03 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır21°C
  • Ankara12°C
  • İzmir21°C
  • Berlin19°C

KÜRT AÇILIMININ 2. AYAĞI İÇİN DÜĞMEYE BASILACAK

Hükümetin Kürt açılımı projesinde kritik bir haftaya giriliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan duyurdu; İçişleri Bakanı Beşir Atalay bugün basın toplantısı yapacak.

Kürt açılımının 2. ayağı için düğmeye basılacak

31 Ağustos 2009 Pazartesi 09:12

Hükümetin Kürt açılımı projesinde kritik bir haftaya giriliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan duyurdu; İçişleri Bakanı Beşir Atalay bugün basın toplantısı yapacak, kısa ve orta vadede nasıl bir süreç izleneceğini açıklayacak. Atalay bir anlamda açılımın ikinci ayağı için düğmeye basacak.

Hükümetin Kürt açılımı sürecinde yeni bir aşamaya giriliyor. Kritik randevu pazartesi gününe verildi.

Başbakan uyardı, "Bir paket yok" dedi. İçişleri Bakanı kısa ve orta vadede öngörülen süreci açıklayacak.

Beşir Atalay'ın,CHP ve MHP dışındaki siyasi partilerle yaptığı görüşmeler, sivil toplum temsilcileri,sendikalar ve iş dünyasından aldığı öneriler değerlendirildi.

Kürt sorununa ilişkin yayımlanmış raporlar okundu. Kurumların terörle mücadele ve Kürt meselesine bakışlarını içeren çalışmalar da masadaydı.

Tümünü Bakan Atalay başkanlığında oluşturulan bürokratlar grubu değerlendirdi. Başbakanlık, İçişleri ve Adalet Bakanlığı ile MİT, Jandarma ve polis teşkilatı temsilcileri türkiye açısından uygulanabilir önerileri tek tek ele aldı.

Atalay, "Bu çalışmalar sonucunda umarım bir Türkiye modelini de biz oluştururuz" dedi.

Hükümetin önünde yapılan görüşmelerden çıkan ortak talepler var:

Çözümün Meclis'te aranması, tüm siyasi partilerin ortak mutabakatı ile hareket edilmesi ve özgürlüklerin alanını genişletecek bir anayasa değişikliğine gidilmesi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yönelik ekonomik ve sosyal kalkınma projelerine hız verilmesi.

Ortak taleplerin yanı sıra kırmızı çizgiler de net.

Başbakan, "Üniter devlet spekülasyon yapılamaz" diye konuştu.

Çözüm sürecinde bölgesel özerklik, federasyon gibi yapılara geçit verilmeyecek.Anayasada Türkiye'de yaşayan tüm etnik kimlikler tek tek yazılmayacak,etnik tartışma yaratacak düzenlemelerden uzak durulacak.

Anayasanın değişmez maddeleri arasında yer alan resmi dilin Türkçe olması ilkesi de korunacak.

İçişleri Bakanı temaslarından çıkan ortak sonuçları dile getirecek. Sürecin ikinci aşamasında nasıl bir yol izleneceğini açıklayacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.