KURD-KAV’DA YÖNETİM YENİLENDİ
Geçtiğimiz yıl yapılan 9. Olağan kongresinde tartışmalı bir kongre süreci yaşayan KURD-KAV, 21 Şubat Dünya Anadil Gününde yaptığı olağanüstü kongre sonrasında yönetimini yeniledi.
22 Şubat 2010 Pazartesi 11:53
Geçtiğimiz yıl yapılan 9. Olağan kongresinde tartışmalı bir kongre süreci yaşayan KURD-KAV, 21 Şubat Dünya Anadil Gününde yaptığı olağanüstü kongre sonrasında yönetimini yeniledi. Geçmişte yapılan kongrelere nazaran daha fazla kurucu ve üyenin katıldığı kongre sonrasında 11 kişilik yeni yönetim seçilirken, yönetime seçilenlerin KURD-KAV kurucu ve üyelerinin geniş bir desteğini aldığı belirtiliyor.
1991 yılında kuruluş başvurusu yapıldıktan sonra 1995 yılında tescil edilen KURD-KAV, Türkiye’de Kürt ismi ile kurulan ilk kurum olarak biliniyor. Kuruluş döneminde geniş bir Kürt kesiminin desteğini alan KURD-KAV, uzun yıllar birçok engelle karşılaşmış, çalışmalarının birçoğu engellenmişti. 1996 yılında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurarak dershane kurma ve eğitime başlama izni alan ancak dershanesinde müfredata uygun olmayan biçimde Kürtçe ders vermek istediği için mühürlenen KURD-KAV, o dönem Kürtçe öğrenmek isteyenlerin yoğun ilgisine maruz kalmış, bunun üzerine fiili bir girişimle Kürtçe öğretmenin yanı sıra Kürtçe öğretmenleri yetiştirmeye başlamıştı. Fiili girişiminin de savcılık ve polis marifetiyle engellenmesi üzerine KURD-KAV; İsveç’te bulunan Upsala Üniversitesi ile iletişime geçerek Kürtçe öğretmenliği için öğrencileri Upsala Üniversitesi Kürdoloji bölümüne göndererek öğrencilerin İsveç’te eğitim almasını sağlamıştı. Kürt dili, edebiyatı, tarihi üzerine çokça çalışmaya imza atan, birçok sempozyum, konferans ve panel düzenleyen, araştırma ve inceleme kitapları yayınlayan KURD-KAV, kuruluş döneminden birkaç yıl sonra üye ve kurucularının ilgisizliği ve ekonomik yetersizlikler nedeniyle sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Kuruluş dönemindeki üye ve kurucu profilinin değişiklikler yaşaması ve ekonomik açmazdan kurtulma amacıyla geçtiğimiz yıl yapılan kongrede üye profilini güçlendirmek isteyen KURD-KAV’ın eski yönetimi, kongrede yaşanan tartışmalardan sonra yönetimden geri çekilmiş ve vakıf, Dema Nû çevresi olarak bilinen HAK-PAR (Hak ve Özgürlükler Partisi) içindeki bir kesimin oluşturduğu yönetimle devam etmişti. Tartışmalı bir şekilde yönetim oluşturmanın sıkıntılarını göz önüne alan Yönetim Kurulu, bu nedenle geçtiğimiz ay olağanüstü kongre yapma kararı alarak bunu üyelere tebliğ etti. Vakıf yönetiminin çağrısı üzerine vakfı güçlendirme ve sorunlarını çözme amacıyla kongreye ilgi gösteren eski yöneticiler, üye ve kurucular, bu kongrede yapılması düşünülen üye kaydetme çalışmalarını önümüzdeki bir yıl içinde yapmayı planladığı olağan kongre sürecine erteleyerek, sadece yaşamını yitiren vakıf kurucu ve üyelerinin ailelerinden birer kişinin üyeliğine onay verdi.
