22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara17°C
  • İzmir21°C
  • Berlin3°C

KREDİ KARTI AİDATINDA TAKSİT KURNAZLIĞI

Yargıtayın, müşteriden kredi kartı aidatı talep edilemeyeceğine ilişkin kararına rağmen bankalar aidat tahsil etmek için ilginç yöntemler deniyor.

Kredi kartı aidatında taksit kurnazlığı

09 Ağustos 2010 Pazartesi 11:17

Aidat ödememek için kartını kapattırmak isteyen mudilere, eğer devam eden taksitleri varsa bunun mümkün olmadığı söyleniyor. Oysa BDDK, taksit bulunsa dahi istek üzerine kartın iptal edilebileceğini belirtiyor.

Kriz yılında rekor kâr rakamlarına ulaşarak yüzü gülen bankacılık sektörü, kredi kartlarında vatandaşı üzecek adımlar atıyor.

Yıllık kredi kartı aidatlarını tahsil etmek için birçok banka taksit silahını kullanıyor. Uzun süreli taksit yaparak vatandaşı kredi kartına mahkum eden bankalar kartını iptal etmek isteyen müşteriye zorluk çıkarıyor.

Yüksek aidat bedeli sebebiyle kredi kartını kapattırmak isteyen birçok kişi, "Üzgünüz, henüz taksit ödemeleriniz bitmedi, dolayısıyla kredi kartınızı da iptal edemezsiniz." cevabıyla karşılaşıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise bu konuda finans kuruluşlarından farklı düşünüyor.

Taksit ödemeleri devam edenlerin kart iade formülünü tercih etmesi gerektiğini aktaran BDDK'ya yakın kaynaklar, bankalara, "Artık bu kartı kullanmayacağım." talebiyle başvurulması gerektiğinin altını çiziyor. Mevzuata göre taksit ödemeleri bulunan kartlar da bankaya iade edilebiliyor. Bu durumda banka taksitler bitene kadar müşteriye borç ekstresi göndermek zorunda. Böylece müşteri taksitlerini zamanında öderken kart aidatından kurtuluyor. BDDK'ya yakın kaynaklar bu konuda, "Kart numarası ile kalan borcun taksitlerinin ödenmesi lazım. Kredi kartı alacağı sonuçta bir kredidir. Hukuki olarak böyle değerlendirilmesi gerekiyor." tavsiyesinde bulunuyor. Bu tür sıkıntı yaşayanların vakit geçirmeden Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmaları gerektiğine dikkat çekiliyor.

Kart iptali gerekçesi ile bankaların kapısının çalınmaması gerektiğini dile getiren BDDK çevreleri ise, aksi takdirde bankanın kalan tüm borcu isteyebileceğini dile getiriyor. Bankalar Arası Kart Merkezi verilerine göre Türkiye'de 45 milyon kredi kartı bulunuyor. Mevduat bankalarında tüketici kredileri ve kredi kartları tutarı, 30 Temmuz 2010 itibarıyla 147 milyar 633,5 milyon liraya yükselmiş durumda. Merkez Bankası haftalık verilerine göre, bu tutarın 107 milyar 846,5 milyon lirası tüketici kredileri, yaklaşık 39 milyar 786,9 milyon lirası da bireysel kredi kartlarından oluşuyor.

KART BORÇLULARININ SAYISI ARTIYOR

Kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı bu yılın mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 7,8 artarak 59 bin 983'e, haziran ayında ise mayıs ayına göre yüzde 0,93 artarak 60 bin 541'e yükseldi.

 Kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı, 2010 Mayıs ayında nisan ayına göre yüzde 21,94 oranında artarak 100 bin 802'ye, haziran ayında ise yüzde 1,79 artarak 102 bin 609'a çıktı. Bir kişinin tüm yıllar içinde bir kez sayılması durumuna göre, 2005'ten bu yana ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 1 milyon 961 bin 703 oldu. Bu kişilerin 671 bin 106'sı ferdi kredi borcunu ödemeyen, 1 milyon 290 bin 597'si kredi kartları borcunu ödemeyen kişilerden oluşuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.