25 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara19°C
  • İzmir20°C
  • Berlin3°C

'KOALİSYON, 16 EKİM OLAYLARINDA SESSİZ KALDIĞI İÇİN PİŞMAN'

Kurdistan24 TV’de yayınlanan Basi Roj (Günün Konusu) programına katılan KDP Kerkük-Germiyan Başkanlık Meclisi Başkanı Kemal Kerkuki, Kerkük’ün durumuyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

'Koalisyon, 16 Ekim olaylarında sessiz kaldığı için pişman'

27 Ağustos 2018 Pazartesi 09:49

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük-Germiyan Başkanlık Meclisi Başkanı Kemal Kerkuki, “Uluslararası koalisyon güçleri, 16 Ekim olaylarında Kerkük’te olup bitenlere karşı sessiz kaldığı için pişman” dedi.

16 Ekim olaylarından sonra Kerkük’teki güvenlik sisteminin çöktüğünü belirten Kerkuki, “Kerkük’te bir güvenlik sistemi vardı. Peşmerge kenti savunuyordu. Kerkük oldukça güvenli bir kentti ancak 16 Ekim’den sonra bu sistem çöktü. Suç oranı arttı. Kentte yaşayan tüm bileşenler özellikle de Kürtler durumdan çok rahatsız” ifadelerini kullandı.

Kentte patlamalar, hırsızlık olayları ve suç işleme oranının arttığını vurgulayan Kerkuki, “Kimse ne olacağını kestiremiyor. Kerküklüler kendilerini güvende hissetmiyor ve büyük bir endişe yaşıyorlar” dedi.

KERKÜK İŞGAL ALTINDA

Peşmerge Güçleri’nin Kerkük’e geri dönmesiyle ilgili Kerkuki, şöyle konuştu:

“Biz KDP olarak, sorunların diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesinde yanayız. Kerkük şu an işgal altında. Irak’ın doğu ve orta bölgelerinden Kerkük’e büyük bir askeri güç kaydırıldı. Kerkük şu an büyük bir askeri karargah gibi. KDP ve KYB’nin kentte durumun normale dönmesi için uğraşan ortak bir heyet var.”

Kerkük’te Kürdistan Bayrağı’nın yasaklandığını belirten Kerkuki, “Kürdistan Parlamentosu’nun çıkardığı bir yasa var. Kerkük tartışmalı bölgelerden biriyse, Kürdistan Bayrağı’nın yasaklanması doğru değil” dedi.

DERS  ÇIKARILMALI

Uluslararası koalisyon güçlerinin tavrına da değinen Kerkük-Germiyan Başkanlık Meclisi Başkanı, “Uluslararası koalisyon güçleri, 16 Ekim olaylarında Kerkük’te olup bitenlere karşı sessiz kaldığı için pişman. Çünkü ortaya çok büyük zararlar çıktı” yorumunu yaptı.

Kemal Kerkuki, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) tavrına ilişkin ise şunları kaydetti:

“KDP ve KYB’nin politbüroları müzakerelerde bulunmak üzere Bağdat’a gitti. Durumun normale dönmesi için önerilerde bulundu, görüşmeler yaptı. Tüm taraflara verdikleri zarar gözönünde bulundurularak, 16 Ekim’de ihanet edenlerin ortaya çıkardığı durumdan ders alınmasını umut ediyorum.”

16 EKİM OLAYLARI

16 Ekim’de KYB’ye bağlı bazı Peşmergelerin çekilmesiyle Iraklı güçler ile Şii Haşdi Şabi milisleri Kerkük ve tartışmalı bölgelere girmişti.

Söz konusu güçlerin bölgeye girmesiyle birçok Kürt memur ve yetkili görevinden alındı.

Başta Kürtler olmak üzere çok sayıda sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Kürtler, Kerkük’te durumun normalleştirilmesini ve 16 Ekim öncesi şartlara dönülmesini istiyor.

Kerküklüler, kentte güvenliğin yeniden sağlanabilmesi için Peşmergeler ile asayiş güçlerinin de içinde yer aldığı ortak bir güvenlik mekanizması oluşturulması gerektiğini belirtiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.