.
Somutta diyoruz ki; Kürdistanlı aynı devrimci demokrat, aynı milliyetçi muhafazakar, aynı komünist-sosyalist, aynı liberal-sosyal demokrat dokuda olan kadrolar kendi partilerinde birleşip tekleşmelidir. Aynı ya da ana hatlarıyla aynı politik program sahip olanlar farklı partiler kurmasınlar aynı partide birleşsinler. Birden fazla millyetçi muhafazakar ya da komünist partinin kurulması yerine aynı partide buluşmalarını savunuyoruz. Çağrımız da bu yöndedir.
2- Dışımızdaki Kürdistanlı komünist, sosyalist iddiayı taşıyan birey ya da gruplarla bir partide birleşmek için çok ama çok çaba harcadık harcamaya devam edeceğiz. Denilebilir ki Kürdistan’da “komünistim, sosyalistim” diyen herkes ama herkesin kapısı birden fazla çaldık, aynı parti de ortaklaşmak istedik ama bu çabamızın lehte sonuçları sınırlı oldu. Sonuç Özgürlük ve Sosyalizm Partisi’nin (ÖSP) kurluşu yönünde adım attık ama dışımızdaki sosyalistlerle ortaklaşmayı sürdüreceğiz. Temel bir hat olarak; rejime karşı ulusal özgürlüğü ulusal kaderini tayin hakkı olarak gören ve fedrasyon ya da bağımsız ama çözümü devletleşmede gören, diğer bir temel hat olarak da Kürdistan’da kapitalizme karşı nihai kurtuluşu sosyalizmde gören tüm sosyalistlerle ÖSP’de çalışabiliriz, çalışmalıyız diye de çağrıda bulunuyoruz. Bu iki temel hat üzerinde ki iç farklılıklarını parti içi demokratik dinamizm olarak algılıyoruz. Kısacası Marksizm içi farklılıkları barındran bir Kürdistan komünist partisini savunyoruz ve bunun ÖSP olduğunua inanıyoruz. Kürdistan’da komünist iddiadaki kadro ve grupları ÖSP saflarında örgütlü politik mücadeleye çağırıyoruz.
3- Farklı siyasal kimlere sahip partilerden “ortak bir partide buluşalım” çağrılarına yanıtımız dün olumsuz olmuştu, bugün de olumsuz olacaktır, katılmayız. Ama bir birine yakın programatik görüşlere sahip partilerin, parti girişimlerin tekleşmelerini savunuruz. Şu an programatik olarak milliyetçi muhafazakar ya da devrimci demokrat yapıda olan parti ve girişimlerin tekleşmeleri gerektiğine inanıyoruz.
Sinan Çiftyürek
Özgürlük ve Sosyalizm Partisi-ÖSP
Genel Başkanı
Partîya Demokrat a Kurdistanê – PDK-T:
1- Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye olarak; kendi toprakları üzerinde devletini kurmak, kendi kaderini kendi yönetimine almak için politika yapmak ve üretmek isteyen her milliyetçi Kürt oluşum, örgüt ve partiler ile birlikte Kürdistan adında bir parti de çalışabiliriz..
2- Biz partiyi kurmadan önceki dört yıllık çalışmalarımız süresinde bütün Kürt örgüt, oluşum ve partilerine birlikte bir partti kuralım diyerek her zaman öneriler sunduk. Hatta deyim yerinde ise yalvardık, maalesef hiç birisi ya ciddiye almadı, yada kendilerine güvenmediler; buna yanaşan olmadı. Buna inanıyoruz ki bu mücadele her Kürt ve Kürdistanlı'nın görevidir.
3- Böyle bir teklif dışımızdaki çevrelerden gelirse, biz bunu olumlu buluruz ve hemen meclisimizde değerlendirmeye alırız.
Mehmet Emîn KARDAŞ
Partîya Demokrat a Kurdistanê –Tirkiye PDK-T
Genel Başkanı
Yarın: Kürdistani Parti Girişimi-KPG ve KADEP
Kürt partileri birleşmeye nasıl bakıyor? (1)
Kürt partileri birleşmeye nasıl bakıyor? (2)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.