KURD-KAV Olağanüstü Kongresi 21 Şubat günü saat 15.00’te Vakıf binasında toplandı. Açılışı Yönetim Kurulu üyesi Fehmi Demir tarafından yapılan kongre, saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşundan sonra kongrenin divan başkanlığına Av. Mehmet Celal Baykara, divan üyeliklerine ise Abdulhakim Daş ve Ayhan Güngör seçildiler. Gündem gereği konuşan eski başkan Dr. Yaşar kilerci, vakfın içinde bulunduğu sıkıntılardan söz ederek, olağanüstü kongre ile bu sıkıntıları aşmayı amaçladıklarını belirtti. Akabinde eski yöneticilerin hazırladığı faaliyet ve mali raporlar okunarak oylandı. Kongre daha sonra üyelerin konuşmaları ile devam etti.
Kongrede ilk konuşmayı, ciddi fiziki rahatsızlığına rağmen İzmir’den gelerek kongreye katılan vakfın kurucularından Abdurrahim Kılıç yaptı. Kılıç yaptığı konuşmada “KURD-KAV’ın kuruluş amacına yönelik üyelerin sorumluluklarına ve vakıf senedinin gerekliklerine değinerek, “Vakıf önümüzdeki dönem çalışmalarında ön açıcı olmalı, Kürtlerin kültür, dil ve edebiyat alanındaki çalışmalarında, sivil toplum faaliyetlerinde öncü olmalıdır,” dedi. Kılıç´ın ardından sırasıyla, Kasım Ergün, Mehmet Deniz, Kemal Yüksel, Mehmet Emin Baybaşin, Mahmut Turan, Fehim Işık, Remzi Çakın, Fehmi Demir ve Reşit Deli Kürtçe ve Türkçe konuşmalar yaptılar. Konuşmacılar genel olarak KURD-KAV kuruluş amacına dikkat çekerek, bunun gereklerinin yerine getirilmesi için elzem olan faaliyetlerin sürdürülmesine dikkat çektiler. Konuşmaların akabinde yönetim ve denetleme kurulu üyelikleri için seçimler yapıldı.
Kongreye, Kasım Ergün’ün başkanlığında hazırlanan tek liste ile gidildi. Bir önceki yönetimi oluşturan Dema Nû çevresinden üye ve kurucuların yer almadığı liste, kongreye katılan kuruculardan Kemal Yüksel dışındaki tüm üyelerin desteğini alarak seçildi. Dema Nû çevresinden üye ve kurucuların, listede yer almamalarına rağmen listeye destek vermeleri ve önümüzdeki dönem yapılacak çalışmalarda, vakfın faaliyetlerine destek vereceklerini belirtmeleri, ilgi ile karşılandı.
Kongrede, daha önce vefat eden kurucu üyelerin varislerinin de üye yapılması kararlaştırdı. Buna göre kurucu üyelerden Nevzat Sağnıç’ın yerine oğlu Zınar Sağnıç; Medet Serhat’ın yerine oğlu Rumet Serhat; Nurettin Basut’un yerine oğlu Özgür Basut; Osman Alabay’ın yerine oğlu Esat Kenan Alabay; Kurtuluş Parlak’ın yerine kız kardeşi Füsun Parlak Kılıçkap ile Hasan Deniz’in yerine amcası oğlu Mehmet Deniz vakfın yeni üyeleri olarak onaylandılar. KURD-KAV olağanüstü kongresinde seçilen Yönetim ve Denetim Kurulu asil ve yedek üyeleri şunlardan oluşuyor:
Yönetim Kurulu Asil: Kasım Ergün, Fehim Işık, Ali İncesu, Ercan Sezgin, Remzi Çakın, Abdulhakim Daş, Bahattin Ayaz, Mehmet Celal Baykara, Mine Neşe Sağnıç, Abdurrahim Deli ve Füsun Parlak Kılıçkap.
Yönetim Kurulu Yedek: Vahit Aba, Ayhan Güngör, Mahmut Turan, İzzet Çelebi, Cevdet Baran, Ali Beyköylü, Mehmet Emin Eren ve Abdullah Kahramaner.
Denetleme Kurulu Asil: Abdullah Saydın, Mehmet Kolçak ve Mustafa Boydan.
Denetleme Kurulu Yedek: Zeynel Abidin Kızılyaprak, Mehmet Emin Baybaşin ve Ahmet Boğa.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.