22 Kasım 2024
  • İstanbul11°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara14°C
  • İzmir18°C
  • Berlin2°C

KIŞANAK: LİCE BİR KIRILMA YARATABİLİR

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Genel Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kışanak: Lice bir kırılma yaratabilir

03 Temmuz 2013 Çarşamba 05:02

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Lice'de sivil halkın ağır silahlarla taranmasının çok vahim bir olay olduğunu belirterek, "Bir kırılma yaratabilir. Süreci tıkayabilir. Bu olay Roboski gibi üzeri kapatılmaya, geçiştirilmeye çalışılırsa yeni bir kırılma noktası oluşur" dedi.

Gültan Kışanak, geri çekilme sürecinin sorunsuz ilerlemesi için gayret gösterildiğini, ancak Lice bölgesinde askeri bir hareketliliğin olduğunu belirtti. Uyuşturucuyla mücadele adı altında bölgede sürekli operasyon olduğuna dikkat çeken Kışanak, "Uyuşturucuyla mücadele etmek için bu geri çekilme dönemini mi bekledin? Bu süreç tamamlandıktan sonra olması mümkün değil midir? Bunlar inandırıcı değildir. Bu tamamıyla yıpratma kamuoyunda başka bir algı yaratarak askeri hareketlilik operasyonu gizleme yaklaşımıdır. Şimdi de bir ölü, hastaneye intikal etmiş 8 yaralı, hastaneye intikal etmemiş olanlarla birlikte 20'nin üzerinde kurşunla yaralanmış sivil vatandaş var. Bunu örtbas etmek için böyle bir senaryo ortaya konuluyor" dedi.

Sivil insanların kırsal bir bölgede yaptığı eylemi önlemek için ağır silahla taranmasının doğru olmadığını ifade eden Kışanak, "Sivil insanlar. Çok açık bir şekilde yetkililerin talimatıyla sivil insanların üzerine ateş açılmıştır. Ağır silahlarla ateş açılmıştır. Bu kadar vahim bir tabloyu gizlemek için böyle bir senaryo ortaya koyuyorlar" dedi.

'Lice kaymakamının hala o koltukta oturması vahamettir'

Daha öncede böyle bir durumun yaşandığını hatırlatan Kışanak, karakolların, askeri kontrol noktalarının yakınında uyuşturucu tarlalarının olduğunu ve medyanın bunu görüntülemesini engellemek için basın mensuplarının elinden bu görüntüleri aldıkların söyledi. Kışanak, "Türkiye ta Susurluk'tan bu yan ta Yüksekova çetesinden bu yana aslında bu ülkede uyuşturucuyla doğrudan bağlantılı olan karanlık güvenlik kuvvetleri var. Bazı karanlık odaklar var. Uyuşturucu mücadele edilecekse bunların konuşulması gerekiyor" dedi.

O bölgelerin sivillere açılması ve heyetlerin oraya gitmesi gerektiğini belirten Kışanak, o zaman uyuşturucu tarlalarını kimin kontrol ettiğinin anlaşılacağını kaydetti. Bunu Kürt siyasetinden başka yerde aramak gerektiğini ifade eden Kışanak, "Lice'deki durum vahim bir olaydır. Bir kırılma yaratabilir. Süreci tıkayabilir. Ortada 20 ağır silahla yaralanmış insan var. Yaşamını yitirmiş bir genç var. Bunun üzerini hiçbir gerekçeyle örtemezler. Bir ilçe merkezi ile arasındaki mesafe 20 kilometre ötede. Sen on dakika ötede duruyorsun. Ya sen bu olayı örtüyorsun ya da sen her şeyden bihabersin. İkisi de orada oturmanın önünde engeldir. Hala o koltukta oturuyor olması bir vahamettir" dedi.

'Barışı mı karakolları mı inşa edeceğiz?'

"Sorularınızı sorarken vicdanınızla sorun" diyen Kışanak, görüntülerin ortada olduğunu ve insanların arkalarından vurulduğunu kaydederek, "Küçük bir grubu silahla durdurmak vahametin kendisidir" dedi. Türkiye'de bütün güçlerin barışı istediğini söyleyemeyeceğini ve bu sürecin ilerlemesini istemeyenlerin olabileceğini kaydeden Kışanak, neden bunun tedbirlerinin alınmadığını sorduklarını söyledi. Lice'de yaklaşık bir aydır askeri bir hareketlilik olduğunu ve hükümetin bunu anlamamazlıktan geldiğine işaret eden Kışanak, onlarca noktada bu eylemlerin olduğunu hatırlatarak, "Barışı mı inşa edeceğiz, karakol mu? Barışı inşa edecekse bu tür politikalara ihtiyacı yok demek ki?" dedi.

'Yalan beyanatlar kaygılarımızı arttırıyor'

Bundan sonra çatışmaları gündemden çıkarmaya çalıştıkları bir süreçte karakol ve kalekolun yapılmasının mantığını iyi anlamak gerektiğini belirten Kışanak, "Karakol inşaatı orada yok" şeklindeki yalan beyanatların kaygıları daha fazla arttırdığını söyledi. Yaşanan gerginliklerin sona ermesi için kimsenin kendilerini aramadığını ifade eden Kışanak, başka bir provokatör aramamaları gerektiğini kaydetti. Taşların karşılığında insanların ağır silahlarla tarandığını ifade eden Kışanak, soruşturmanın selameti ve adalet duygusu için yaşanan olayla ilgili ciddi bir soruşturma yapılması gerektiğini belirtti.

'Lice'den sonra gerilim tırmandı'

Çözüm sürecine ilişkin sorulara da cevap veren Kışanak, "Sayın Başbakan çıkıp bu süreçle ilgili sorulara cevap vermelidir. Bu artık daha fazla kendiliğindeliğe bırakılarak yönetilecek bir süreç değil. Hükümetin idari olarak alması gereken tedbirler var. En azından bunu yapsınlar. Desinler ki sivil insanların üzerine ateş açılmasını kabul etmiyoruz derse bu olay çözülür. Bu olay Roboski gibi üzeri kapatılmaya, geçiştirilmeye çalışılırsa yeni bir kırılma noktası oluşur" dedi.

Birinci aşamanın ana fikrinin çatışmaların durması olduğuna işaret eden Kışanak, geri çekilmenin başarıyla sürdüğüne işaret etti. Bu konuda bir irade açığa çıktığını ifade eden Kışanak, şimdi bir demokratikleşme adımının başlayabileceğini, yasal değişiklikleri konuşabileceklerini söyledi. Bunları birbirine koşul olarak sunmamanın önemine dikkat çeken Kışanak, bunun tersinden bir tehdit olacağını ifade etti. Temel hak ve özgürlükleri hiçbir şeye endekslemeden yapmak gerektiğini belirten Kışanak, demokratik normların ortada olduğunu kaydetti. Geri çekilme sürecinin hızlı ilerlemesi için yasal bir düzenleme önerdiklerini ifade eden Kışanak, bu sürecin sağlıklı sürmesinin gerekçe üretilmesinin doğru olmadığını kaydetti. Lice'den sonra gerilimin tırmandığını ve giderek de büyüdüğünü belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.