25 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara23°C
  • İzmir19°C
  • Berlin3°C

KÜRDİSTAN'DA YENİ HÜKÜMET İÇİN YENİ FORMÜL

Kürdistan'da KDP’nin KYB ve Goran ziyaretleri ile birlikte yeni hükümet için ilk adımlar atılmış oldu. Goran’ın başbakan yardımcılığına talip olduğu, KYB’nin de başbakan yardımcılığına Kubad Talabani’yi aday göstermeyeceği tartışılıyor.

Kürdistan'da yeni hükümet için yeni formül

19 Kasım 2018 Pazartesi 12:49

30 Eylül’de gerçekleşen seçimlerinin ardından 6 Kasım’da Kürdistan Parlamentosu ilk oturumunu yaptı. Ancak oturum yeni vekillerin yemini ile sınırlı kaldı. Taraflar arasında konsensüs sağlanmadığı için parlamento başkanlık divanı seçimi yapılmadı.  

Yeni hükümet için ilk resmi adım ise 17 Kasım’da Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) üst düzey bir heyetin Süleymaniye’de önce Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ardından Değişim Hareketi (Goran) yetkilileri ile görüşmesiyle başladı.   

KYB istekli 

Rûdaw’a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen KYB’li üst düzey bir yetkili, görüşmede yeni hükümet programını ele aldıklarını belirterek, “KDP heyetine ayrıca, parlamento başkanlığı ve başbakan yardımcılığının bizim hakkımız olduğunu ilettik” dedi.   

Bu taleplerinin Goran’ı hükümet dışında bırakma amacı taşımadığını dile getiren söz konusu yetkili, “Bunlar KYB’nin talepleri. Ayrıca sandalye sayımız Goran’ınkinin iki katı. Dolayısıyla başka taleplerimiz de olacak” ifadelerini kullandı. 

Görüşmeler ardından basın açıklaması yapan KYB Sözcüsü Sadi Pire, “Bizden dokuzuncu kabineye katılacak tüm taraflara “hoş geldiniz” demek kalıyor. Herhangi bir taraf hakkında veto kararı vermeyeceğiz” demişti.  

Ancak yeni kabine kurma çalışmalarının tahmin edildiği kadar kolay ve kısa süreli olamayacağı belirtiliyor.   

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, görüşmelerden önce taraflar arasında gerçekleşen telefon trafiğinde, KYB parlamento başkanlığı, başbakan yardımcılığının yanı sıra, içişleri ve doğal kaynaklar bakanlıkları gibi etkin görevlerin de kendilerine verilmesini istedi. Ancak KDP doğal kaynaklar bakanlığı yerine Peşmerge bakanlığının KYB’ye verilmesini önerdi.   

Başbakan ve parlamento başkanlığı yardımcılıkları 

Kulislerde başbakan ve parlamento başkanına iki yardımcı atanması konusu konuşuluyor. 

Konu hakkında konuşan KYB’li yetkili, “Biz başbakan yardımcılığı için Kubad Talabani’yi, parlamento başkanlığı’na da Rewaz Fayık’ı düşünüyoruz. Ama eğer KDP iki başbakan yardımcısı olmalı görüşünde ısrar ederse, Talabani’yi aday göstermeyiz” dedi.  

Ancak KYB bu konuda kendi içerisinde de hemfikir değil. Edinilen bilgilere göre, Talabani ailesi Kubad Talabani’nin, Kosret Resul kanadı ise Resul’un oğlunun başbakan yardımcısı olmasını istiyor.   

Goran karar aşamasında 

KDP heyetinin Goran’la görüşmede, “ilişkilerimizde yeni bir sayfa açalım, bu süreci birlikte atlatalım” dediği belirtiliyor.

Konu hakkında Goran’lı üst düzey bir yetkili, “Yeni hükümete katılıp katılmayacağımıza Goran Ulusal Meclisi karar verecek. Ancak hükümete katılmamız durumunda hangi mevkileri alacağımızı netleştirmemiz gerekiyor. Bunu KDP’ye de aktardık, ona göre bir karar verilecek çünkü” dedi.  

Goranlı yetkili ayrıca, “Hükümette üç bakanlıkla birlikte başbakan yardımcılığına da talibiz. Başbakan yardımcılığı olmazsa hükümete katılmamız zor görünüyor” diye konuştu.  

Görüşmelerden sonra Goran Sözcüsü Şorış Hacı, “KDP hükümete katılmamızı istiyor” şeklinde bir açıklama yapmıştı.  

KDP fifty fiftyi kabul etmiyor 

KDP Başkanlık Divanı üyesi Nuri Heme Ali, “KYB Sözcüsünün açıklamalarına bakılırsa yeni hükümette yüzde elli pay istiyorlar. Ancak KDP taraftarları bunu kabul etmez” dedi.   

Nuri Heme Ali, “iki başbakan iki de parlamento başkan yardımcılığı” formülü üzerinde çalıştıklarını belirterek, “KDP Türkmen ve Hristiyanları da razı etmeli. Türkmenlere parlamento başkan yardımcılığı verilmesini düşünüyoruz” dedi. 

Süleymaniye’deki görüşmelerin ardından PDK Başkanlık Divanı’nın önümüzdeki günlerde bir araya gelerek görüşmeleri değerlendirmesi bekleniyor.  

Ardından Neçirvan Barzani başkanlığında bir heyetin son olarak Süleymaniye’yi ziyaret edeceği ve bu ayın sonunda parlamento başkanlık divanı seçimlerinin ardından yılbaşından önce de yeni hükümet kabinesinin netleşeceği belirtiliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.