26 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara17°C
  • İzmir14°C
  • Berlin5°C

KÜRDİSTAN’DAN İRAN’A 'TESLİM ET' YANITI

İran’ın Doğu Kürdistan (Rojhılat) partilerinin karargahlarına yönelik füze saldırılarından sonra parti üyelerinin kendilerine teslim edilmesi gerektiği açıklamalarına Kürdistan’dan cevap geldi.

Kürdistan’dan İran’a 'teslim et' yanıtı

13 Eylül 2018 Perşembe 15:58

Kürdistan Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, yaptığı basın açıklamasında; Kürdistan Demokrat Partisi (HDK) ile İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP-İ) üye ve kadrolarını İran’a teslim etmeyeceklerini söyledi.

Dizayi, “Her iki Demokrat parti de 80’li yıllarda Baas rejiminin zulmüne karşı ortaya çıkan partilerdir. Bu iki parti de Irak ve Kürdistan topraklarındandır. Ve bu partilerin üye ve kadroları, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHER) tarafından mülteci olarak tanınmıştır. Bunları İran’a teslim etmek söz konusu olamaz" dedi.

8 Eylül Cumartesi günü İran tarafından Koye’deki HDK ile KDP-İ’nin karargahlarına düzenlenen saldırıda aralarında üst düzey yetkililerin de bulunduğu 18 kişi hayatını kaybetmiş, 49 kişi de yaralanmıştı.

İran, bir gün sonra saldırıyı üstlenerek Kürdistan ve Irak’tan, HDK ve KDP-İ üyelerinin ya kendilerine teslim etmesini ya da sınırdışı edilmesini talep eden açıklamalarda bulunmuştu.

Ayrıca saldırıdan sonra BM Irak Temsilciliği, İran’ın HDK ve KDP-İ kamplarına yönelik saldırısında Kürdistan yönetiminin tutumunu desteklediğini açıklamıştı.

Saldırı ABD tarafından da kınanmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.