KPSS SKANDALI TÜM SİSTEMİ ALT ÜST ETTİ
KPSS soruşturması, geçmiş yıllardaki tüm sınavları içine alacak şekilde genişletildi. Aralık'taki KPSS ve TUS ertelenebilir
06 Eylül 2010 Pazartesi 11:00
KPSS iddialarının araştırılmasıyla ÖSYM’de ciddi bir güvenlik açığı olduğu ortaya çıktı. Dört bir koldan yapılan incelemeler, üniversiteye giriş, devlet memurluğu, uzmanlaşma gibi konularda yapılan sınavlarda da ÖSYM’nin sınavda kaldığını gösterdi. Ankara Başsavcılığı, KPSS üzerinden başlattığı soruşturmasının alanını geçmiş yıllar ve tüm sınavları içine alacak şekilde genişletirken, 2010 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sırasında da soruların yanıtlarının telefon mesajı yoluyla 100’ün üzerinde adaya gönderildiğine yönelik iddialar gündeme bomba gibi düştü. İddialar hakkında 16 ilde 108 adaya ilişkin inceleme başlatılırken, YÖK kaynakları aralık ayında yapılacak ortaöğretim ve önlisans mezunlarına yönelik KPSS ile Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın (TUS) ertelenebileceğini söyledi.
MATBAA AŞAMASI
KPSS iddialarının araştırılmasıyla birlikte, ÖSYM’de yaşanan güvenlik açıkları da bir bir ortaya çıkmaya başladı. Soru hazırlama komisyonunda bir üyenin dersane sahibi olduğu anlaşılırken, soruların basım aşamasında ‘dış dünyayla irtibatları kesilen’ personel de mercek altında. Gelişen teknolojiyle birlikte, her türlü önleme rağmen, basım aşamasında da sızma olabileceğini belirten uzmanlar, bu konuda da araştırmaları sürdürüyor. Ortaya çıkan güvenlik açıkları nedeniyle, Ankara Başsavcılığı KPSS dışındaki YGS, LYS, TUS, ÜDS gibi sınavları ve geçmiş yılları da soruşturmaya dahil etti. Yetkililer, komisyon üyeleri, matbaa personeli ve illerdeki ÖSYM yetkililerinin de incelemeye alındığı bilgisini verdi.
YÖK kaynakları, KPSS soruşturmasının tüm sınavları ve geçmiş yılları kapsayacak şekilde genişletilmesi nedeniyle aralıkta TUS ile ortaöğretim ve önlisans mezunları için yapılacak KPSS’nin ileri bir tarihe ertelenebileceğini söyledi. ÖSYM yetkilileri ise bu sınavların sorularının kasada güvende olduğunu ancak sınavların ertelenip ertelenmeyeceğine ilişkin henüz görüş oluşmadığını belirtti.
YÖK ARAŞTIRMAYI DERİNLEŞTİRDİ
İhbar üzerine ihbar yağan sınavlar hakkında YÖK de araştırmasını derinleştirdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YGS hakkındaki iddiaları dikkate aldıklarını belirtirken, YÖK Denetleme Kurulu yetkilileri, “Bu konuda da araştırma yapacağız. Zaten savcılığın bir araştırması var. KPSS’de soruların önceden sızdırıldığı iddiası var. Ama YGS’de sanırım sınav devam ederken olay yaşanmış. Bu konuda zaten sınav zamanında onlarca tespit yapılıyor. Sanırım bu kişilerin sınav anında tespit edilememiş” açıklaması yaptı.
ÖSYM yetkilileri, son gelişmeleri “İddialar ve ortaya çıkanlar, ÖSYM’nin ciddi bir prestij kaybına uğramasına neden oldu. Ancak aynı zamanda Merkezin kendine çeki düzen vermesine, güvenlik için daha fazla teknolojiyi kullanmasına ön ayak olacak. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, personeline ‘çok fazla’ güveniyordu, bu konuda da daha dikkatli olunması gerektiği bir kez daha anlaşıldı” diye değerlendirdi.
YENİ BOMBALAR
KPSS’nin izi sürülürken dün iki sınav bombası daha patladı.
KPSS soruşturması gündemdeki yerini korurken, dün de üniversiteye girişte ilk basamak olarak kullanılan YGS’ye ilişkin iddialar ortaya atıldı. 11 Nisan’da yapılan YGS’de çıkan Matematik sorularının yanıtlarının sınavın ilk dakikalarında 108 adaya telefon mesajı olarak gönderildiği iddia edildi. Yanıtların, Diyarbakır’dan Y.K. ve Ö.E. isimli kişiler tarafından 16 ildeki öğrencilere SMS yoluyla gönderildiği belirlendi. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’ne gelen ihbar üzerine M.G. isimli adayın cep telefonuna el koyan polis, sınavın devam ettiği saatlerde 11.50 ve 11.51’de iki SMS geldiğini tespit etti. Bu mesajların başka ilde sınava giren İ.Ç.’ye de yönlendirildiği kaydedildi. Sınavda soruların yanıtlarını cep telefonuyla aldığı iddia edilen 108 kişiden bir yükseköğretim programına yerleşmeyi başaranların, bu işlemlerinin de iptal edilmesi gündemde.
YGS’ye ilişkin iddiaları değerlendiren ÖSYM yetkilileri ise “Her yıl sınav sırasında kopya olayları yaşanır. Telefon sokmayı başaranlar olur, bu adayların kopya girişimleri olur. Özellikle Diyarbakır, Kars, Ağrı gibi illerden çok ihbar gelir. Biz de tespit ettiklerimizin sınavlarını iptal ederiz” dedi.
KPSS dahil çeşitli sınavlarda sahtekarlık iddiaları üzerine Adana merkezli 10 ilde yapılan operasyonda 37 kişi gözaltına alındı. Operasyonun haziran ayında alınan bir istihbarat ile ‘Nokta 04’ adıyla yürütüldüğü ve sınavlar yapıldıkça çetenin ortaya çıktığı anlaşıldı. Çetenin sınavlarda ‘joker’ kullandığı, 11 kişinin sahte kimliklerle para karşılığı başkalarının yerine sınavlara girdiği, bazı kamu görevlilerinin de işe karıştığı belirtildi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.