24 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara18°C
  • İzmir24°C
  • Berlin4°C

KONGRE ÜYELERİNDEN BİDEN’A TÜRKİYE MEKTUBU: F-16 SATILMASIN

Bir grup Kongre üyesi ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a mektup yazarak Türkiye’nin F-16 talebinin reddedilmesi çağrısında bulundu.

Kongre üyelerinden Biden’a Türkiye mektubu: F-16 satılmasın

27 Ekim 2021 Çarşamba 12:02

ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye konulu bir mektup gönderildi. 11 Kongre üyesinin imzasını taşıyan mektupta, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eylül ayında Türkiye’nin bir parti daha Rus S-400 füze savunma sistemi satın alacağını açıklamasının ardından, hasım ülke gibi davranmaya devam eden bir müttefike ABD üretimi uçak göndererek ulusal güvenliğimizden taviz veremeyiz” ifadeleri yer aldı.

Mektupta Trump yönetiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’dan ilk parti S-400 sistemini satın alma planını uygulamasının ardından resmi olarak Türkiye’yi F-35 programından çıkardığı hatırlatıldı ve “Her iki siyasi partiye mensup Kongre üyelerinden oluşan grubun desteğiyle bu sağduyulu politika sizin yönetiminizde de devam etti” denildi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Kongre’nin Türkiye’ye bu tür ihracatları engellemek üzere ortak bir tavır sergileyeceğinin kaydedildiği mektupta “ABD’nin şu aşamada herhangi bir gelişmiş askeri ekipmanı Türkiye hükümetine transfer etme lüksü yoktur” ifadesi kullanıldı.

Doğu Akdeniz gerilimi hatırlatıldı

Kongre üyelerinin mektubunda Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilime de değinilerek “Cumhurbaşkanı Erdoğan Doğu Akdeniz’de projesini ilerlettiği sürece, Türkiye ulusal güvenliğimizi ve bölgedeki en yakın müttefiklerimiz Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs’ın güvenliğini tehdit etmeye devam edecektir” denildi.

Mektup Kongre üyeleri Nicole Malliotakis, Carolyn Maloney, Gus Bilirakis, Chris Pappas, David Cicilline, Jim Costa, David Valadao, John Sarbanes, Dina Titus, Brian Fitzpatrick ve Jackie Speier’ın imzasını taşıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.