KÜRD GAZETECİLİĞİ 118 YAŞINDA
Sürgünde başlayan Kürd gazeteciliği tüm baskı ve engellemelere rağmen 118'inci yılını geride bırakıyor.
22 Nisan 2016 Cuma 14:03
Mısır'ın Kahire kentinde hayatına başlayan Kürdistan Gazetesi'nin yayın hayatına başlamasının üzerinden tam 118 yıl geçerken, gazetenin yayın hayatına başladığı 22 Nisan 1898 günü "Kürdistan Gazetecilik Günü" olarak kabul edildi.
Kürdistan Gazetesi gibi 117 yıl sonra da Kürd basının bir kısmı halen "sürgünde" kalmaya zorlanırken, ilk gün olduğu gibi şimdide Kürd basını kapatma, tutuklama, sürgün gibi resmi baskılara maruz kalıyor.
Mikdat Mithad Bedirxan tarafından çıkartılan gazetenin ilk beş sayısı Kahire'de, 6-19 arası sayıları Cenevre'de, 20-23 arası sayıları Londra'da, 24-29 arası sayıları Folkston'da, 30 ve 31. sayılarıysa Cenevre'de yayımlandı.
On beş günde bir çıkarılması planlanan gazetenin daha ikinci sayısı çıkmadan, -ilk sayısından sadece 8 gün sonra- 30 Nisan 1898'de II. Abdülhamit tarafından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına girişi yasaklandı.
Kürdistan gazetesinin çıkış sebebini Mikdat Midhat Bedirhan ilk sayıda şöyle açıklıyordu:
"Dünyada ne kadar Müslüman varsa hepsinin köy ve kentlerinde okul ve gazete bulunur. Kürdler gazetelerden yoksundurlar. Yüce Allah'ın izniyle bundan böyle her 15 günde bir gazete yazacağım. Adını Kürdistan koydum. Bu gazetede bilimin ve bilgilenmenin iyiliklerini anlatacağım. Şimdiye dek kimse böyle bir gazete yazmamıştır; benim gazetem, ilktir."
Bir yandan gazetenin Osmanlı topraklarına girişi engellenmeye çalışılırken, diğer yandan da Kürdistan'ı çıkaran Mikdat Midhat Bedirxan üzerindeki baskılar arttı.
Gazetenin yayımlanmaya başlandığı ilk dönemde politik olmaktan çok, dil ve eğitime önem veriliyordu.
Gazete Kürd kültürü, edebiyatı, tarihi, sanatı, dönemin siyasal gelişmeleri, iç ve dış olayları ve ulusal düşüncenin Kürdistan'da gelişimi hakkında verdiği geniş bilgilerle önem arz ettiği gibi, aynı zamanda da yazılı Kürd tarihinde önemli bir belge olma niteliğine sahiptir. (basnews)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.